Hoe RAM te overklokken

Inhoudsopgave:

Hoe RAM te overklokken
Hoe RAM te overklokken
Anonim

Om te beginnen, heb je een Windows-pc met DDR4 nodig, de moderne versie van RAM die op de meeste computers te vinden is, evenals een moederbord dat XMP of Extreme Memory Profiles ondersteunt, een functie die op de meeste moederborden aanwezig is. overklokken.

Deze methode is niet de snelste of meest efficiënte overklok die mogelijk is, maar het is veilig, eenvoudig en een goede manier om je voeten nat te maken in de soms overweldigende wereld van overklokken.

De voordelen van overklokken zijn afhankelijk van hoe je je computer gebruikt. Als je een video-editor bent, zal het overklokken van RAM het bewerken van video's niet veel gemakkelijker maken. Maar als je veel moderne videogames speelt, kan overklokken een zinvolle manier zijn om je FPS te verhogen. Zorg ervoor dat u uw verwachtingen onder controle houdt.

Een waarschuwing: overklokken is nooit een garantie. Veel factoren, vaak bepaald door kleine onvolkomenheden in de fabricage van een onderdeel, kunnen van invloed zijn op hoeveel u kunt overklokken of helemaal niet. Dus zelfs als u het juiste moederbord en het juiste RAM-geheugen hebt, kan uw kilometerstand variëren. Het kan ook uw garantie ongeldig maken, dus ga voorzichtig te werk.

Verzamel uw informatie

Image
Image

Er zijn veel verschillende manieren om te bepalen welk moederbord en RAM je op je computer hebt geïnstalleerd, maar het freeware-hulpprogramma CPU-Z is een uitstekende one-stop-shop. Met CPU-Z kun je controleren welke processor, grafische kaart en RAM je hebt en hoe snel elk onderdeel momenteel draait.

Download het installatiebestand, volg de aanwijzingen op het scherm en open de applicatie. Op het tabblad Mainboard, een andere term voor een moederbord, vind je de fabrikant en het model van je moederbord.

Met deze moederbordinformatie kun je zien of je moederbord Extreme Memory Profiles ondersteunt. Simpel gezegd, dit zijn verzamelingen RAM-instellingen, getest door de fabrikant van uw moederbord en afgestemd door CPU-makers, die kunnen worden toegepast om RAM veilig en gemakkelijk te overklokken. Afhankelijk van je CPU en moederbord, zal deze functie meestal door XMP worden gebruikt, maar het kan af en toe ook een andere vergelijkbare naam hebben.

  1. Zoek in Google (of een andere zoekmachine) naar uw moederbord gevolgd door " XMP" om er zeker van te zijn dat uw bord dit ondersteunt. Vaak is de beste bron, als er geen forums zijn die het bestaan ervan bevestigen, de handleiding voor je specifieke bord, die vaak online beschikbaar is.

  2. Ga vervolgens naar het tabblad Memory, een andere term voor RAM, in CPU-Z om te zien welk type geheugen je hebt. Je hebt geen bepaald type geheugen nodig om te overklokken, maar tegenwoordig is DDR4 het meest voorkomende geheugen op de markt. Voor deze handleiding zullen we ons concentreren op het overklokken van dit type geheugen.

Vanwege de variabiliteit van XMP-ondersteuning is er geen enkele manier om XMP op verschillende moederborden in te schakelen. Wanneer u bevestigt dat uw moederbord XMP ondersteunt, is het raadzaam om uit te zoeken waar die instelling precies staat in de gebruikersinterface van uw BIOS, zodat u er niet zelf naar hoeft te zoeken.

Voer het BIOS in en schakel XMP in

Image
Image

Als je klaar bent met je basisonderzoek, ben je klaar om je RAM met slechts een paar klikken te overklokken vanuit het BIOS van je computer of het Basic Input Output System. Het BIOS is een lichtgewicht applicatie die op het moederbord van uw computer is opgeslagen en die eerder wordt uitgevoerd dan uw besturingssysteem.

Vanuit het BIOS kunt u direct aanpassen hoe uw hardware functioneert. U kunt de ventilatorsnelheden aanpassen, beslissen welke schijf u wilt opstarten wanneer uw computer opstart, overklokken en meer, allemaal in het BIOS.

Elk moederbord is anders en het invoeren van elk BIOS zal ook anders zijn. Voor elk moederbord moet je je pc afsluiten, weer aanzetten en op het juiste moment op de juiste toets drukken, terwijl je computer voor het eerst opstart, om in je BIOS te laden.

  1. Nadat u met succes in uw BIOS bent geladen, navigeert u naar uw XMP-optie en schakelt u deze in. Zorg ervoor dat u uw BIOS-instellingen save zodat ze daadwerkelijk van kracht worden. Dan start je computer opnieuw op.
  2. De eerste herstart na het toepassen van een overklok zal vaak langer en ongebruikelijker zijn dan normaal. Uw scherm kan knipperen, uw computer kan piepen of op een andere manier een geluid maken, en dit kan een minuut of twee duren.

  3. Als dit niet lukt, keert je BIOS terug naar een eerdere stabiele configuratie, dus maak je geen zorgen over het beschadigen van je computer. In feite is overklokken in de moderne tijd een ongelooflijk veilige onderneming, omdat moederbord- en componentmakers beveiligingen in hun producten hebben ingebouwd om ervoor te zorgen dat hardware wordt uitgeschakeld voordat er schade kan optreden.

    Niet elke RAM-stick ondersteunt XMP, en ook niet elke versie van XMP op elk moederbord werkt met elke RAM-stick die XMP ondersteunt. Als u XMP niet kunt inschakelen of uw computer niet kunt opstarten met XMP ingeschakeld, is niet alles verloren, maar u zult de individuele instellingen van uw RAM zelf moeten aanpassen als u van plan bent te overklokken.

Stress Test je overklok

Met XMP ingeschakeld, is je RAM overgeklokt, gefeliciteerd! Het bereiken van een overklok is echter slechts de eerste stap in het proces. Eenmaal overklokt, moet je je systeem stresstesten om er zeker van te zijn dat je overklok stabiel is.

Een RAM-stresstest, die verschilt van een benchmark, omvat het downloaden en uitvoeren van een applicatie om uw RAM-geheugen met gegevens te vullen. Vervolgens laat je het draaien terwijl je je pc in de gaten houdt om er zeker van te zijn dat er geen crashes of grote problemen zijn.

Image
Image

Hoewel dit misschien als een wetenschap klinkt, is het dat niet. Verschillende programma's zullen je componenten anders belasten, en er is altijd een kans dat je een crash ervaart als je wat langer stress test. Bovendien, voor meer geavanceerde RAM-overklokken, zijn pre-boot stresstests, in plaats van applicaties die in Windows worden uitgevoerd, veel beter in het rigoureus testen van een systeem.

XMP-overklokken zijn door hun ontwerp relatief bescheiden en zeer veilig. Zodra XMP is ingeschakeld, is het uitvoeren van een stresstest in Windows een eenvoudige manier om te meten of er significante problemen zijn met uw overklokken.

MemTest64 is een uitstekende freeware-applicatie die het RAM-geheugen in Windows onder druk zet. Hiermee kiest u hoeveel geheugen u wilt testen voor hoe lang, hoeveel CPU-threads u wilt gebruiken en meer.

Download en run de applicatie. Wanneer u MemTest64 voor het eerst opent, ontvangt u mogelijk het bericht Het Windows-wisselbestand is mogelijk te klein. Als je dat doet, overweeg dan om de grootte van je wisselbestand te vergroten.

Het Windows-paginabestand is een andere naam voor virtueel geheugen. Virtueel geheugen is ruimte op een opslagapparaat, zoals een SSD, dat Windows gebruikt als langzamer, vervangend RAM-geheugen wanneer het RAM van uw systeem vol is. Een goede stresstest test al je RAM, dus zorg ervoor dat je wisselbestand minimaal 4 GB is, zodat Windows kan blijven draaien terwijl je test.

MemTest64 zal standaard al je geheugen testen en het maximale aantal beschikbare CPU-threads gebruiken, wat je systeem zo grondig zal testen als het programma kan. Er is geen vaste regel over hoe lang u een stresstest moet uitvoeren. Een goede vuistregel is om een enkele dag of nacht te testen en te stoppen bij fouten, dus tegen de tijd dat je wakker wordt of naar huis terugkeert als de stresstest nog loopt, weet je dat je geen problemen hebt ondervonden.

  1. Sluit alle geopende programma's af, sluit alle programma's die op de achtergrond draaien en zeg toe dat je je computer niet gebruikt voor de duur van de test.
  2. Met MemTest64 geopend, vinkt u Uitvoeren voor onbepaalde tijd en Stop bij fout aan. Klik vervolgens op Begin Test.
  3. Nauwkeurige controle van de stresstest is niet vereist, want als er een klein probleem is, stopt de applicatie met testen, en als er een groot probleem is, zoals een Blue Screen of Death (of BSOD), dan zal je computer opnieuw opstarten, en je keert terug naar een leeg bureaublad.
  4. Als de stresstest de hele tijd probleemloos verloopt, betekent dit waarschijnlijk dat de overklok stabiel genoeg is om geen problemen te veroorzaken.

Het is alleen "waarschijnlijk" dat de overklok stabiel is, omdat stresstests voor onbepaalde tijd kunnen worden uitgevoerd, en sommige mensen zullen eisen dat ze dagen of weken zonder fouten werken om de stabiliteit te bewijzen. In de meeste situaties, als u een stresstest van een dag in Memtest64 doorstaat, is uw overklok echter stabiel.

Wat u moet weten over RAM

Random Access Memory, of RAM, is een belangrijk onderdeel van elke computer. Als u opslag (zoals een harde schijf) ziet als het langetermijngeheugen van uw computer, dan is RAM het kortetermijngeheugen van uw computer, waar alle informatie over wat u momenteel op uw computer doet, is opgeslagen.

Net als harde schijven heeft RAM verschillende formaten, en net als CPU's of GPU's heeft RAM verschillende snelheden en vereist het verschillende hoeveelheden stroom om deze snelheden te behouden. Net als een CPU of GPU kan RAM worden overklokt, wat betekent dat u ervoor kunt kiezen om uw RAM op hogere frequenties te laten werken voor betere prestaties of onderklokt op lagere frequenties om het stroomverbruik te verminderen.

Aanbevolen: