Wi-Fi 7 is er bijna, maar experts zeggen dat het Ethernet nog steeds niet zal vervangen

Inhoudsopgave:

Wi-Fi 7 is er bijna, maar experts zeggen dat het Ethernet nog steeds niet zal vervangen
Wi-Fi 7 is er bijna, maar experts zeggen dat het Ethernet nog steeds niet zal vervangen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • MediaTek beweert te hebben aangetoond dat Wi-Fi 7 het bestempelt als een echte vervanging voor bekabeld ethernet.
  • De Wi-Fi 7-specificatie wordt nog steeds opgesteld en zal pas in 2024 worden afgerond.
  • Experts zijn van mening dat Wi-Fi 7 voor de meeste gebruikers overkill is, gezien het feit dat de eerste apparaten onbetaalbaar zullen zijn.

Image
Image

De next-gen draadloze netwerkstandaard belooft snelheden te leveren die bekabeld ethernet kunnen overtreffen, hoewel experts niet zeker weten hoe de voordelen zich zullen vertalen in de echte wereld.

Hoewel Wi-Fi 6E-routers nog steeds een noviteit zijn, heeft de Taiwanese chipmaker MediaTek al de eerste live demonstraties van Wi-Fi 7 gegeven en noemde het "een echte wireline/Ethernet-vervanging". Technologen zijn echter van mening dat het nog te vroeg is om te dromen over een draadloos huis.

"We moeten nieuwe aankondigingen over wifi die Ethernet verslaat altijd met een korreltje zout nemen, zoals al vaak is gezegd en het is nooit waar", vertelde Liam Dawe, eigenaar van GamingOnLinux, via e-mail aan Lifewire. "Het klinkt interessant, maar echte toepassingen moeten gezien worden."

Bliksemsnel

Op 19 januari 2022 kondigde MediaTek aan dat het twee demo's van Wi-Fi 7-technologie had laten zien aan "belangrijke klanten en industriële medewerkers".

In zijn demonstratie legde het bedrijf uit dat zijn Wi-Fi 7-apparaat dezelfde 2,4 GHz-, 5 GHz- en 6 GHz-frequenties gebruikt als Wi-Fi 6E (technisch 802.11ax), maar nog steeds ongeveer 2 kan leveren.4 keer zijn snelheid. Dat is zelfs met hetzelfde aantal antennes, dankzij verschillende technische verbeteringen, waaronder een veel grotere bandbreedte voor elk kanaal.

Met name de Wi-Fi Alliance is nog steeds bezig met het creëren van de Wi-Fi 7-standaard. Technisch bekend als 802.11be door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), wordt verwacht dat Wi-Fi 7 een maximale doorvoer van ten minste 30 Gbps zal bieden, waardoor het meer dan drie keer sneller is dan de 9,6 Gbps van Wi-Fi 6, en bijna tien keer sneller dan de 3,5 Gbps van Wi-Fi 5.

MediaTek beweerde dat zijn demo werd aangedreven door de multi-link operations (MLO) -technologie, die meerdere kanalen tegelijkertijd op verschillende frequentiebanden samenvoegt. Het bedrijf beweert dat hierdoor het netwerkverkeer naadloos kan stromen, zelfs als er interferentie of congestie is op de banden.

Volgens Dignited gebruikt Wi-Fi 7 16 Multi-Input Multiple-Output (MIMO)-streams, wat het dubbele is van het aantal streams op Wi-Fi 6. Aangezien de meeste apparaten zoals laptops en telefoons meestal twee ontvangende en twee zendantennes, een Wi-Fi 7-router stelt meer gebruikers in staat om tegelijkertijd te streamen zonder prestatieverlies.

Waar het rubber de weg raakt

Verrassend genoeg heeft MediaTek, afgezien van de technische info, geen details gedeeld over de daadwerkelijke demonstratie zelf en de klanten die de demo hebben gekregen niet geïdentificeerd. Hoewel de release het had over de technische voordelen van Wi-Fi 7, gaf het geen commentaar op de demonstratie zelf en vermeldde het geen use cases die werden getoond.

In de release merkte MediaTek corporate VP Alan Hsu op dat Wi-Fi 7 "naadloze connectiviteit zal bieden voor alles, van AR/VR-applicaties voor meerdere spelers tot cloudgaming en 4K-oproepen tot 8K-streaming en meer."

Het is echter onwaarschijnlijk dat een thuis-ISP op korte termijn overdrachtssnelheden van bijna 30 Gbps zal kunnen leveren. Dit betekent dat Wi-Fi 7 in eerste instantie het verplaatsen van enorme hoeveelheden gegevens over het lokale netwerk zou versnellen voor alle doeleinden, zoals tussen VR-brillen en 8K-tv's met hoge resolutie.

Image
Image

Er is ook het feit dat de IEEE niet verwacht dat de Wi-Fi 7-specificaties voor 2024 worden afgerond. Maar dat weerhoudt MediaTek, die heeft geholpen bij het ontwikkelen van de standaard, er niet van te beweren dat het zal introduceren zijn Wi-Fi 7-reeks apparaten ergens in 2023. Hoewel apparaten op basis van conceptspecificaties ook eerder in de schappen zijn verschenen, kunnen ze in theorie compatibiliteitsproblemen opleveren.

Dan is er de kwestie van de prijsstelling. De eerste Wi-Fi 6E-routers, zoals Linksys Hydra Pro 6E, kosten $ 499,99, terwijl Netgear's Nighthawk RAXE500 te koop is voor $ 599,99.

Alles bij elkaar genomen vindt Dawe dat het te vroeg is om te rouwen om de dood van ethernet. "Eerlijk gezegd ben ik erg sceptisch over het feit dat wifi ooit Ethernet zal verslaan, vooral wat betreft latentie, en wifi is veel vatbaarder voor storingen."

Aanbevolen: