Een monitor overklokken

Inhoudsopgave:

Een monitor overklokken
Een monitor overklokken
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik de driversoftware van de fabrikant van uw grafische kaart om een vernieuwingsfrequentie te selecteren die hoger is dan 60 Hz.
  • Gebruik het hulpprogramma voor aangepaste resolutie om een hogere verversingssnelheid toe te voegen aan de geavanceerde beeldscherminstellingen van Windows en pas vervolgens uw monitor aan met behulp van die instellingen.
  • U kunt een monitor die is gemaakt met een maximale verversingssnelheid van 60 Hz niet overklokken.

De standaard verversingssnelheid van de meeste monitoren is tegenwoordig 60 Hz. Deze verversingssnelheid is voldoende voor de meeste mensen, maar voor gamers kan de kennis van het overklokken van een monitor tot 75 Hz een meer responsieve en soepele game-ervaring creëren.

Is het de moeite waard om mijn monitor te overklokken?

De standaard verversingssnelheid van 60 Hz betekent dat uw monitor het beeld op het scherm 60 keer per seconde ververst. Als het beeld op uw scherm niet snel verandert, zult u geen snellere verversingssnelheid opmerken.

Als het echter gaat om videogames met veel geanimeerde afbeeldingen die snel over het scherm bewegen, zal zelfs een verhoging van de verversingssnelheid van 25% zeer merkbaar zijn.

De verversingssnelheid van uw beeldscherm wordt geregeld door de stuurprogrammasoftware die uw grafische kaart bestuurt. De meeste moderne grafische kaarten kunnen sneller dan 60 Hz verversen, maar 60 Hz is de standaardinstelling. Dat betekent dat het overklokken van uw monitor slechts een kleine wijziging in de instellingen vereist. Hoe u deze wijzigt, hangt af van het merk van uw grafische kaart.

Hoe schakel ik het overklokken van mijn monitor in?

U moet eerst het model van uw grafische kaart controleren. Zodra u dit in de hand heeft, gebruikt u de onderstaande stappen om de vernieuwingsfrequentie voor uw beeldscherm te verhogen.

Verhoog de vernieuwingsfrequentie met grafische kaartsoftware

Nvidia, AMD en andere grafische kaarten worden vaak geleverd met software om de instellingen van de grafische kaart aan te passen. Vanaf hier kun je je monitor overklokken als je dat wilt.

  1. Selecteer het menu Start op uw computer en typ het model van uw grafische kaart. U zou een app Instellingen moeten zien verschijnen in het menu met beschikbare apps. Selecteer deze app Instellingen om deze te starten.

    Image
    Image
  2. De software van uw grafische kaart moet een weergavegebied hebben om de weergave-instellingen te bekijken en aan te passen. Zoek de weergave die u wilt wijzigen. In de AMD Radeon-instellingensoftware is er een Aangepaste resoluties sectie waar u Create kunt selecteren om de vernieuwingsfrequentie van dat beeldscherm aan te passen.

    Image
    Image
  3. Zoek de instelling Refresh Rate (Hz) en pas deze aan tot 75 Hz. Selecteer Opslaan wanneer u klaar bent om uw nieuwe instellingen van kracht te laten worden.

    Image
    Image

    Kun je een 60 Hz-monitor overklokken naar 120 Hz? Monitoren zijn gemaakt om een maximale verversingssnelheid aan te kunnen. U kunt dit maximum bepalen door op de website van de fabrikant te kijken voor het merk en model van uw beeldscherm. Als het beeldscherm geen verversingssnelheid hoger dan 60 Hz aankan, kunt u die monitor niet overklokken.

  4. Sommige grafische kaartsoftware laat je de weergave-instellingen aanpassen per applicatie. Er is vaak zelfs een gamesectie waar je specifieke games selecteert om aangepaste weergave-instellingen te configureren. Dit betekent dat je je monitor alleen kunt overklokken als je bepaalde games speelt.

    Image
    Image

Vernieuwingsfrequentie verhogen met hulpprogramma voor aangepaste resolutie

Een andere gemakkelijke manier om je monitor te overklokken en de verversingssnelheid te verhogen, is door gebruik te maken van gratis software genaamd Custom Resolution Utility (CRU). Dit hulpprogramma voegt de door u gewenste hogere verversingssnelheid toe aan de geavanceerde weergave-instellingen van Windows, zodat u de monitor kunt aanpassen aan die hogere instelling.

  1. Zodra je het CRU ZIP-bestand hebt gedownload, pak je de inhoud uit naar je pc. Open de uitgepakte map en voer CRU.exe uit als beheerder. Wanneer de app wordt geopend, gebruik je de vervolgkeuzelijst bovenaan om het scherm te selecteren dat je wilt overklokken.

    Image
    Image
  2. Selecteer in het deelvenster Standaardresoluties de knop Toevoegen. Kies in het pop-upvenster de resolutie die u wilt overklokken en pas het veld Vernieuwingssnelheid aan. Selecteer vervolgens OK. Selecteer OK in het hoofdvenster om CRU.exe te sluiten.

    Image
    Image
  3. Klik in de map met uitgepakte bestanden met de rechtermuisknop op het juiste Restart.exe-bestand voor uw systeem (gebruik Restart64.exe voor 64-bits systemen) en selecteer Als administrator uitvoeren.

    Image
    Image
  4. Je schermen zullen een paar keer leeg zijn. Wanneer ze terugkeren, selecteert u het menu Start, typt u Settings en selecteert u de Settings-app Selecteer Display in het linkermenu en selecteer Geavanceerde beeldscherminstellingen in het rechterdeelvenster. Selecteer het scherm dat u wilt overklokken in de eerste vervolgkeuzelijst en selecteer vervolgens de Vernieuwingsfrequentie vervolgkeuzelijst om te zien tot welke verversingsfrequenties die monitor in staat is. U zou nu de verversingssnelheid hoger dan 60 Hz moeten zien die u met de CRU-app hebt toegevoegd. Selecteer dit om uw monitor te overklokken.

    Image
    Image

FAQ

    Hoe kan ik een Intel CPU overklokken?

    Om een Intel CPU te overklokken, heb je een CPU nodig met een K in het modelnummer en een chipset die overklokken ondersteunt. De eenvoudigste manier is om Intel Performance Maximizer te downloaden en vervolgens de software te starten en uit te voeren. U kiest een schijf op uw computer, maakt een UEFI-partitie en selecteert Doorgaan om de prestatietest van uw pc te starten. Wanneer het testen is voltooid, wordt uw computer opnieuw opgestart en ziet u een samenvatting van de aangebrachte verbeteringen.

    Hoe kan ik RAM overklokken?

    Om RAM te overklokken, gebruikt u het freeware-hulpprogramma CPU-Z om te controleren welke processor, grafische kaart en RAM u heeft en hoe snel elk onderdeel momenteel draait. Zoek de fabrikant en het model van uw moederbord en voer een Google-zoekopdracht uit om te zien of het "Extreme Memory Profiles" ondersteunt, wat betekent dat uw RAM-instellingen kunnen worden overklokt. Laad in uw BIOS, pas uw hardwarefuncties aan en schakel de XMP optie in. Sla uw computer op en start deze opnieuw op om te zien of uw wijzigingen van kracht zijn geworden.

    Hoe kan ik een GPU overklokken?

    Als u een GPU wilt overklokken, onderzoekt u uw videokaart en voert u de informatie in op Overklokken.net website om te zien of het kan worden overklokt. Zorg ervoor dat al uw grafische kaartstuurprogramma's zijn bijgewerkt en gebruik tools zoals MSI Afterburner en Unigine Heaven Benchmark om een basislijn vast te stellen. Gebruik MSI Afterburner om de Core Clock met stappen van 10 Mhz te verhogen, waarbij u elke keer controleert of alles stabiel is. Zorg ervoor dat de Maximum GPU-temperatuur in het bewakingsvenster van MSI Afterburner op een veilig niveau staat.

Aanbevolen: