IFC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

IFC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
IFC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Een bestand met de IFC-bestandsextensie is een Industry Foundation Classes-bestand. Het IFC-SPF-formaat wordt momenteel ontwikkeld door buildingSMART en wordt gebruikt door Building Information Modeling (BIM)-programma's om modellen en ontwerpen van faciliteiten en gebouwen vast te leggen.

De IFC-XML- en IFC-ZIP-indelingen zijn vergelijkbaar, maar gebruiken in plaats daarvan de bestandsextensies. IFCXML en. IFCZIP om aan te geven dat het bestand respectievelijk XML-gestructureerd of ZIP-gecomprimeerd is. Er bestaan ook vergelijkbare formaten, waaronder ifcJSON, ifcHDF, IFC-Turtle en IFC-RDF.

Image
Image

IFC is ook een afkorting voor technologietermen die niets te maken hebben met een bestandsformaat, zoals interface clear, input flow control, het Internet FAQ Consortium, Internet Foundation Classes en geïntegreerde framework chart.

Hoe een IFC-bestand te openen

Er zijn verschillende compatibele programma's: Autodesk's Revit, Adobe Acrobat, FME Desktop, CYPECAD, SketchUp (met de IFC2SKP plug-in) en Graphisoft's Archicad.

Bekijk de aanwijzingen van Autodesk voor het openen van het bestand in Revit als je hulp nodig hebt bij het gebruik ervan met dat programma.

IFC Wiki heeft een lijst met verschillende andere gratis programma's die deze bestanden kunnen openen, waaronder Areddo en BIM Surfer.

Aangezien IFC-SPF-bestanden slechts tekstdocumenten zijn, kunnen ze ook worden geopend met Kladblok in Windows of een andere teksteditor. Doe dit echter alleen als u de tekstgegevens wilt zien waaruit het bestand bestaat; u kunt het 3D-ontwerp niet zien in een van deze programma's.

IFC-ZIP-bestanden zijn gewoon ZIP-gecomprimeerde. IFC-bestanden, dus dezelfde teksteditorregels zijn op hen van toepassing zodra het bestand uit het archief is geëxtraheerd. Een programma voor het uitpakken van bestanden kan er een openen.

Aan de andere kant zijn IFC-XML-bestanden XML-gebaseerd, wat betekent dat u een XML-viewer/editor wilt om de tekst in dat soort bestanden te zien.

Solibri IFC Optimizer kan ook een IFC-bestand openen, maar alleen om de bestandsgrootte te verkleinen.

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, kunt u wijzigen welk programma standaard IFC-bestanden in Windows opent.

Een IFC-bestand converteren

U kunt een IFC-bestand opslaan in verschillende andere bestandsindelingen met behulp van IfcOpenShell. Het ondersteunt het converteren van IFC naar OBJ, STP, SVG, XML, DAE en IGS.

Bekijk BIMopedia's 3D-PDF's maken van IFC-bestanden als u het met Revit naar een PDF wilt converteren.

Sommige van de bovenstaande programma's die een IFC-bestand kunnen openen, kunnen het bestand mogelijk ook converteren, exporteren of opslaan in een ander formaat.

Hoewel dit niet van toepassing is op IFC-bestanden, kunnen de meeste bestandsindelingen worden geconverteerd met een speciaal hulpprogramma voor bestandsconversie.

Kan het nog steeds niet openen?

De bestandsextensie is het eerste dat u moet controleren als u het niet kunt openen met de hierboven genoemde programma's. Sommige formaten gebruiken een extensie die veel op een ander soort bestand lijkt, maar dat betekent niet dat de formaten verwant zijn of dat de bestanden door dezelfde software kunnen worden gebruikt.

ICF is een voorbeeld. Die letters lijken op IFC, maar ze worden eigenlijk gebruikt door Zoom Router Configuration-bestanden als een back-uptekstdocument voor de instellingen van een Zoom-router. Met andere woorden, ze hebben helemaal niets te maken met Industry Foundation Classes-bestanden en kunnen dus niet worden gebruikt met IFC-bestandsopeners.

Een ander voorbeeld is de FIC-bestandsextensie die wordt gebruikt voor WinDev Hyper File Database-bestanden. Ze lijken misschien op IFC-bestanden als je hun extensies vergelijkt, maar het formaat is eigenlijk alleen bruikbaar met WinDev van PC SOFT.

IFC-geschiedenis

Het bedrijf Autodesk startte het IFC-initiatief in 1994 als een manier om geïntegreerde applicatie-ontwikkeling te ondersteunen. Enkele van de 12 eerste bedrijven die zich aansloten, waren Honeywell, Butler Manufacturing en AT&T.

Industry Alliance for Interoperability opende in 1995 het lidmaatschap voor iedereen en veranderde toen de naam in de International Alliance for Interoperability. De bedoeling van de non-profitorganisatie was om de Industry Foundation Class (IFC) te publiceren als een AEC-productmodel.

De naam is in 2005 opnieuw veranderd en wordt nu onderhouden door buildingSMART.

Aanbevolen: