Hoe u uw Intel CPU kunt overklokken

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Intel CPU kunt overklokken
Hoe u uw Intel CPU kunt overklokken
Anonim

Wat te weten

  • De gemakkelijkste optie is om Intel Performance Maximizer of Intel Extreme Tuning Utility (Intel XTU) te gebruiken.
  • Als je handmatig wilt overklokken, ga je naar het BIOS om de CPU-multiplier te verhogen. Stel de Vcore in op 1,25V, de AVX-offset op -1 of -2 en de LLC op medium.
  • Gebruik (Intel XTU) of een vergelijkbaar programma om uw pc te stresstesten en te controleren om schade aan de componenten te voorkomen.

Dit artikel legt uit hoe u uw Intel CPU kunt overklokken met software of handmatig in het systeem-BIOS op Windows.

Kan ik mijn Intel-processor overklokken?

Niet alle Intel-processors kunnen worden overklokt. Als het modelnummer van je CPU een "K" bevat (Core i9-9900K, Core i7-9700K, enz.), dan is het overklokbaar, maar de chipset van je moederbord moet ook overklokken ondersteunen.

Intel-processors voor Macs kunnen niet worden overklokt, maar je kunt de Turbo Boost-functie gebruiken om de prestaties te verbeteren als je CPU dit ondersteunt.

Is het overklokken van een CPU makkelijk?

Intel heeft het in de loop der jaren gemakkelijker gemaakt om zijn CPU's te overklokken. De eenvoudigste oplossing is om Intel Performance Maximizer te downloaden en de software uit te voeren. Gebruik voor meer geavanceerde opties de Intel Extreme Tuning Utility (Intel XTU) om de prestaties van uw computer op verschillende manieren aan te passen. Als u echter het maximale uit uw CPU wilt halen, moet u deze handmatig overklokken in het systeem-BIOS.

Als je resource-intensieve videogames speelt met 3D-graphics, moet je ook overwegen om je RAM en GPU te overklokken.

Hoe kan ik mijn Intel CPU overklokken op Windows 10?

Hier leest u hoe u uw processor kunt overklokken met Intel Performance Maximizer:

  1. Download de juiste versie van Intel Performance Maximizer voor uw CPU. De naam van je processor staat meestal op een sticker op je computer. Als u geen sticker ziet, opent u het Configuratiescherm, gaat u naar Security > System en zoekt u naar Processor

    Image
    Image
  2. Pak het ZIP-bestand uit en open het installatieprogramma, accepteer de licentieovereenkomst en installeer het programma. Wanneer de installatie is voltooid, moet u uw computer opnieuw opstarten.

    Image
    Image
  3. Open de Intel Performance Maximizer. Lees de waarschuwingsinformatie, selecteer Ik ga akkoord en selecteer vervolgens Doorgaan.

    Image
    Image
  4. Kies een schijf op uw computer (geen flashstation) en selecteer Doorgaan om een UEFI-partitie te maken. Als er niet genoeg ruimte op de schijf is, kan het programma vrije ruimte van andere schijven toewijzen.

    Image
    Image
  5. Nadat de partitie is gemaakt, selecteert u Doorgaan om de prestatietest van uw pc te starten.

    Image
    Image

    Dit proces kan een paar uur duren en je computer kan tijdens het proces een paar keer opnieuw opstarten, dus laat je computer ingeschakeld en aangesloten.

  6. Wanneer het testen is voltooid, wordt uw computer opnieuw opgestart en ziet u een samenvatting van de aangebrachte verbeteringen. Selecteer Voltooien.

    Image
    Image
  7. Probeer een aantal programma's uit te voeren om er zeker van te zijn dat je systeem stabiel is. Start ten slotte uw pc opnieuw op en voer vervolgens een stresstest uit.

Stress Test je overgeklokte CPU

Als je je pc tot het uiterste drijft, is het belangrijk om alle wijzigingen die je hebt aangebracht in de gaten te houden, zodat je geen onderdelen beschadigt. Gebruik een tool zoals Intel XTU of CPU-Z om uw pc te belasten met een stresstest wanneer u componenten overklokt, en houd de temperatuur van uw computer in de gaten om ervoor te zorgen dat deze niet boven de 100 graden Celsius komt.

Het is een goed idee om meer dan één programma te gebruiken om tests uit te voeren en de resultaten te vergelijken, maar gebruik slechts één tool tegelijk.

Bottom Line

Zolang u Intel Performance Maximizer gebruikt, kunt u erop vertrouwen dat uw computer geen schade oploopt. Als u uw CPU handmatig overklokt, loopt u het risico het moederbord te beschadigen en verv alt de garantie. Het is vooral belangrijk om de spanning te beheren en ervoor te zorgen dat uw voeding het extra verbruik aankan. Overweeg ook om een vloeistofkoeleenheid aan te schaffen om te voorkomen dat de pc oververhit raakt.

Hoe kan ik mijn Intel CPU handmatig overklokken?

Voordat u begint, voert u benchmarks uit met een programma zoals Intel XTU om een basisprestatie te krijgen. Op die manier kunt u uw prestatiewinst nauwkeurig meten.

Zodra je een baseline hebt, volg je deze stappen om je Intel-processor handmatig te overklokken:

Een fout maken bij het bewerken van het systeem-BIOS kan uw apparaat onherstelbaar beschadigen. Wijzig slechts één instelling tegelijk, zodat u de wijzigingen kunt terugdraaien voor het geval er een probleem is.

  1. Update je systeem-BIOS om er zeker van te zijn dat je de nieuwste versie hebt.
  2. Start uw computer opnieuw op en ga naar het BIOS. Hoe u toegang krijgt tot het BIOS hangt af van de fabrikant van uw computer.

    De lay-out van het BIOS verschilt van systeem tot systeem, maar ze geven je allemaal toegang tot dezelfde instellingen.

  3. Stel de CPU-multiplier in Vermenigvuldig de basisklok (BCLK) met de CPU-multiplier om de frequentie van uw processor te krijgen. Dus als je een CPU hebt met een BCLK van 100 MHz en een vermenigvuldiger van 50 instelt, zou de frequentie 5, 000 MHz of 5 GHz zijn. U kunt dit het beste doen in stappen van 100 MHz, waarbij u de tijd neemt om tussendoor de stabiliteit van uw computer te testen.
  4. Stel de CPU-kernverhouding in (ook wel CPU-spanning of Vcore genoemd). Synchroniseer alle cores en stel de Vcore in op 1,25V (het maximum voor de meeste Intel-processors is 1,40V). Als je de spanning wilt verhogen, doe dit dan in stappen van maximaal 0,01V of maximaal 0,05V.
  5. Stel de Voltage Mode in op adaptief, zodat de Vcore alleen toeneemt als de frequentie van de CPU toeneemt. Op die manier verkleint u het risico op oververhitting en verbruikt u op de lange termijn minder stroom.

    Schakel Intel Speedstep in als u niet wilt dat uw CPU bij inactiviteit op de overgeklokte snelheid draait.

  6. Stel de AVX offset in op -1 of -2. Op die manier zal de multiplier afnemen terwijl de CPU AVX-workloads afhandelt, waarvoor extra spanning nodig is.
  7. Stel het Load-Line Calibration (LLC) niveau in op gemiddeld. Dit helpt spanningsdaling te voorkomen door te zorgen voor een consistente spanning wanneer uw CPU wordt belast.
  8. Start het systeem opnieuw op en voer dezelfde benchmarks uit die u voor uw baseline hebt gebruikt. Trek de basisstatistieken af van de overgeklokte resultaten om uw winst te bepalen.
  9. Stress-test je systeem om er zeker van te zijn dat het stabiel is. Elke keer dat u verdere aanpassingen maakt, voert u een nieuwe stresstest uit.

FAQ

    Hoe kan ik mijn CPU overklokken met het hulpprogramma Intel Extreme Tuning?

    De Intel Extreme Tuning Utility (XTU) is een alles-in-één softwarepakket dat veel van het zware overklokwerk voor zijn rekening neemt, waardoor het een goede keuze is voor beginnende overklokkers. Na het downloaden en installeren van XTU selecteert u Run Benchmark om de huidige prestaties van uw systeem te testen en te scoren. Als je voor het eerst bent, kies dan de Basic Tuning optie en verplaats de Processor Core Ratio stapsgewijs omhoog, en pas dan je wijzigingen toe. Als u een gevorderde gebruiker bent, selecteert u het tabblad Advanced Tuning om de processorkernverhouding per afzonderlijke kern aan te passen. Nadat u wijzigingen hebt aangebracht, voert u het benchmarkhulpprogramma opnieuw uit om de nieuwe prestaties van uw systeem te meten. Gebruik ten slotte het tabblad Stresstest om ervoor te zorgen dat uw systeem stabiel kan blijven met de nieuwe instellingen.

    Hoe kan ik een vergrendelde Intel CPU overklokken?

    Als je een Intel CPU met een vergrendelde multiplier gebruikt, kun je deze niet overklokken. Sommige moederborden hebben echter functies waarmee u de Power Level 1-instellingen van de processor kunt aanpassen, wat de prestaties van uw systeem kan verbeteren. Houd er echter rekening mee dat als u dit doet, de garantie van uw CPU ongeldig kan worden.

Aanbevolen: