DAE-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DAE-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
DAE-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DAE-bestand is een Digital Asset Exchange-bestand.
  • Open er een met Photoshop of Blender.
  • Converteren naar OBJ, STL, FBX, etc. met een speciale conversietool.

Dit artikel beschrijft wat een DAE-bestand is, hoe u er een online of op uw computer opent en hoe u er een naar een ander formaat converteert.

Wat is een DAE-bestand?

Een bestand met de DAE-bestandsextensie is een Digital Asset Exchange-bestand. Zoals de naam al aangeeft, wordt het door verschillende grafische programma's gebruikt om digitale activa uit te wisselen. Dit kunnen afbeeldingen, texturen, 3D-modellen, enz. zijn.

Dit bestandsformaat is gebaseerd op het XML COLLADA-formaat, wat een afkorting is voor Collaborative Design Activity.

Image
Image

DAE is ook een afkorting voor sommige technologietermen die niets te maken hebben met dit bestandsformaat, zoals schijfarraybehuizing en digitale audio-engine.

Hoe een DAE-bestand te openen

Verschillende programma's zijn geschikt: Adobe Photoshop, SketchUp, Chief Architect, DAZ Studio, Cheetah3D, Cinema 4D, MODO en Autodesk's AutoCAD-, 3ds Max- en Maya-programma's. Andere toepassingen ondersteunen het formaat waarschijnlijk ook, zoals de gratis en open source Blender-tool.

Image
Image

De COLLADA-plug-in voor Maya en 3ds Max is vereist voor die programma's, en deze COLLADA-plug-in is nodig voor het openen van DAE-bestanden in Blender.

Een andere opener voor macOS is Apple Preview. Sommige DAE-bestanden kunnen ook worden geopend in Esko's gratis Studio Viewer.

Clara.io is een gratis en gemakkelijke manier om het bestand online in uw webbrowser te bekijken, zodat u geen software hoeft te downloaden.

Sommige bestandstypen kunnen worden bekeken met een programma dat uitsluitend tekstbestanden gebruikt. Hoewel dit ook geldt voor een DAE-bestand, omdat ze op XML zijn gebaseerd, is het niet de ideale oplossing, omdat het je alleen de tekst laat zien waaruit het bestand bestaat. De beste manier om een 3D DAE-bestand te bekijken, is door een volwaardige viewer te gebruiken, zoals een van de bovenstaande programma's.

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, hebben we een handleiding over hoe u die bestandsassociatie kunt wijzigen in Windows.

Een DAE-bestand converteren

Een eenvoudig te gebruiken DAE-converter is Online 3D Converter. Upload het daar gewoon en kies tussen verschillende formaten om het op te slaan, zoals OBJ, 3DS, STL, PLY, X en andere.

FBX Converter is een gratis tool van Autodesk voor Windows en macOS die DAE-bestanden naar FBX converteert, met ondersteuning voor meerdere versies van het FBX-formaat.

Het bestand kan ook worden geconverteerd naar GLB voor gebruik in CesiumJS. U kunt dit doen met Cesium's eigen online COLLADA naar gITF-tool.

Na het importeren van een DAE-bestand in SketchUp Pro, kan het programma worden gebruikt om het model naar DWG, DXF en verschillende andere vergelijkbare formaten te exporteren.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je je bestand op dit moment niet kunt openen, heb je waarschijnlijk te maken met een bestand met een heel ander formaat. Dit kan vrij gemakkelijk gebeuren als je de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen. Sommige extensies lijken op elkaar, hoewel de bestandsindelingen niets met elkaar te maken hebben.

DAE-bestanden hebben bijvoorbeeld niets te maken met DAR-, DAA-, DAT- of DAO-bestanden (Disk at Once CD/DVD Image).

ADE is een andere die je zou kunnen verwarren voor DAE. Hoewel alle letters van dezelfde bestandsextensie aanwezig zijn, zijn dit Access Project Extension-bestanden die alleen in Microsoft Access kunnen worden gebruikt.

Aanbevolen: