Een computer repareren die een hoog geluid maakt

Inhoudsopgave:

Een computer repareren die een hoog geluid maakt
Een computer repareren die een hoog geluid maakt
Anonim

Zowel nieuwe als oude computers kunnen ervaren wat 'coil whine' wordt genoemd, wat een hoog geluid is dat van de computer komt. Het is gemakkelijk om tot de conclusie te komen dat het geluid een teken is van een grote computerstoring of dat er iets kapot is, los zit of op het punt staat te ontploffen.

Gelukkig is coil whine normaal gedrag. Als je een hoog geluid uit je computer hoort, is er geen reden om aan te nemen dat je computer kapot is, dat je harde schijf op het punt staat dood te gaan, of iets dergelijks.

In feite is dit hoge geluid eigenlijk niets meer dan een ergernis. Als je het geluid kunt verdragen, hoef je niets te doen om het te repareren. Er zijn echter enkele dingen die u kunt doen om coil whine te verminderen of te elimineren als het te veel voor u is om te verwerken.

Wat is Coil Whine?

Coil-whine is een hoog geluid dat sommige apparaten in de computerkast in bepaalde situaties kunnen veroorzaken. Dit gesis of gepiep lijkt op een dof, kokend theepotgeluid, maar is meestal veel zachter.

Door deze spoelen in je computer gaat een elektrische stroom, een die normaal fluctueert, en dat is waar de spoel voor is: om te proberen de stroom te stabiliseren om een meer regelmatige stroom van stroom te leveren. Wanneer de elektrische stroom tot een bepaald punt wordt verhoogd, kan het magnetische veld rond de spoel ervoor zorgen dat deze gaat trillen, wat het zeurende geluid produceert.

Image
Image

Dit hoge jankende geluid wordt niet altijd door iedereen op dezelfde manier gehoord, omdat de frequentie varieert en niet iedereen dezelfde frequenties kan horen. In feite produceren de meeste componenten in een computer een geluid, maar het is meestal gewoon te zacht voor de meesten om te horen.

De luidheid van het gejank is niet alleen afhankelijk van de persoon die het hoort, het is ook van belang hoeveel elektriciteit er door de bedrading gaat en, natuurlijk, de afstand tussen de computer en uw oren!

Wat veroorzaakt het hoge geluid?

Bijna elk apparaat kan coil whine ervaren, maar het is gebruikelijk dat videokaarten een hoog geluid maken, omdat ze vaak worden gebruikt voor taken met hoge intensiteit, zoals videogames, grafische bewerking en videoweergave - en zijn wordt meestal urenlang voor die taken gebruikt.

Een manier om te controleren wat het geluid veroorzaakt, zodat je beter kunt bepalen hoe je het kunt oplossen, is door heel goed op te letten wanneer het geluid optreedt. Als het geluid veel luider is dan normaal wanneer je videogames speelt, zou je je videokaart de schuld kunnen geven (dat is waarschijnlijk de oorzaak van het hoge geluid).

Een andere manier is om een benchmarktool te gebruiken om specifieke hardware te testen en dan, nogmaals, te luisteren naar wanneer het geluid daadwerkelijk wordt geproduceerd. Als je problemen hebt, moet je misschien een rietje van je oor houden naast verschillende componenten in je computer om het geluid te isoleren. Wees alsjeblieft voorzichtig als je dit doet!

Pas echter op dat je andere geluiden - zoals ploffen, rammelen of klikken - niet verwart met hoge tonen en ga er gewoon van uit dat het spoelgejank is en loop weg zonder het aan te pakken. Een piepend geluid kan bijvoorbeeld in eerste instantie op spoelgeluid lijken, maar het kan in werkelijkheid ruis zijn van de harde schijf die naar een defecte HDD wijst, en een ander geluid kan nauwkeuriger een teken zijn van een snel oververhitte voeding.

Zelfs als het geluid geen coil whine is, betekent dit niet dat wat het ook is, een probleem veroorzaakt. Als uw computer bijvoorbeeld geluid maakt telkens wanneer u iets doet zoals het branden van een film op een schijf of het rippen van muziek van een cd, is dat gewoon het optische schijfstation - het is normaal dat u de schijf hoort draaien.

Met andere woorden, het is belangrijk om te luisteren naar het duidelijke gesis dat hoogstwaarschijnlijk betekent dat het probleem met een trillende spoel zit, in welk geval het spoelgeluid kan worden genoemd en je het als zodanig kunt aanpakken.

Je kunt zelfs een hoog geluid horen als de computer uit staat! Dit is hoogstwaarschijnlijk een probleem met de voeding. Iets wat u in die situatie kunt proberen, is het netsnoer vervangen door een snoer met een ferrietkraal.

Coil Whine oplossen

Sommige online oplossingen voor "coil whine fix" zullen u vertellen dat u niets kunt doen om een hoog geluid van uw computer op te lossen, maar dat is gewoon niet waar.

Je zult ook lezen dat coil whine een symptoom is van een kapotte computer, en hoewel het waar is dat het zou kunnen betekenen dat de componenten die het geluid maken goedkoop zijn of niet zijn ontworpen om geluid of trillingen af te schermen, is het niet duidelijk -verha alteken dat iets niet werkt.

Er zijn meerdere dingen die je kunt proberen om de effecten van coil whine te verminderen, van het rechtstreeks aanpakken van de bedrading tot het kopen of bouwen van een computer die speciaal is gemaakt om ruis te absorberen, maar dat zijn de meer drastische oplossingen.

Werk je een weg door deze lijst van boven naar beneden; het is georganiseerd door hoe gemakkelijk elke taak is om te voltooien:

  1. Verplaats je computer verder van je af! Ik weet het, dit klinkt niet echt als een goede oplossing voor het oplossen van coil whine, maar het kan zeker al die geluiden van je computer verminderen en is verreweg de gemakkelijkste methode om te proberen.

    Dit is natuurlijk alleen gunstig voor mensen die hun computer altijd naast zich op hun bureau hebben staan. Als jij dat bent, koppel dan alles los en bedraad je monitor(s), toetsenbord, muis, enz. opnieuw om ze door de achterkant van je bureau te laten bewegen, en zet je computer op de grond om alles opnieuw te bevestigen.

    Als je computer geen poten heeft en direct bovenop alles staat waar je hem op zet, kun je hem het beste niet op de grond laten staan, vooral als je tapijt hebt. Zet het op een stuk hout of een lagere plank op je bureau, als je die hebt.

  2. Blaas je computer leeg. Open de behuizing en gebruik ingeblikte lucht om stof en ander vuil van ventilatoren en andere apparatuur te verwijderen.

    Wanneer deze componenten, met name ventilatoren, genoeg stof verzamelen dat het hun werk vertraagt, kan het hen dwingen sneller te draaien om dit goed te maken, wat meer vermogen zal vragen en dus meer geluid zal produceren zoals een spoel zeuren.

    Er zijn eigenlijk heel veel manieren om je computer koel te houden. Hoe meer methoden u gebruikt, hoe kleiner de kans dat de componenten van uw computer oververhit raken en harder werken. Dit zou zich moeten vertalen in een minder lawaaierige computer.

  3. Plaats alles wat je kunt weer in je computer en controleer of alles vastzit met schroeven of een ander bevestigingsmechanisme.

    Wanneer je data- en stroomkabels opnieuw plaatst, zorg er dan voor dat je ze vastbindt op een manier die de totale ruimte die ze innemen in de case vermindert. Dit zorgt ervoor dat de ventilatoren voldoende ruimte hebben om hete lucht en stof uit de computer te verplaatsen en te voorkomen dat de hardware harder gaat werken dan zou moeten.

    Als het opnieuw plaatsen het geluid verhelpt, is het mogelijk dat het geen gejank was, maar alleen trillingen van een apparaat dat tegen zijn eigen frame of slot op het moederbord of de behuizing rammelt.

    Iets dat je zou kunnen overwegen te krijgen, als je ze nog niet hebt, zijn rubberen doorvoertules. Ze kunnen helpen om ruis te verminderen als ze zijn geïnstalleerd op de harde schijf of op apparaten die vaak bewegen, zoals het optische schijfstation.

  4. Beperk hoe hard je computer kan werken. Dit kan betekenen dat u het maximale aantal frames per seconde dat uw GPU mag verwerken, verlaagt of de snelheid van uw fans verlaagt.

    Als de GPU te snel te veel frames weergeeft, zal uw GPU meer werken dan nodig is, wat de oorzaak kan zijn van de coil-whine. Op dezelfde manier hoor je mogelijk geluiden van je ventilator als ze overbelast zijn.

    Sommige videogames en softwareprogramma's hebben een ingebouwde instelling waarmee u de instelling voor de maximale framesnelheid kunt wijzigen. Een andere manier is om MSI Afterburner te installeren en de instelling "Framerate limit" in de RivaTuner Statistics Server-tool of de optie "Fan Speed" te wijzigen. SpeedFan is een andere oplossing om de ventilatorsnelheden te verlagen.

    Als je computer al moeilijk te koelen is, verlaag dan niet de snelheid van een van de ventilatoren. De ventilatoren zijn erg belangrijk om hete lucht buiten te houden, dus verander de ventilatorsnelheid alleen als je computer niet oververhit raakt en alleen als je de ventilatoren op een gegeven moment sneller hebt gemaakt, en daarom maken ze geluiden.

  5. Maak je computerkast geluiddicht. Als de behuizing voornamelijk van metaal is gemaakt, zonder enige zachte, geluidsabsorberende isolatie op de behuizing of rond de computerhardware, is het veel gemakkelijker om alles te horen wat er binnenin gebeurt.

    Voeg wat schuim of een dikke stof toe aan de deur van de behuizing, of aan het deel van de behuizing dat recht naar je toe is gericht, of aan het deel van het bureau dat tussen jou en de computer zit. Je kunt wat krijgen op Amazon of plaatsen zoals Parts Express.

    Het is veel gemakkelijker om geluidwerend schuim aan uw computer toe te voegen dan de hele computer in een nieuwe geluiddichte behuizing te plaatsen. Een voorbeeld van een geluiddichte computerbehuizing zie je bij deze Deep Silence-behuizing van Nanoxia op Amazon. Let op de isolatie op de kastdeur.

  6. Verf isolerende lak of spoellak, verkrijgbaar bij Amazon, op de specifieke spoelen waarvan je vermoedt dat ze het hoge geluid veroorzaken. Zodra het droog is, vormt de vloeistof een dikke, beschermende barrière rond de spoelen die zou moeten helpen het gejank van de spoelen te verminderen of zelfs volledig te stoppen.

    Je kunt ook siliconen of hete lijm gebruiken, als je dat liever hebt.

    Deze techniek lijkt populair te zijn voor het oplossen van coil whine, maar het is duidelijk niet de gemakkelijkste methode, daarom staat het zo ver in deze lijst. Je moet eerst weten wat in het bijzonder het hoge geluid veroorzaakt voordat de lak je goed doet.

  7. Vervang het onderdeel dat het hoge geluid maakt. Als het nog steeds onder de garantie v alt, kun je misschien een gratis vervanging krijgen vanwege het overmatige geluid, maar de meeste fabrikanten dekken geen vervanging als het probleem alleen een hoog geluid is. De realiteit hier is dat de vervanging waarschijnlijk ook last zal hebben van coil whine.

    Bij het kopen van een nieuw computeronderdeel om coil-whine te verhelpen, probeer dan te kijken naar plaatsen met een goed retourbeleid, zodat, als na het uitvoeren van een benchmark op de hardware, het hoge geluid te veel hinderlijk is of komt te gemakkelijk aan, je kunt het gewoon terugsturen en ergens anders zoeken.

    Je kunt ook op zoek gaan naar computeronderdelen of hele computersystemen die speciaal zijn gemaakt om geluid te absorberen of warmte te minimaliseren, ofwel met afzonderlijke onderdelen die geïsoleerd zijn of met een computerbehuizing die is gemaakt om het geluid binnen te houden en/of warmte daarbuiten. Een stille pc is misschien een goed begin.

    Voordat u een nieuw computeronderdeel koopt, moet u de beoordelingen controleren en zien wat andere gebruikers zeggen over coil whine. Als er veel klachten zijn, doet u er verstandig aan om niets te kopen dat het probleem dat u probeert op te lossen alleen maar herha alt.

  8. Als je niet zo ver wilt gaan als het vervangen van de hardware, en niets anders heeft gewerkt om het gejank van de spoel te stoppen, hoef je er alleen maar mee om te gaan. Aangezien er eigenlijk niets mis is met de computer wanneer het enige symptoom een hoog geluid is, kunt u gewoon een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking gebruiken wanneer u op uw computer zit. Dat zou genoeg moeten zijn om het geluid te blokkeren of te overstemmen.

FAQ

    Hoe stop ik het jankende geluid wanneer ik mijn Apple AirPods aansluit op een Xbox One?

    Sluit je Airpods aan op een Xbox One-controller en dubbeltik op de Xbox-knop om het linkerpaneel te openen. Blader vervolgens in het linkerdeelvenster omlaag naar het menu Instellingen. Verplaats de schuifregelaar voor de Mic naar links om deze te dempen.

    Hoe los ik het haperende geluid in Windows 10 op?

    Een van de meest waarschijnlijke problemen is een beschadigd audiostuurprogramma. Open Configuratiescherm > System > Device Manager om bij te werken. Klik met de rechtermuisknop op uw audioapparaat en selecteer Stuurprogramma bijwerken.

Aanbevolen: