De belangrijkste reden waarom u uw computer niet zou moeten upgraden

Inhoudsopgave:

De belangrijkste reden waarom u uw computer niet zou moeten upgraden
De belangrijkste reden waarom u uw computer niet zou moeten upgraden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Het maken en verzenden van een nieuwe computer kost veel meer energie dan je ooit zult gebruiken terwijl je hem bezit.
  • Milieu is het beter om je oude apparaten te blijven gebruiken.
  • Het afkicken van regelmatige aankopen is misschien wel het moeilijkste.
Image
Image

Wat betreft gadgets, het slechtste wat je voor het milieu kunt doen, is een nieuw apparaat kopen.

Van alle energie die de MacBook Air tijdens zijn levensduur gebruikt, komt slechts 15% van de stekker in het stopcontact. Volgens het eigen milieurapport van Apple is 71% van de koolstofemissies gedurende de levenscyclus van de M1 Air afkomstig van productie en 8% van transport. En die hete, stroomslurpende 16-inch Intel MacBook Pro uit 2019 is niet veel anders: slechts 19% van de totale CO2-uitstoot komt van het gebruik ervan. En het zijn natuurlijk niet alleen MacBooks. Hetzelfde geldt voor alles wat je koopt, inclusief auto's.

"Vanuit het oogpunt van het milieu moet u uw computer zo lang mogelijk gebruiken, omdat de milieu-impact van het gebruik van uw laptop slechts een fractie is van de totale milieu-impact tijdens productie, transport en verpakking", de in Noorwegen woonachtige elektrotechnisch ingenieur Bjorn Kvaale vertelde Lifewire via e-mail.

Zelfbedrog

Veel van het kopen van een nieuwe computer/auto/telefoon is zelfrechtvaardiging. Zelden hebben we echt een gloednieuw model nodig, vooral niet om de twee jaar. We geven die oude iPhones door aan familieleden omdat we weten dat ze de komende jaren nog steeds perfect in staat zullen zijn. En toch overtuigen we onszelf er tegelijkertijd van dat we de nieuwere versie moeten hebben.

…de milieu-impact van het gebruik van uw laptop is een fractie van de totale milieu-impact tijdens productie, transport en verpakking, Of misschien kijken we eens naar de nieuwe M1-gebaseerde Macs van Apple, die veel energie verbruiken en koud worden in vergelijking met de hete en hongerige Intel MacBooks van weleer. Denk aan al die energie die ik ga besparen, zeggen we tegen onszelf. En toch, zoals we kunnen zien in de verschillende milieurapportkaarten van Apple (scroll naar beneden om ze te vinden), is het werkelijke vermogen dat door het apparaat wordt gebruikt wanneer het in uw bezit is, een kleine fractie van de totale ecologische voetafdruk.

Als we echt om ons persoonlijk effect op de planeet geven, moeten we vergeten dat we elk jaar iets nieuws krijgen. Het goede nieuws is dat als je een Apple-apparaat gebruikt, het vrij eenvoudig is om het een lange levensduur te laten werken.

Houd het draaiende

Stap één om je oude computer draaiende te houden, is beslissen om het te doen.

"De meeste mensen vinden het niet erg om een tweedehands jas te kopen, maar ze zijn veel minder bereid om compromissen te sluiten als het op technologie aankomt. Telefoons en computers, zo luidt de logica, evolueren veel sneller dan jassen," groen lifestyle-schrijver Silvia Borges vertelde Lifewire via e-mail. "Maar laten we deze logica op zijn kop zetten. In plaats van te vragen hoe snel computers evolueren, laten we ons afvragen hoe snel we ze nodig hebben om te evolueren. Hoe efficiënt moeten onze computers eigenlijk zijn? Het punt is dat computers perfect snel en efficiënt waren vijf jaar geleden ook."

Tenzij u zich in een veld bevindt waar u dagelijks tegen de limieten van uw computer aanloopt, hoeft u deze niet te vervangen. Vooral de computers van Apple staan bekend om hun lange levensduur. Tot vorig jaar heb ik tien jaar lang dagelijks een iMac uit 2010 gebruikt. Ik heb ook een MacBook uit 2012 die nog steeds geweldig werkt.

Image
Image

Een deel van de lange levensduur van die twee apparaten komt van hun herstelbaarheid. De iMac was gemakkelijk te openen en ik heb jaren geleden de trage harde schijf en overbodige dvd-superdrive vervangen door SSD's. De MacBook is nog eenvoudiger. Het heeft een verwijderbare batterij en onder die batterij bevindt zich een harde schijf die kan worden losgemaakt met een schroevendraaier en een minuut werk.

Moderne computers zijn niet zo gebouwd, wat een goede reden is om de oude te blijven gebruiken. Maar aan de andere kant hebben ze minder bewegende delen. De huidige M1 MacBook Air heeft bijvoorbeeld geen ventilatoren en blijft zo koel dat thermische belasting geen probleem is.

"Een van de eerste dingen die kapot gaat in een laptop is de batterij. Op sommige modellen is het mogelijk om de reparatie zelf uit te voeren zonder al te veel problemen. Pas op dat de garantie waarschijnlijk verv alt, maar als de laptop meer dan vier jaar oud is, is het misschien de moeite waard", zegt Kvaale.

Het moeilijkste van dit alles is misschien wel de verleiding vermijden om de nieuwste hotness te kopen. Die nieuwe functies zijn verleidelijk. Als je eenmaal aan het idee gewend bent, kan het zijn alsof je een verslaving doorbreekt en kun je functioneren zonder zelfs maar aan 'upgrades' te denken. En natuurlijk bespaart u geld terwijl u het doet.

Aanbevolen: