Systeemherstelopties (wat het is en hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Systeemherstelopties (wat het is en hoe het te gebruiken)
Systeemherstelopties (wat het is en hoe het te gebruiken)
Anonim

Het menu Opties voor systeemherstel is een groep hulpprogramma's voor reparatie, herstel en diagnose van Windows.

Het wordt ook wel Windows Herstelomgeving genoemd, of kortweg WinRE.

Vanaf Windows 8 werd dit menu vervangen door Geavanceerde opstartopties.

Waar wordt het menu Systeemherstelopties voor gebruikt?

De tools die beschikbaar zijn in het menu Opties voor systeemherstel kunnen worden gebruikt om Windows-bestanden te herstellen, belangrijke instellingen terug te zetten naar eerdere waarden, het geheugen van uw computer te testen en nog veel meer.

Image
Image

Beschikbaarheid menu Systeemherstel

Het menu Opties voor systeemherstel is beschikbaar in Windows 7, Windows Vista en in sommige Windows-serverbesturingssystemen.

Begin in Windows 8, werd het vervangen door een meer gecentraliseerd menu genaamd Geavanceerde opstartopties.

Hoewel Windows XP geen menu met opties voor systeemherstel heeft, zijn een reparatie-installatie en de herstelconsole, beide beschikbaar bij het opstarten vanaf de installatie-cd van Windows XP, vergelijkbaar met respectievelijk een opstartreparatie en de opdrachtprompt. Windows Memory Diagnostic kan ook onafhankelijk worden gedownload en gebruikt op een pc met een willekeurig besturingssysteem.

Toegang tot het menu Opties voor systeemherstel

Dit menu is beschikbaar op zowel de harde schijf van de computer als op de Windows-installatieschijf, dus het kan op drie verschillende manieren worden geopend:

  • Het gemakkelijkste is via de optie Uw computer repareren in het menu Geavanceerde opstartopties.
  • Als u om de een of andere reden geen toegang hebt tot dat menu of de optie Uw computer repareren niet beschikbaar is (zoals in sommige installaties van Windows Vista), kunt u ook toegang krijgen tot Systeemherstelopties vanaf een Windows Setup-schijf.
  • Ten slotte, als geen van beide bovenstaande methoden werkt, kunt u een systeemherstelschijf maken op de computer van een vriend en deze vervolgens starten met die systeemherstelschijf op uw computer. Helaas werkt dit alleen als op beide computers Windows 7. draait

Het menu gebruiken

Het menu Systeemherstelopties is slechts een menu, dus het doet zelf niets, afgezien van het aanbieden van keuzes waarop u kunt klikken om een specifieke tool uit te voeren. Als u een van de beschikbare tools in het menu kiest, wordt die tool gestart.

Met andere woorden, het gebruik van Systeemherstelopties betekent het gebruik van een van de herstelhulpmiddelen die beschikbaar zijn in het menu.

Systeemherstelopties

Hieronder vindt u beschrijvingen en links naar meer gedetailleerde informatie over de vijf herstelhulpmiddelen die u in het menu in Windows 7 en Windows Vista vindt:

Lijst met hulpprogramma's in opties voor systeemherstel
Gereedschap Beschrijving
Opstartherstel

Startup Repair start, je raadt het al, de Startup Repair-tool die automatisch veel problemen kan oplossen die voorkomen dat Windows correct opstart.

Zie Hoe voer ik een opstartreparatie uit? voor een volledige tutorial.

Startup Repair is een van de meest waardevolle hulpprogramma's voor systeemherstel die beschikbaar zijn in het menu Opties voor systeemherstel.

Systeemherstel

De optie Systeemherstel start Systeemherstel, hetzelfde hulpprogramma dat u mogelijk eerder vanuit Windows hebt gebruikt.

Het voordeel van Systeemherstel via dit menu is natuurlijk dat je het van buiten Windows kunt uitvoeren, een handige prestatie als je Windows niet kunt laten opstarten.

Systeembeeldherstel

System Image Recovery is een tool die u kunt gebruiken om een eerder gemaakte volledige back-up van uw harde schijf op uw computer te herstellen.

Het is een goede hersteloptie als al het andere fa alt, ervan uitgaande dat je natuurlijk proactief was en een systeemkopie hebt gemaakt op een bepaald moment dat je computer correct werkte.

In Windows Vista wordt dit Windows Complete PC Restore genoemd.

Windows Geheugendiagnose

Windows Memory Diagnostic (WMD) is een geheugentestprogramma gemaakt door Microsoft. Aangezien problemen met uw geheugenhardware allerlei Windows-problemen kunnen veroorzaken, is het ongelooflijk handig om RAM te testen via het menu Systeemherstelopties.

Het kan niet rechtstreeks vanuit het menu worden uitgevoerd. Wanneer u Windows Memory Diagnostic selecteert, krijgt u de keuze om ofwel de computer onmiddellijk opnieuw op te starten en vervolgens de geheugentest automatisch te laten uitvoeren, ofwel de test automatisch te laten uitvoeren wanneer u uw computer de volgende keer opnieuw opstart.

Opdrachtprompt

De opdrachtprompt die beschikbaar is in het menu Opties voor systeemherstel is in wezen dezelfde opdrachtprompt die u mogelijk in Windows hebt gebruikt.

De meeste opdrachten die beschikbaar zijn vanuit Windows zijn ook beschikbaar via deze opdrachtprompt.

Systeemherstelopties en stationsletters

De stationsletter waarop Windows lijkt te zijn geïnstalleerd in Opties voor Systeemherstel is misschien niet altijd de letter waarmee u bekend bent.

De schijf waarop Windows is geïnstalleerd, kan bijvoorbeeld worden geïdentificeerd als C: in Windows, maar D: bij gebruik van de herstelhulpmiddelen in Systeemherstelopties. Dit is vooral waardevolle informatie als u in de opdrachtprompt werkt.

Image
Image

Zoals in het screenshot-voorbeeld hierboven, in plaats van een eenvoudig dir c: commando uit te voeren om bestanden en mappen op de primaire harde schijf weer te geven, moet je misschien vervangen de "c" in het dir-commando met een andere letter (bijv.g., dir d:) om de juiste gegevens te zien.

Systeemherstelopties rapporteren de schijf waarop Windows is geïnstalleerd onder de subkop Kies een herstelprogramma in het hoofdmenu Opties voor systeemherstel. Er staat bijvoorbeeld Besturingssysteem: Windows 7 op (D:) Lokale schijf.

Aanbevolen: