Hoe een hoog CPU-gebruik in Windows 11 op te lossen

Inhoudsopgave:

Hoe een hoog CPU-gebruik in Windows 11 op te lossen
Hoe een hoog CPU-gebruik in Windows 11 op te lossen
Anonim

Wanneer een pc met Windows 11 een extreem hoog CPU-gebruik ervaart, ervaart u doorgaans slechte algehele prestaties. Individuele apps worden langzamer, het kan lang duren om eenvoudige taken uit te voeren of tussen vensters te schakelen en apps kunnen zelfs crashen. Bij 100 procent CPU-gebruik kan Windows 11 volledig onbruikbaar worden en moet u mogelijk zelfs uw computer opnieuw opstarten.

Dit artikel legt enkele van de meest voorkomende oorzaken van een overbelaste CPU uit en biedt verschillende manieren om een hoog CPU-gebruik in Windows 11 op te lossen.

Waarom is mijn CPU-gebruik zo hoog in Windows 11?

Elk programma dat u op uw computer uitvoert, neemt een deel van de verwerkingskracht van uw CPU in beslag, inclusief Windows 11 zelf. De meeste Windows 11-pc's kunnen veel programma's tegelijk uitvoeren, maar het is mogelijk om zelfs geavanceerde CPU's te overbelasten als u te veel dingen tegelijk probeert uit te voeren.

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van hoog CPU-gebruik in Windows 11:

  • Te veel apps gebruiken: je zult een hoog CPU-gebruik zien als je te veel high-end games en andere processor-hongerige apps tegelijk hebt uitgevoerd.
  • Achtergrond-apps: als je apps minimaliseert in plaats van ze te sluiten, heb je over een lange periode waarschijnlijk genoeg apps op de achtergrond om hoge CPU-gebruik.
  • Malware: als uw computer is geïnfecteerd met malware, zult u vaak prestatieproblemen ondervinden. Malware die achtergrondprocessen uitvoert, veroorzaakt vaak een hoog CPU-gebruik.
  • Windows-services: In sommige gevallen zal een Windows-service gedurende korte tijd buitensporige eisen stellen aan uw CPU of vastlopen en langdurig hoog CPU-gebruik veroorzaken.
  • Antivirusproblemen: Sommige antivirusprogramma's kunnen de CPU overbelasten tijdens het scannen op de achtergrond.

Hoe repareer ik 100 CPU-gebruik in Windows 11?

Omdat er veel oorzaken zijn voor een hoog CPU-gebruik in Windows 11, is er niet één oplossing om het probleem op te lossen. Over het algemeen zal het probleem worden opgelost door onnodige apps te sluiten of uw computer opnieuw op te starten. In andere gevallen moet je wat dieper graven.

Als je problemen hebt met een hoog CPU-gebruik, kun je elk van de volgende oplossingen proberen totdat je er een vindt die voor jou werkt.

  1. Sluit onnodige apps. De eenvoudigste oplossing is om apps te sluiten die u momenteel niet gebruikt, vooral als ze veel CPU gebruiken. Dit proces vereist geen herstart van uw computer, dus het zou het eerste moeten zijn dat u probeert.

    Na het openen van Taakbeheer om apps te sluiten, selecteert u de CPU-kolom. Apps die veel CPU gebruiken, verschijnen dan bovenaan de lijst.

  2. Start je computer opnieuw op. Als het sluiten van een paar apps uw probleem niet oplost, is de volgende eenvoudigste oplossing om uw computer opnieuw op te starten. Het lost in de meeste situaties uw CPU-gebruiksprobleem op. Als het probleem zich opnieuw voordoet, keert u terug naar deze lijst en probeert u de volgende oplossing.
  3. Update Windows 11. Er is mogelijk een probleem met een Windows-service op uw computer of een ander probleem dat Microsoft heeft opgelost. In dat geval kunt u het probleem oplossen door de nieuwste Windows 11-updates te downloaden en te installeren.

  4. Scannen op malware. Uw computer kan malware bevatten die een hoog CPU-gebruik veroorzaakt en andere potentieel onopgemerkte problemen op de achtergrond veroorzaakt. Begin met de Windows Malicious Software Removal Tool, voer een volledige scan uit met uw antivirussoftware en scan alles met een andere antimalwaretool zoals SUPERAntiSpyware of Malwarebytes.
  5. Controleer uw antivirusprogramma en breng indien nodig wijzigingen aan. Antivirusprogramma's kunnen helpen, maar ze kunnen ook problemen veroorzaken met overmatig CPU-gebruik. Om te controleren of dit het probleem is dat u ondervindt, opent u Taakbeheer en zoekt u uw antivirusprogramma in de lijst met apps. Als het een overmatige hoeveelheid CPU gebruikt, probeer het dan te verwijderen en over te schakelen naar een andere antivirus. Er zijn veel gratis antivirusopties, dus probeer een nieuwe als degene die je hebt problemen veroorzaakt.

    Windows 11 heeft ook een ingebouwde antivirus genaamd Windows Defender, dus het is veilig om uw antivirus van derden uit te schakelen of te verwijderen zolang Defender is ingeschakeld.

  6. Achtergrond-apps uitschakelen. Met Windows 11 kunnen apps op de achtergrond worden uitgevoerd, wat handig is, maar het kan leiden tot overmatig CPU-gebruik. U kunt achtergrond-apps niet helemaal uitschakelen in Windows 11, maar u kunt voorkomen dat bepaalde ongewenste apps op de achtergrond worden uitgevoerd en systeembronnen gebruiken.

    1. Klik op het Windows-pictogram op de taakbalk.
    2. Klik op Instellingen (tandwielpictogram).
    3. Klik op Apps.
    4. Klik op Apps & functies.
    5. Klik op het drie verticale stippen pictogram naast een app.
    6. Klik op Geavanceerde opties.
    7. Klik op de vervolgkeuzelijst In het gedeelte over toestemming voor apps op de achtergrond.
    8. Klik op Nooit.
    9. Herhaal dit proces voor elke app waarvan u wilt voorkomen dat deze op de achtergrond wordt uitgevoerd.
  7. Superfetch uitschakelen. Sommige Windows-services, zoals Superfetch, kunnen een hoog CPU-gebruik veroorzaken. Superfetch, in het bijzonder, is ontworpen om gegevens voor veelgebruikte apps vooraf te laden, zodat ze sneller openen wanneer u ze opent. In sommige gevallen leidt dit tot overmatig CPU-gebruik, dus het uitschakelen van de service kan uw probleem oplossen.

    Het is ook bekend dat andere Windows-services, zoals Windows Search en Windows Update, problemen met het CPU-gebruik veroorzaken.

  8. Controleer je hardware. In sommige gevallen zijn hardwareproblemen de oorzaak van overmatig CPU-gebruik. Er is mogelijk een probleem met uw voeding waardoor de CPU niet voldoende stroom krijgt, of de CPU wordt mogelijk te warm vanwege een opeenhoping van stof op het koellichaam. Als het een stofprobleem is, kan het reinigen van uw pc dit oplossen.

    Als u niet bekend bent met het testen en onderhouden van pc-hardware, kunt u de hulp inroepen van een professional om uw voeding en andere componenten te testen.

Hoe controleer ik het CPU-gebruik in Windows 11?

Je kunt meestal zien of je een probleem hebt met een hoog CPU-gebruik door de prestaties van je pc. Als taken die doorgaans geen tijd in beslag nemen veel langer duren, apps niet laden of u problemen ondervindt bij het schakelen tussen apps, heeft u mogelijk te maken met een hoog CPU-gebruik. U kunt het CPU-gebruik in Windows 11 in Taakbeheer controleren om het zeker te weten.

Hier leest u hoe u het CPU-gebruik in Windows 11 kunt controleren:

  1. Selecteer het Zoekpictogram op uw taakbalk

    Image
    Image
  2. Type task manager en selecteer Task Manager in de zoekresultaten.

    Image
    Image
  3. Selecteer CPU.

    Image
    Image
  4. Apps die veel CPU gebruiken, staan nu bovenaan de lijst.

    Image
    Image

FAQ

    Wat is CPU-gebruik?

    CPU-gebruik is het totale CPU-capaciteitspercentage dat op uw computer wordt gebruikt. Als u informatie over het CPU-gebruik opent, ziet u een gebruikspercentage. Dit getal staat voor de totale CPU-verwerkingskracht die uw systeem gebruikt. De computers van tegenwoordig hebben CPU's met meerdere kernen die in staat zijn tot multitasking.

    Hoe controleer ik het CPU-gebruik op een Mac?

    Om het CPU-gebruik op een Mac te controleren, opent u Spotlight Search en voert u Activity Monitor inSelecteer Activity Monitor in de zoekresultaten en selecteer het tabblad CPU. U ziet uw algehele CPU-gebruik onderaan, evenals een uitsplitsing van het CPU-gebruik per systeem en proces. Selecteer de kolom % CPU om precies te zien hoeveel CPU elke app of elk proces gebruikt.

    Hoe verlaag ik het CPU-gebruik op een Chromebook?

    Om het CPU-gebruik op een Chromebook te verminderen, verwijdert u onnodige extensies, schakelt u hardwareversnelling uit en zorgt u ervoor dat uw Chrome-browser is bijgewerkt naar de nieuwste versie. U kunt ook proberen onnodige geopende tabbladen in de Chrome-browser te sluiten.

Aanbevolen: