INI-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

INI-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
INI-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Een bestand met de INI-bestandsextensie is een initialisatiebestand voor Windows of MS-DOS. Het zijn platte tekstbestanden die instellingen bevatten die bepalen hoe iets anders, meestal een programma, zou moeten werken.

Verschillende programma's gebruiken hun eigen INI-bestanden, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. CCleaner kan bijvoorbeeld een INI-bestand gebruiken om al zijn verschillende opties op te slaan. Dit specifieke bestand wordt opgeslagen onder de naam ccleaner.ini onder de CCleaner-installatiemap.

Een algemeen INI-bestand in Windows genaamd desktop.ini is een verborgen bestand dat informatie opslaat over hoe mappen en bestanden eruit moeten zien.

Hoe INI-bestanden te openen en te bewerken

Het is niet gebruikelijk dat mensen INI-bestanden openen of bewerken, maar ze kunnen met elke teksteditor worden geopend en gewijzigd. Als u erop dubbelklikt, wordt het automatisch geopend in de Kladblok-toepassing in Windows.

Image
Image

Bekijk onze lijst met beste gratis teksteditors voor enkele alternatieve teksteditors die ook INI-bestanden bewerken.

Veel bestanden delen enkele letters van dezelfde bestandsextensie, maar dat betekent niet dat ze verwant zijn of dat ze door dezelfde software kunnen worden gebruikt. Broncodebestanden die worden gebruikt door C++-compilers (. INL) en Inform 7-broncodebestanden (. NI), zijn twee voorbeelden.

Hoe een INI-bestand is gestructureerd

INI-bestanden bevatten sleutels (ook wel eigenschappen genoemd) en sommige gebruiken optionele secties om sleutels samen te groeperen. Een sleutel moet een naam en een waarde hebben, gescheiden door een isgelijkteken, zoals dit:


Taal=1033

INI-bestanden werken in verschillende programma's anders. Sommige zijn erg klein (een paar kilobytes) met slechts één of twee regels informatie, en andere kunnen extreem lang zijn (meerdere megabytes) met veel aanpasbare opties.

In dit voorbeeld definieert CCleaner de Engelse taal met de waarde 1033. Dus wanneer het programma wordt geopend, leest het het bestand om te bepalen in welke taal de programmatekst moet worden weergegeven. Hoewel het die nummers gebruikt om Engels aan te geven, ondersteunt het programma ook andere talen, wat betekent dat je het kunt wijzigen in 1034 om bijvoorbeeld Spaans te gebruiken.

Hetzelfde kan gezegd worden voor alle andere talen die de software ondersteunt, maar je moet de documentatie doornemen om te begrijpen welke nummers andere talen betekenen.

Als deze sleutel bestond onder een sectie die andere sleutels bevat, zou deze er ongeveer zo uit kunnen zien:


[Opties]

RunICS=0

Brandover=0

Taal=1033

SkipUAC=1

Dit specifieke voorbeeld staat in het INI-bestand dat CCleaner gebruikt. U kunt dit bestand zelf wijzigen om meer opties aan het programma toe te voegen, omdat het naar dit bestand verwijst om te bepalen wat er van de computer moet worden gewist. Dit specifieke programma is zo populair dat je een tool kunt downloaden genaamd CCEnhancer die het INI-bestand up-to-date houdt met veel verschillende opties die niet standaard ingebouwd zijn.

Meer informatie over INI-bestanden

Sommige INI-bestanden kunnen een puntkomma in de tekst hebben. Deze geven alleen een opmerking aan om iets te beschrijven aan de gebruiker als ze door het bestand kijken. Niets na de opmerking wordt geïnterpreteerd door het programma dat de opmerking gebruikt.

Sleutelnamen en secties zijn niet hoofdlettergevoelig, tenminste niet in Windows. Hetzelfde effect wordt geproduceerd in een INI-bestand dat hoofdletters gebruikt als een bestand met kleine letters.

Een algemeen bestand met de naam boot.ini in Windows XP geeft de specifieke locatie van de installatie van Windows XP weer. Als er problemen optreden met dit bestand, zie Boot.ini repareren of vervangen in Windows XP.

Hoewel het veilig is om desktop.ini-bestanden te verwijderen, maakt Windows ze opnieuw en past het standaardwaarden toe. Dus als u bijvoorbeeld een aangepast pictogram op een map hebt toegepast en vervolgens het bestand desktop.ini verwijdert, keert de map terug naar het standaardpictogram.

INI-bestanden werden veel gebruikt in vroege versies van Windows voordat Microsoft het Windows-register begon aan te moedigen om applicatie-instellingen op te slaan. Nu, hoewel veel programma's nog steeds het INI-formaat gebruiken, heeft XML hetzelfde doel.

Als je "toegang geweigerd"-berichten krijgt wanneer je een INI-bestand probeert te bewerken, betekent dit dat je niet de juiste beheerdersrechten hebt om er wijzigingen in aan te brengen. U kunt dit meestal oplossen door de teksteditor met beheerdersrechten te openen (klik er met de rechtermuisknop op en kies ervoor om deze als beheerder uit te voeren). Een andere optie is om het bestand naar uw bureaublad te kopiëren, daar wijzigingen aan te brengen en vervolgens dat bureaubladbestand over het origineel te plakken.

Sommige andere initialisatiebestanden die u misschien tegenkomt die de INI-bestandsextensie niet gebruiken, zijn CFG- en CONF-bestanden. Sommige programma's blijven zelfs bij TXT.

Een INI-bestand converteren

Er is geen echte reden om een INI-bestand naar een ander bestandsformaat te converteren. Het programma of besturingssysteem dat het gebruikt, herkent het alleen onder de specifieke naam en bestandsextensie die het gebruikt.

Aangezien INI-bestanden echter gewoon tekstbestanden zijn, kunt u een programma zoals Notepad++ gebruiken om het op te slaan in een ander op tekst gebaseerd formaat, zoals HTM/HTML of TXT.

ConvertSimple.com heeft een INI naar XML-converter als je die conversie wilt maken.

FAQ

    Hoe maak ik een INI-bestand aan?

    U kunt een teksteditor zoals Kladblok gebruiken. Nadat u de tekst hebt toegevoegd die u wilt opslaan, selecteert u File > Save en gebruikt u de.ini-extensie in de bestandsnaam. Kies ook Alle bestanden uit het Opslaan als type vervolgkeuzemenu.

    Waar kan ik het Skyrim INI-bestand vinden?

    Open de Windows-zoekbalk en typ skyrim.ini om het bestandspad te vinden. U kunt ook naar uw Skyrim-map navigeren en het bestand skyrim.ini handmatig vinden. Als uw systeem is ingesteld om.ini-bestandsextensies te verbergen, ziet u mogelijk een Skyrim CONFIG-bestand in plaats van een INI-bestand.

    Waar is het php.ini-bestand in WordPress?

    Als je zelf een WordPress-site host, open dan een teksteditor > type > en sla deze op als your_choice.ini in de hoofdmap van je WordPress-installatie. Open het in een webbrowser en zoek naar de locatie van het php.ini-bestand in een sectie met de naam Loaded Configuration File Als u een beheerde hostingservice gebruikt, raadpleegt u de documentatie om te zien of u kunt inloggen en uw bestanden bekijken vanuit een bepaald menu.

Aanbevolen: