Hoe kies je een dynamo: heb je een hoog vermogen nodig?

Inhoudsopgave:

Hoe kies je een dynamo: heb je een hoog vermogen nodig?
Hoe kies je een dynamo: heb je een hoog vermogen nodig?
Anonim

Als je je autoradio upgradet, is het belangrijk om rekening te houden met de extra stroomvereisten die gepaard gaan met een versterkt geluidssysteem. Uw fabrieksdynamo is misschien voldoende, of hij snijdt hem misschien niet. De vraag is meestal niet of je een sterkere dynamo nodig hebt, maar hoeveel groter die moet zijn en hoeveel te veel is.

Hoeveel dynamo is te veel?

Image
Image

Het goede nieuws is dat het vervangen van een fabrieksdynamo door een dynamo met hoog vermogen op zichzelf de rest van de elektronica in uw auto niet zal beschadigen, zelfs als de nieuwe dynamo veel, veel groter is dan de oude.

Als voorbeeld dat de tendens dichter bij het belachelijke ligt dan het waarschijnlijke, laten we zeggen dat u vaststelt dat uw nieuwe geluidssysteem, plus de reeds bestaande stroomvereisten van uw auto, samen meer dan 200A bedragen. Voor een vangnet kies je voor een 300A dynamo.

Zelfs als het je lukt om een dynamo met hoge ampère te vinden die in staat is om een enorme 300A te produceren en toch op de een of andere manier in je motorruimte past, wordt die extra stroomsterkte alleen gebruikt als en wanneer je apparatuur het echt nodig heeft. U kunt erop vertrouwen dat het enige nadeel van een dynamo die te groot is, is dat het geldverspilling is en dat het uw elektrische systeem niet zal beschadigen.

Het belangrijkste voorbehoud is dat als je geluidssysteem echt zoveel stroomsterkte nodig heeft, er een paar aanpassingen zijn die je moet maken voordat je een dynamo met hoge versterker installeert die echt zo groot is, maar ze zijn meer bedoeld om stroom te voorkomen en aardingskabels tegen verbranding dan om het soort delicate elektronica te beschermen dat uw auto aan de gang houdt.

Hoge amp alternator vraag en aanbod

Als u zich zorgen maakt over een dynamo met hoge ampère die te veel stroom levert aan uw ECU of een ander onderdeel in uw elektrische systeem, hoeft u dat niet te doen.

De stroomsterkte van een dynamo is eigenlijk gewoon de hoeveelheid stroom die het apparaat kan afgeven, niet de hoeveelheid die het altijd afgeeft. Dus als alle elektronica in je auto, bij elkaar, maar 60A trekt, dan zal je beestachtige 300A dynamo maar 60A produceren.

De manier waarop stroom werkt, is dat een bepaald elektrisch onderdeel slechts zoveel stroomsterkte zal trekken als nodig is om te werken. Dus hoewel een krachtige versterker 150A kan opzuigen, hoeft u zich geen zorgen te maken dat diezelfde 150A in uw fraaie LED-koplampen stroomt en ze uitblaast.

Aangezien stroomsterkte een functie is van wattage gedeeld door volt, werkt het in wezen op basis van vraag en aanbod - de dynamo levert slechts zoveel stroomsterkte als elk onderdeel vereist. De dynamo genereert voldoende stroomsterkte om op elk moment aan de behoeften van het gecombineerde elektrische systeem te voldoen, en vervolgens trekt elk onderdeel zijn deel.

Om te bepalen hoeveel stroomsterkte een onderdeel gaat trekken, kun je het wattage delen door de spanning van het systeem. Dus standaard koplampen van 50 watt trekken misschien maar 4A (50W / 13,5V), zelfs als je grote versterker vele malen meer trekt.

Heeft u echt een dynamo met hoog vermogen nodig?

Elk elektrisch onderdeel in uw auto moet een bepaalde hoeveelheid stroomsterkte trekken om te kunnen functioneren. Als je geen wijzigingen aanbrengt of extra elektronica toevoegt, zit je meestal goed met de standaard dynamo.

Het probleem is dat fabrieksdynamo's doorgaans tegen de rafelige rand aanlopen in termen van fabriekscomponentvereisten, dus het installeren van stroomverslindende aftermarket-apparatuur kan leiden tot een gebrek aan voldoende stroom om rond te gaan. Dat kan zich manifesteren als flikkerende of gedimde koplampen, of uw motor kan zelfs doodgaan.

In sommige omstandigheden kan overbelasting van een reeds anemische fabrieksdynamo zelfs leiden tot vroegtijdig falen. En als je gewoon de kapotte dynamo vervangt door een andere met dezelfde specificaties, zal hetzelfde waarschijnlijk gewoon weer gebeuren.

Hoeveel dynamostroom heeft u nodig?

De meeste elementaire audiocomponenten trekken niet te veel stroomsterkte. Een standaard head-unit met een ingebouwde versterker kan bijvoorbeeld minder dan 10A verbruiken. Ter vergelijking: typische koplampen verbruiken ook ongeveer 10 A, een ontdooier kan tot 15 A trekken en airconditioning trekt meestal meer dan 20 A.

In veel gevallen kun je upgraden naar een aftermarket-radio zonder je al te veel zorgen te maken over het installeren van een dynamo met hoog vermogen. Er zijn echter gevallen waarin u duidelijk meer ophoopt dan de fabrieksdynamo aankan.

Als je begint met het installeren van een heleboel aftermarket-audioapparatuur, met name krachtige versterkers, kan het snel uit de hand lopen. Als u bijvoorbeeld een eindversterker installeert die 70 of meer versterkers trekt in een auto die af fabriek is geleverd met een standaard stereo-installatie, kan dit enorme problemen veroorzaken als de dynamo in het begin maar 60 A kan leveren.

Elektrische fabriekssystemen hebben verschillende toleranties, maar als u van plan bent de vereisten met meer dan 10 of 15 procent te verhogen, kan een dynamo met hoog vermogen een goed idee zijn.

Als je gewoon wat extra sap nodig hebt, is een auto-audiocondensator misschien een betere keuze.

Noodzakelijke modificaties van het elektrisch systeem van de hoge amp dynamo

Hoewel de individuele elektronische componenten in uw auto niet worden beschadigd door een grote dynamo, zijn er twee dingen die dat kunnen zijn: de voedingskabel van de dynamo en de aardingsband of banden.

Aangezien een dynamo met hoge ampère veel meer stroom produceert dan de fabriekseenheid, en uw stroom- en aardingskabels zijn gekozen met de OEM-eenheid in gedachten, zijn deze kabels mogelijk niet groot genoeg.

Wanneer u een dynamo met hoge ampère installeert, of wanneer u iemand anders deze laat installeren, kunt u overwegen om zowel de aardingsbanden als de stroomkabel die van de dynamo naar de accu loopt, te vervangen door dikkere kabels.

Hoewel het mogelijk is om ongeveer de juiste maat te berekenen op basis van de maximale stroomsterkte waarmee u te maken krijgt, is een goede vuistregel om gewoon de dikste meter te gebruiken die in de toepassing zal werken.

Je kunt in dit geval niet echt te groot gaan, en hoe dikker de kabels, hoe beter je af bent - vooral als je met dat monster van een 300A-dynamo gaat.

Aanbevolen: