Elektronica opladen via radiogolven kan mogelijk zijn Uiteindelijk

Inhoudsopgave:

Elektronica opladen via radiogolven kan mogelijk zijn Uiteindelijk
Elektronica opladen via radiogolven kan mogelijk zijn Uiteindelijk
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De technologie om radiogolven om te zetten in energie bestaat en wordt in bepaalde gevallen al gebruikt.
  • Experts geloven dat RF-opladen een einde kan maken aan stroomkabels of zelfs een einde kan maken aan de zorgen over volledig opladen.
  • Volgens experts is het wijdverbreide gebruik van RF-opladen nog ver weg, dankzij lagere laadsnelheden en hogere energiekosten in vergelijking met de huidige methoden.

Image
Image

Opladen via radiofrequentie (RF) maakt kabels of stekkers overbodig, wat zou kunnen leiden tot echt draadloos opladen voor allerlei kleine elektronische apparaten.

Niet te verwarren met inductief/draadloos opladen, waarvoor een oplaadpad of -dock nodig is. RF-opladen maakt gebruik van een ingebouwde antenne om radiogolven op laag niveau om te zetten in energie. Samsung gebruikt het al met de afstandsbedieningen voor zijn nieuwe 2022 Smart TV's, hoewel ze ook kunnen opladen via zonne-energie of USB-C. In theorie creëert dit een scenario waarin de afstandsbediening nooit echt zonder stroom komt te zitten. Maar waarom stoppen bij afstandsbedieningen? Kan RF-opladen worden gebruikt voor andere kleine elektronische apparaten die relatief weinig stroom nodig hebben?

"Het is heel goed mogelijk om te zien dat dit soort technologie verder gaat dan de Smart TV-afstandsbedieningen van Samsung naar de bredere consumentenmarkt", beaamt Stephen Curry, CEO van de digitale handtekeningservice CocoSign, in een e-mail aan Lifewire. "Bedrijven zoals Powercast zijn goedgekeurd voor draadloos opladen over lange afstanden met behulp van 915-MHz industriële, wetenschappelijke en medische apparatuur om RF-energie uit te zenden naar compatibele apparaten."

De Mogelijkheden

TV-afstandsbedieningen gebruiken over het algemeen niet veel stroom, meestal minder dan 2V, dus het gebruik van RF-opladen om het ingeschakeld te houden, lijkt redelijk redelijk. Vooral als we kijken naar voorbeelden van RF-ontvangers, die tussen 4,2 V en 5,5 V kunnen produceren, voldoende vermogen voor een standaard tv-afstandsbediening. Dit kan ook van toepassing zijn op andere kleine elektronica die in de buurt van een wifi-router kan worden bewaard, zoals gamecontrollers of mogelijk zelfs smartphones.

Image
Image

"Het gebruik van radiogolven om dergelijke apparaten op te laden is een geweldig idee en zou haalbaar zijn omdat het apparaten met een laag vermogen zijn en omdat die energie anders verloren gaat", aldus Curry. "Wat betreft hardwarecompatibiliteit, wordt RF-opladen niet beperkt door fysieke beperkingen en vorm, aangezien ontwikkelaars de ontvanger in kleinere apparaten kunnen bouwen."

Dus RF-opladen zou fysiek kunnen werken met de meeste kleine elektronische apparaten, omdat de enige echte uitdaging zou zijn om een ontvanger aan te sluiten. Maar zoals Curry opmerkt, kan wijdverbreid gebruik van RF-opladen ook een aanzienlijke invloed hebben op onze relatie met deze apparaten. We zouden niet met kabels te maken hebben of zelfs maar op zoek moeten gaan naar laadpalen. En aangezien het alleen radiogolven gebruikt, kunnen meerdere apparaten tegelijkertijd worden opgeladen.

"De wijdverbreide toepassing van draadloze oplaadtechnologieën zoals RF-opladen zou de werkplek verbeteren", aldus Curry, "door goede mobiliteit te bieden en de angst voor een bijna lege batterij in verband met oplaadsnoeren te elimineren."

De beperkingen

In de huidige staat heeft RF-opladen nog steeds enkele nadelen, afgezien van het niet kunnen voeden van grotere apparaten. Zoals Tian opmerkt, beperkt het gebruik van laagfrequente radiogolven als energiemiddel de hoeveelheid vermogen die kan worden omgezet. Dus hoewel het geen kabels of een inductiepad nodig heeft, laadt het apparaten ook niet zo snel op als beide opties.

Image
Image

"De radiogolven bestaan uit een lage frequentie, waardoor ze niet in één keer uitgebreide gegevens of energie kunnen overbrengen", zegt Jonathan Tian, medeoprichter van Mobitrix, leverancier van smartphoneoplossingen, in een e-mail aan Lifewire. "Hierdoor zal de laadsnelheid erg laag zijn in vergelijking met het opladen via ultrasone golven."

Volgens Tian zijn de kosten een andere hindernis die RF-opladen nog moet overwinnen. Meer specifiek zou het gebruikers meer geld kosten om complexere apparaten (zoals smartphones) met radiogolven op te laden. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat we de technologie in meer typische consumentenelektronica zien verschijnen.

"Het gebruik van radiogolven voor opladen is te duur in vergelijking met bekabeld opladen", aldus Tian. "Men moet ongeveer 50% meer betalen om hun apparaat op te laden met behulp van radiogolven. Radiogolven verbruiken echter ook 50% meer energie dan ultrasone golven [zoals bij inductieladen]."

Hoe veelbelovend RF-opladen ook mag zijn, het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat het vaker voorkomt in apparaten op consumentenniveau. Immers, voor hoe wijdverbreid zoiets als Qi draadloos opladen is geworden, is het niet van de ene op de andere dag zo geworden. Het kostte jaren van ontwikkeling en acceptatie door meerdere hardwarebedrijven. RF-opladen kan ook op dat punt komen, maar we zullen waarschijnlijk nog een tijdje moeten wachten.

Aanbevolen: