Een GPU overklokken voor Epic Gaming

Inhoudsopgave:

Een GPU overklokken voor Epic Gaming
Een GPU overklokken voor Epic Gaming
Anonim

Wat te weten

  • Ga naar de Overlock-website en voer je gegevens in.
  • Update uw stuurprogramma's en download gerenommeerde overkloksoftware. Gebruik de software om een baseline vast te stellen.
  • Verhoog in de software kloksnelheden en noteer benchmarks. Stress-test overklokinstellingen en fine-tunen.

Dit artikel legt uit hoe je een videokaart (of GPU) kunt overklokken voorbij de standaardinstellingen om de gaming-prestaties van desktop of laptop te verbeteren.

Onderzoek de grafische kaart

Image
Image
Met zorgvuldige stappen kunt u uw GPU veilig overklokken.

Stanley Goodner

De eerste stap bij overklokken is het onderzoeken van je grafische kaart. Als u niet zeker weet wat uw systeem heeft:

  1. Selecteer het Startmenu.
  2. Selecteer Settings (het tandwielpictogram) om het menu Windows Settings te openen.
  3. Selecteer Apparaten.
  4. Selecteer Device Manager (onder Related Settings) om het Device Manager-venster te openen.
  5. Selecteer de pijl naar rechts (>) naast Beeldschermadapters om het merk te tonen en model van uw videokaart.

Ga naar de Overclock-website en voer uw grafische kaartinformatie in met het woord overclock in de zoekmachine van de site. Bekijk forumberichten en lees hoe anderen diezelfde kaart met succes hebben overklokt. Wat u wilt zoeken en opschrijven zijn:

  • Maximale kloksnelheden
  • Maximum geheugenklokken
  • Veilige maximale temperatuur (bij twijfel is 90 graden C goed te gebruiken)
  • Veilige maximale spanning

Deze informatie geeft een redelijke richtlijn over hoe ver je veilig je GPU kunt overklokken.

Stuurprogramma's bijwerken en overkloksoftware downloaden

Image
Image

Hardware presteert op zijn best met up-to-date stuurprogramma's:

  • Download NVIDIA GeForce-videokaartstuurprogramma's
  • Download AMD/ATI Radeon-videokaartstuurprogramma's

Download en installeer vervolgens de tools die je nodig hebt voor overklokken:

  • MSI Afterburner is zeer populair, gedetailleerd en biedt volledige controle over het overklokken van grafische kaarten van elk merk.
  • Unigine Heaven Benchmark 4.0 wordt gebruikt voor benchmarking en stabiliteitstesten.

Stel een basislijn vast

Image
Image
Benchmarks tonen de voortgang van verbeteringen door het overklokproces.

Lifewire / Stanley Goodner

Net als elke goede voor/na-transformatiefoto, wil je weten waar je systeem is begonnen voorafgaand aan het overklokken. Dus na het sluiten van alle geopende programma's:

  1. Open MSI Afterburner Als u een eenvoudigere interface wilt om mee te werken, selecteert u Settings (tandwielpictogram) om de eigenschappen van MSI Afterburner te openen. Selecteer de rechterpijl bovenaan totdat je het tabblad ziet voor Gebruikersinterface. Selecteer binnen dat tabblad een van de standaard skin-ontwerpen (v3-skin werkt goed) in het vervolgkeuzemenu. Verlaat vervolgens het eigenschappenmenu (maar houd het programma open).
  2. Schrijf de kloksnelheden van de kern en het geheugen op die worden weergegeven door MSI Afterburner. Sla deze configuratie op als "Profiel 1" (er zijn slots genummerd van één tot en met vijf).
  3. Open Unigine Heaven Benchmark 4.0 en selecteer Run. Zodra het laden is voltooid, krijgt u 3D-gerenderde afbeeldingen te zien. Selecteer Benchmark (linkerbovenhoek) en geef het programma vijf minuten om door de 26 scènes te bladeren.
  4. Bewaar (of noteer) de benchmarkresultaten van Unigine Heaven. Je zult dit later gebruiken bij het vergelijken van pre- en post-overclock prestaties.

Verhoog kloksnelheden en benchmark

Image
Image
MSI Afterburner werkt met vrijwel alle videokaarten van elke fabrikant.

Stanley Goodner

Nu je een basislijn hebt, kijk hoe ver je de GPU kunt overklokken:

  1. Gebruik MSI Afterburner, verhoog de Core Clock met 10 Mhz en selecteer vervolgens Apply. (Opmerking: als de gekozen gebruikersinterface/skin een schuifregelaar voor Shader Clock toont, zorg er dan voor dat deze gekoppeld blijft aan de Core Clock).
  2. Benchmark met Unigine Heaven Benchmark 4.0 en sla de benchmarkresultaten op. Lage / schokkerige framerate is normaal om te zien (het programma is ontworpen om de GPU te belasten). Wat u zoekt zijn artefacten (of artefacten) - gekleurde lijnen/vormen of bursts/blips die over het scherm verschijnen, blokken of brokken gepixelde/glitchy graphics, kleuren die niet of niet correct zijn, enz. - die de grenzen aangeven van stress/instabiliteit.
  3. Als je geen artefacten ziet, betekent dit dat de overklokinstellingen stabiel zijn. Ga verder door de "Maximale GPU-temperatuur" te controleren die is geregistreerd in het monitoringvenster van MSI Afterburner.
  4. Als de maximale GPU-temperatuur op of onder de veilige maximale temperatuur (of 90 graden C) ligt, sla deze configuratie dan op als "Profiel 2" in MSI Afterburner.
  5. Ga door door dezelfde vijf stappen opnieuw te herhalen - als je de maximaal toegestane kloksnelheid hebt bereikt, ga dan verder met het volgende gedeelte. Vergeet niet om uw huidige kern- en geheugenklokwaarden te vergelijken met de waarden die zijn opgeschreven bij het onderzoeken van uw kaart. Als de waarden dichter bij elkaar komen, moet u extra alert zijn op artefacten en temperatuur.

Wanneer stoppen

Image
Image

Als je artefacten ziet, betekent dit dat de huidige overklokinstellingen niet stabiel zijn. Als de maximale GPU-temperatuur hoger is dan de veilige maximale temperatuur (of 90 graden C), betekent dit dat uw videokaart oververhit raakt (dit leidt na verloop van tijd tot permanente schade/uitval). Wanneer een van deze twee gebeurt:

  1. Laad de laatste stabiele profielconfiguratie in MSI Afterburner. Wis de geschiedenis van het monitoringvenster (klik met de rechtermuisknop) voordat u opnieuw benchmarkt.
  2. Als u nog steeds artefacten en/of een maximale GPU-temperatuur boven de veilige maximale temperatuur ziet, verlaagt u de kernklok met 5 MHz en selecteert u Toepassen. Wis de geschiedenis van het monitoringvenster voordat u opnieuw benchmarkt.
  3. Herhaal de bovenstaande stap totdat u geen artefacten ziet en de maximale GPU-temperatuur op of onder de veilige maximale temperatuur (of 90 graden C) is. Als dit gebeurt, stop dan! Je hebt de Core Clock voor je GPU met succes overklokt!

Nu de Core Clock is ingesteld, voer je hetzelfde proces uit van het verhogen van snelheden en benchmarking - dit keer met de Memory Clock. De winst zal niet zo groot zijn, maar alle beetjes tellen op.

Zodra je zowel de Core Clock als de Memory Clock hebt overklokt, sla je deze configuratie op als "Profile 3" in MSI Afterburner voordat je de stresstest uitvoert.

Stresstest

Image
Image

Pc-gaming in de echte wereld gebeurt niet in bursts van vijf minuten, dus u zult de huidige overklokinstellingen willen testen. Om dit te doen, selecteer Run (maar niet Benchmark) in Unigine Heaven Benchmark 4.0 en laat het uren doorgaan. U wilt ervoor zorgen dat er geen artefacten of onveilige temperaturen zijn. Houd er rekening mee dat de videokaart en/of de hele computer kan crashen tijdens een stresstest - dit is normaal.

Als er een crash plaatsvindt en/of je ziet artefacten en/of een maximale GPU-temperatuur boven de veilige maximale temperatuur (schakel terug naar MSI Afterburner om te kijken):

  1. Verlaag zowel de Core Clock als de Memory Clock met 5 Mhz in MSI Afterburner en selecteer Apply.
  2. Ga door met stresstesten en herhaal deze twee stappen totdat er geen artefacten, geen onveilige temperaturen en geen crashes zijn.

Als je videokaart urenlang probleemloos kan worden getest, gefeliciteerd! U hebt uw GPU met succes overklokt. Sla de benchmarkresultaten van Unigine Heaven op en sla de configuratie vervolgens op als "Profile 4" in MSI Afterburner.

Vergelijk je originele benchmarkscore met deze laatste om de verbetering te zien! Als je wilt dat deze instellingen automatisch worden geladen, vink dan het vakje aan voor Apply Overclocking at System Startup in MSI Afterburner.

Tips

Image
Image
  • Echte pc-games zijn de ware test voor succesvol overklokken. Als je computer crasht tijdens een game, verlaag dan zowel de Core Clock als de Memory Clock met 5 Mhz in MSI Afterburner en selecteer Apply. Herhaal indien nodig, denk eraan om stabiele configuraties op te slaan.
  • Let op de benchmarkscores. GPU's kunnen een "sweet spot" hebben voor de beste resultaten - hogere kloksnelheden (zelfs als ze stabiel zijn) vertalen zich niet altijd in verbeterde scores. Als benchmarkscores na verschillende stappen sterk beginnen te dalen, overweeg dan om terug te keren naar een eerdere configuratie met de beste score.
  • Ontgrendelen van spanningsregeling (via MSI Afterburner-instellingen) kan compatibele grafische kaarten extra stroom leveren die nodig is om nog hogere kloksnelheden te klokken. Meer spanning leidt echter tot hogere GPU-temperaturen (let dus goed op). Verhoog desgewenst de spanning met 10 mV, benchmark met Unigine Heaven Benchmark 4.0 en controleer de temperatuur in MSI Afterburner. Als alles er goed uitziet, ga dan door het proces van het verhogen van de kloksnelheden totdat je de beste stabiele configuratie hebt gevonden. Verhoog de spanning met nog eens 10 mV en herhaal opnieuw. Verhoog de kernspanning nooit boven het veilige maximum.
  • Door meer/verbeterde pc-koeling toe te voegen, kunnen de GPU-temperaturen lager worden gehouden.

Waarom een GPU overklokken?

Degenen die games spelen op computers - van het soort dat een fatsoenlijke videokaart nodig heeft - kunnen soms te maken krijgen met videovertraging of schokkerige framesnelheden. Dit betekent dat de GPU van de kaart moeite heeft om bij te blijven, meestal tijdens data-intensieve delen van games. Er is een manier om deze tekortkoming te overtreffen en de spelvaardigheid van uw systeem te verbeteren, allemaal zonder een upgrade te hoeven kopen. Gewoon de GPU overklokken.

De meeste videokaarten gebruiken standaard-/voorraadinstellingen die enige speelruimte overlaten. Dat betekent dat er meer kracht en mogelijkheden beschikbaar zijn, maar dat deze niet door de fabrikant worden ingeschakeld. Als je een Windows- of Linux-besturingssysteem hebt (sorry Mac-gebruikers, maar het is niet zo eenvoudig of de moeite waard om te proberen te overklokken), kun je de kloksnelheden van de kern en het geheugen verhogen om de prestaties te verbeteren. Het resultaat verbetert de framesnelheden, wat leidt tot een soepelere, aangenamere gameplay.

Belangrijke best practices voor overklokken

Het is waar dat roekeloos GPU-overklokken ervoor kan zorgen dat de grafische kaart permanent niet meer werkt (d.w.z. baksteenvorming) of de levensduur van een videokaart kan verkorten. Maar door voorzichtig te werk te gaan, is overklokken redelijk veilig. Er zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden:

  • Niet elke grafische kaart is ontworpen voor en/of kan net zo goed overklokken als andere.
  • Twee identieke grafische kaarten kunnen op verschillende waarden overklokken; de resultaten variëren (meestal op basis van de hardware van een systeem en de games die worden gespeeld) van computer tot computer.
  • Het overklokken van een GPU maakt niet-speelbare games (d.w.z. uw systeem voldoet niet aan de minimumvereisten) niet speelbaar. Maar je kunt wel genieten van speelbare games met hogere videoresoluties en/of framesnelheden.
  • Het is meestal gemakkelijker/veiliger om een desktopcomputer te overklokken dan een laptop, aangezien de eerste over het algemeen beter is in het afvoeren van warmte.
  • Het is normaal om een computercrash en/of een blauw/zwart scherm te ervaren tijdens elk overklokproces. Schrik dus niet als het gebeurt. Ga gewoon verder (reboot indien nodig) waar je was gebleven.
  • Overklokken kan de fabrieksgarantie ongeldig maken (niet erg als de garantie is verlopen).

Aanbevolen: