Soorten digitale beeldartefacten en hoe ze te vermijden

Inhoudsopgave:

Soorten digitale beeldartefacten en hoe ze te vermijden
Soorten digitale beeldartefacten en hoe ze te vermijden
Anonim

Digitale artefacten zijn onbedoelde, ongewenste veranderingen in foto's die het gevolg zijn van de innerlijke werking van je camera. Ze kunnen voorkomen in zowel DSLR- als point-and-shoot-camera's en de algehele kwaliteit van een foto verminderen. Hier is een blik op de verschillende soorten beeldartefacten.

Bloeiend

Pixels op een DSLR-sensor verzamelen fotonen, die worden omgezet in een elektrische lading. De pixels verzamelen echter af en toe te veel fotonen, wat een overloop van elektrische lading veroorzaakt. Deze overloop kan op bestaande pixels terechtkomen, waardoor overbelichting in delen van een afbeelding kan ontstaan. Dit staat bekend als bloeien. De meeste moderne DSLR's hebben anti-blooming poorten die helpen deze overtollige lading af te voeren.

Image
Image

Chromatische aberratie

Chromatische aberratie komt het meest voor in beelden die zijn gemaakt met een groothoeklens; het is zichtbaar als kleurranden rond contrastrijke randen. Het wordt veroorzaakt doordat de lens de golflengten van het licht niet op exact hetzelfde brandpuntsvlak focust. Je ziet het misschien niet op het LCD-scherm, maar tijdens het bewerken wel. Meestal is het een rode of cyaan omtreklijn langs de randen van een onderwerp.

Gebruik lenzen met twee of meer stukken glas met verschillende brekingseigenschappen om dit te voorkomen.

Image
Image

'Jaggies' of Aliasing

Dit verwijst naar de zichtbare gekartelde randen op diagonale lijnen in een digitaal beeld. Pixels zijn vierkant (niet rond) en omdat een diagonale lijn uit vierkante pixels bestaat, kan aliasing eruitzien als traptreden als de pixels groot zijn.

Image
Image

Jaggies verdwijnen met camera's met een hogere resolutie omdat de pixels kleiner zijn. DSLR's hebben ingebouwde anti-aliasing-mogelijkheden omdat ze informatie van beide kanten van een rand lezen, waardoor de lijnen zachter worden.

Verscherping in postproductie verhoogt de zichtbaarheid van rafels, daarom bevatten veel verscherpingsfilters een anti-alias schaal. Vermijd het toevoegen van te veel anti-aliasing; het kan de beeldkwaliteit verminderen.

JPEG-compressie

JPEG is het meest voorkomende bestandsformaat voor foto's, ondanks de wisselwerking tussen beeldkwaliteit en grootte. Wanneer u een bestand opslaat als JPEG, comprimeert u de afbeelding en verliest u een beetje kwaliteit.

Als u van plan bent veel wijzigingen aan een afbeelding aan te brengen, sla deze dan in eerste instantie op in een niet-gecomprimeerde indeling, zoals PSD of TIFF.

Moire

Als een afbeelding repetitieve gebieden met een hoge frequentie bevat, kunnen deze details de resolutie van de camera overschrijden. Dit veroorzaakt moiré, dat eruitziet als golvende gekleurde lijnen op de afbeelding.

Image
Image

Moire speelt meestal geen rol bij camera's met een hoge resolutie. Als die van jou een lager aantal pixels heeft, kun je anti-aliasingfilters gebruiken om moiré te corrigeren, hoewel ze de afbeelding verzachten.

Ruis

Ruis verschijnt op afbeeldingen als ongewenste of verdwaalde kleurvlekken, meestal veroorzaakt door het verhogen van de ISO. Het is het duidelijkst in de schaduwen en zwarten van een afbeelding, vaak als kleine rode, groene en blauwe stippen.

Gebruik een lagere ISO om ruis te verminderen. Dit gaat ten koste van de snelheid en is de belangrijkste reden om alleen zo hoog te gaan als absoluut noodzakelijk is bij het kiezen van de ISO.

Aanbevolen: