Hoe de opstartvolgorde (opstartvolgorde) in BIOS te wijzigen

Inhoudsopgave:

Hoe de opstartvolgorde (opstartvolgorde) in BIOS te wijzigen
Hoe de opstartvolgorde (opstartvolgorde) in BIOS te wijzigen
Anonim

Het wijzigen van de opstartvolgorde van de "opstartbare" apparaten op uw computer, zoals uw harde schijf of opstartbare media in een USB-poort (bijv. flashstation), diskettestation of optisch station, is heel eenvoudig.

Image
Image

Waarom de opstartvolgorde wijzigen?

Er zijn verschillende scenario's waarin het nodig is om de opstartvolgorde te wijzigen, zoals bij het starten van sommige hulpprogramma's voor gegevensvernietiging en opstartbare antivirusprogramma's, evenals bij het installeren van een besturingssysteem.

Het BIOS setup-hulpprogramma is waar u de instellingen voor de opstartvolgorde kunt wijzigen.

De opstartvolgorde is een BIOS-instelling, dus het is onafhankelijk van het besturingssysteem. Met andere woorden, het maakt niet uit of u Windows 10, Windows 8 of een andere Windows-versie, Linux of een ander pc-besturingssysteem op uw harde schijf of een ander opstartapparaat hebt; deze instructies voor het wijzigen van de opstartvolgorde zijn nog steeds van toepassing.

De opstartvolgorde wijzigen

Volg deze stappen om de opstartvolgorde in het BIOS te wijzigen. Een wijziging in de opstartvolgorde verandert de volgorde waarin apparaten worden opgestart.

Stap 1: Schakel uw computer in of start deze opnieuw op

Schakel uw computer in of start deze opnieuw op en let op een bericht tijdens de POST over een bepaalde toets, meestal Del of F2, die u moet op drukken om toegang te krijgen tot het hulpprogramma voor BIOS-instellingen. Druk op deze toets zodra u het bericht ziet.

Image
Image

Stap 2: Open de BIOS Setup Utility

Nadat u op de juiste toetsenbordopdracht uit de vorige stap hebt gedrukt, gaat u naar de BIOS Setup Utility.

Image
Image

Alle BIOS-hulpprogramma's zijn een beetje anders, dus de jouwe kan er zo uitzien of het kan er compleet anders uitzien. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, het zijn eigenlijk allemaal een reeks menu's met veel verschillende instellingen voor de hardware van je computer.

In dit specifieke BIOS worden de menu-opties horizontaal bovenaan het scherm weergegeven, de hardware-opties in het midden (grijs gebied) en de instructies voor het navigeren door het BIOS en het aanbrengen van wijzigingen zijn onderaan vermeld.

Zoek de optie voor het wijzigen van de opstartvolgorde met behulp van de instructies voor het navigeren door uw BIOS-hulpprogramma. In het bovenstaande BIOS-voorbeeld worden de wijzigingen aangebracht in het opstartmenu.

Omdat elk BIOS-setuphulpprogramma anders is, verschillen de details over waar de opstartvolgorde-opties zich van computer tot computer bevinden. De menuoptie of het configuratie-item kan Boot Options, Boot, Boot Order, etc. heten. De optie kan zich zelfs in een algemeen menu bevinden, zoals Geavanceerde opties, Geavanceerde BIOS-functies of Overige opties.

Stap 3: Zoek de opstartvolgorde-opties in BIOS

Zoek en navigeer naar de opstartvolgorde-opties in het BIOS.

Image
Image

In de meeste hulpprogramma's voor BIOS-configuratie ziet het er ongeveer uit als de bovenstaande schermafbeelding.

Alle hardware die op uw moederbord is aangesloten en kan worden opgestart, zoals uw harde schijf, diskettestation, USB-poorten en optische schijf, wordt hier vermeld.

De volgorde waarin de apparaten worden vermeld, is de volgorde waarin uw computer zoekt naar informatie over het besturingssysteem, met andere woorden, de "opstartvolgorde".

In de bovenstaande volgorde zal het BIOS eerst proberen op te starten vanaf alle apparaten die het als "harde schijven" beschouwt, wat meestal de geïntegreerde harde schijf in de computer betekent.

Als er geen harde schijven kunnen worden opgestart, zal het BIOS vervolgens zoeken naar opstartbare media in het cd-rom-station, vervolgens naar opstartbare media die zijn aangesloten (zoals een flashstation), en ten slotte zal het op het netwerk zoeken.

Als u wilt wijzigen vanaf welk apparaat u eerst wilt opstarten, volgt u de aanwijzingen op het scherm van het BIOS-setuphulpprogramma om de opstartvolgorde te wijzigen. In ons voorbeeld is het veranderd met de + en - toetsen.

Vergeet niet dat uw BIOS mogelijk andere instructies heeft!

Als je zeker weet dat je BIOS-setup een optie voor opstartvolgorde mist, overweeg dan om het BIOS naar de nieuwste versie te flashen en opnieuw te controleren.

Stap 4: Breng wijzigingen aan in de opstartvolgorde

Vervolgens breng je wijzigingen aan in de opstartvolgorde.

Image
Image

Zoals je hierboven kunt zien, hebben we het veranderd van de harde schijf zoals getoond in de vorige stap naar de cd-rom-drive als voorbeeld.

BIOS zoekt nu eerst naar een opstartbare schijf in het optische schijfstation, voordat het probeert op te starten vanaf de harde schijf en ook voordat het probeert op te starten vanaf verwisselbare media zoals een diskettestation of flashstation, of een netwerk bron.

Maak de opstartvolgorde die je nodig hebt en ga verder met de volgende stap om je instellingen op te slaan.

Stap 5: Sla uw BIOS-wijzigingen op

Voordat je voorkeur van kracht wordt, moet je de BIOS-wijzigingen die je hebt gemaakt opslaan. Om dat te doen, volgt u de instructies in uw BIOS-hulpprogramma om naar het menu Afsluiten of Opslaan en afsluiten te gaan.

Image
Image

In dit voorbeeld kiezen we Exit Saving Changes.

Stap 6: Bevestig uw wijzigingen

Bevestig de wijzigingen en sluit het BIOS af. U zult hoogstwaarschijnlijk een bevestigingsprompt zien zoals hieronder, dus u selecteert Yes.

Image
Image

Dit installatiebevestigingsbericht kan soms cryptisch zijn. Het bovenstaande voorbeeld is vrij duidelijk, maar ik heb veel BIOS-wijzigingsbevestigingsvragen gezien die zo "omslachtig" zijn dat ze vaak moeilijk te begrijpen zijn. Lees het bericht aandachtig om er zeker van te zijn dat u uw wijzigingen daadwerkelijk opslaat en niet afsluit zonder de wijzigingen op te slaan.

De wijzigingen in de opstartvolgorde en eventuele andere wijzigingen die u in het BIOS hebt aangebracht, worden nu opgeslagen en uw computer wordt automatisch opnieuw opgestart.

Stap 7: Start de computer

Start de computer met de nieuwe opstartvolgorde. Wanneer uw computer opnieuw opstart, zal het BIOS proberen op te starten vanaf het eerste apparaat in de door u opgegeven volgorde. Als het eerste apparaat niet opstart, zal uw computer proberen op te starten vanaf het tweede apparaat in de opstartvolgorde, enzovoort.

Image
Image

In stap 4 stellen we als voorbeeld het eerste opstartapparaat in op de cd-rom-drive. Zoals u in de bovenstaande schermafbeelding kunt zien, probeert de computer op te starten vanaf de cd, maar vraagt eerst om een bevestiging. Dit gebeurt alleen op sommige opstartbare cd's en wordt niet weergegeven bij het opstarten naar Windows of andere besturingssystemen op een harde schijf. Het configureren van de opstartvolgorde om op te starten vanaf een schijf zoals een cd, dvd of bd is de meest voorkomende reden om deze wijziging aan te brengen, dus ik wilde deze schermafbeelding als voorbeeld opnemen.

Aanbevolen: