Wat is opstartvolgorde? (Opstartvolgorde/bestellingsdefinitie)

Inhoudsopgave:

Wat is opstartvolgorde? (Opstartvolgorde/bestellingsdefinitie)
Wat is opstartvolgorde? (Opstartvolgorde/bestellingsdefinitie)
Anonim

De opstartvolgorde, ook wel BIOS-opstartvolgorde of BIOS-opstartvolgorde genoemd, is de volgorde van apparaten die in het BIOS worden vermeld en waarop de computer naar een besturingssysteem zoekt.

Hoewel een harde schijf meestal het belangrijkste apparaat is waarvan een gebruiker wil opstarten, zijn andere apparaten zoals optische stations, diskettestations, flashstations en netwerkbronnen allemaal typische apparaten die worden vermeld als opstartvolgorde-opties in de BIOS.

Image
Image

De opstartvolgorde in BIOS wijzigen

Op veel computers wordt de harde schijf vermeld als het eerste item in de opstartvolgorde. Aangezien de harde schijf altijd een opstartbaar apparaat is (tenzij de computer een groot probleem heeft), moet u de opstartvolgorde wijzigen als u vanaf iets anders wilt opstarten, zoals een dvd of een flashstation.

Sommige apparaten vermelden in plaats daarvan eerst iets als het optische station, en daarna de harde schijf. In dit scenario hoeft u de opstartvolgorde niet te wijzigen om alleen vanaf de harde schijf op te starten, tenzij er zich daadwerkelijk een schijf in de schijf bevindt waarop opstartbestanden staan. Als er geen schijf is, wacht dan tot het BIOS het optische station overslaat en zoek naar het besturingssysteem in het volgende item, dat in dit voorbeeld de harde schijf zou zijn.

Als er geen opstartbare schijf klaar is om te worden gebruikt, zal het volgende apparaat in de lijst het volgende apparaat zijn waarvan de computer probeert op te starten. De afbeelding hierboven toont de opstartvolgorde voor die computer; nadat het cd-station is gecontroleerd en als er geen harde schijven kunnen worden opgestart, zoekt het naar verwisselbare apparaten en ten slotte probeert de computer een netwerkopstart.

Zie Hoe u de opstartvolgorde in het BIOS kunt wijzigen voor een volledige zelfstudie. Als u niet zeker weet hoe u toegang krijgt tot het BIOS Setup-hulpprogramma, raadpleegt u onze handleiding over het openen van het BIOS.

Als je volledige hulp zoekt bij het opstarten vanaf verschillende soorten media, bekijk dan onze tutorial Opstarten vanaf een dvd/cd/BD of Opstarten vanaf een USB-station.

Een moment waarop u zou willen opstarten vanaf een cd of flashstation, kan zijn wanneer u een opstartbaar antivirusprogramma uitvoert, een nieuw besturingssysteem installeert of een programma voor gegevensvernietiging uitvoert.

Wat is de juiste opstartvolgorde?

Er is geen enkele bestelling die iedereen altijd moet volgen. Onder normale omstandigheden moet de harde schijf als eerste worden vermeld, maar er zijn situaties waarin die volgorde niet nuttig is.

Zoals je hierboven hebt gelezen, hangt de volgorde van opstartapparaten af van je specifieke situatie. Als u Windows op uw computer installeert, moet u de opstartvolgorde wijzigen, zodat de schijf of het verwisselbare apparaat als eerste wordt vermeld, zodat het installatieprogramma van Windows wordt gestart.

Als Windows al is geïnstalleerd en u wilt dat de computer stopt met opstarten vanaf de schijf, hoeft u de opstartvolgorde niet opnieuw te wijzigen. Verwijder gewoon de installatieschijf uit de schijflade.

Meer over opstartvolgorde

Na de zelftest bij het opstarten zal het BIOS proberen op te starten vanaf het eerste apparaat dat in de opstartvolgorde wordt vermeld. Als dat apparaat niet opstart, zal het proberen op te starten vanaf het tweede vermelde apparaat, enzovoort.

Als je twee harde schijven hebt geïnstalleerd en slechts één het besturingssysteem bevat, moet die specifieke harde schijf als eerste worden vermeld in de opstartvolgorde. Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat het BIOS daar blijft hangen, denkend dat de andere schijf een besturingssysteem zou moeten hebben, terwijl dat echt niet het geval is. Verander gewoon de opstartvolgorde om de eigenlijke harde schijf van het besturingssysteem bovenaan te hebben, en dan zal het correct opstarten.

Op de meeste computers kun je de opstartvolgorde resetten (samen met de andere BIOS-instellingen) met slechts één of twee toetsenbordaanslagen. U kunt bijvoorbeeld op de F9-toets drukken om het BIOS terug te zetten naar de standaardinstellingen. Een BIOS-reset zal echter hoogstwaarschijnlijk alle aangepaste instellingen resetten die u in het BIOS hebt gemaakt en niet alleen de opstartvolgorde.

Als je de opstartvolgorde wilt resetten, is het waarschijnlijk minder destructief voor de algemene instellingen van het BIOS om de apparaten gewoon te herpositioneren zoals je ze wilt, wat meestal maar een paar stappen kost.

FAQ

    Wat is de eerste actie in de opstartvolgorde wanneer een schakelaar wordt aangezet?

    De eerste actie die plaatsvindt, is de POST, wat staat voor power-on self-test. POST is de eerste reeks diagnostische tests die de computer uitvoert wanneer deze is ingeschakeld. Deze tests controleren op hardware-gerelateerde problemen.

    Welke functietoets wordt tijdens de opstartvolgorde gebruikt om de opstartvolgorde te wijzigen?

    Om de opstartvolgorde in het BIOS te wijzigen, moet u de BIOS Setup Utility openen wanneer de computer opstart. De sleutel die hiervoor wordt gebruikt, verschilt per apparaat, maar is meestal DEL of F2. Zodra u de computer opstart, wacht u op een bericht dat aangeeft wat toets die u moet indrukken om de instellingen te openen en druk op deze toets zodra u het bericht ziet.

Aanbevolen: