USB-C vs. Lightning: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

USB-C vs. Lightning: wat is het verschil?
USB-C vs. Lightning: wat is het verschil?
Anonim

Ondanks dat ze vergelijkbaar zijn, zijn USB-C en Lightning niet hetzelfde. Ze behoren tot de meest populaire oplaadkabels op de markt, vooral als het gaat om mobiele apparaten. Het belangrijkste verschil tussen de twee kabeltypes is dat Lightning een eigen connector is die wordt gebruikt op iPhones en andere Apple-apparaten. Enkele andere belangrijke factoren onderscheiden USB-C en Lightning.

Image
Image

Algemene bevindingen:

  • Geïntroduceerd in 2014.
  • Aangesloten op USB-A en USB-B als populaire connector.
  • Gebruikt voor verbinding, communicatie en voeding.
  • Geïntroduceerd in 2012.
  • De 30-pins dockconnector van Apple vervangen.
  • Gebruikt voor verbinding, communicatie en voeding.

USB-C en Lightning (niet te verwarren met Thunderbolt) zijn protocollen die worden gebruikt voor verbinding, communicatie en voeding. Hoewel beide kabeltypes voornamelijk bedoeld zijn voor het opladen van apparaten zoals smartphones en tablets, kunt u ze ook gebruiken voor digitale overdrachtstaken zoals het uploaden of downloaden van films, muziek, foto's en meer.

USB-C wordt door velen beschouwd als de huidige standaard voor het opladen en overbrengen van gegevens. Sinds september 2012 wordt echter elke iPhone en iPad geleverd met een Lightning-kabel. De uitzondering is de iPad Pro, die USB-C heeft overgenomen vanaf de 3e generatie modellen in 2018). Lightning is sinds 2012 op de iPhone gebleven, terwijl andere fabrikanten verschillende soorten USB-poorten hebben gebruikt voordat ze zich (meestal) op USB-C vestigden.

Afgezien van de exclusiviteit van Apple, is USB-C in vrijwel alle opzichten superieur aan Lightning, met het voordeel dat het een nieuwe connector is die jaren na Lightning uitkomt.

Gegevensoverdrachtsnelheden: USB-C is aanzienlijk sneller

  • Overdrachtssnelheden tot 40Gbps.
  • USB4 ondersteuning.
  • Overdrachtssnelheden tot 480Mbps.
  • Vergelijkbare overdrachtssnelheden naar USB 2.0.

USB-C ondersteunt USB4, de nieuwste en snelste USB-specificatie. Hierdoor kunnen USB-C-kabels snelheden tot 40 Gbps overdragen. Ter vergelijking: Lightning-kabels zijn veel langzamer en dragen gegevens over met USB 2.0-snelheden van 480 Mbps.

Complicerende zaken is dat Apple niet alle specificaties voor zijn eigen technologie vrijgeeft, dus het is onduidelijk wat de werkelijke maximale overdrachtssnelheid van Lightning is. Dat gezegd hebbende, heeft Apple sinds de release van Lightning geen protocol-update uitgebracht, wat betekent dat de functionaliteit sinds 2012 weinig is veranderd. Dit heeft natuurlijk voordelen. Je kunt een kabel uit 2012 gebruiken en deze is nog steeds compatibel met nieuwe iPhones.

Zoals de cijfers aangeven, heeft USB-C een enorm snelheidsvoordeel ten opzichte van Lightning. Dat gezegd hebbende, is dit voordeel niet zo belangrijk als het lijkt, aangezien de meeste mensen nu draadloos gegevens overdragen van hun telefoons en andere apparaten in plaats van een kabel te gebruiken.

Compatibiliteit: Lightning werkt alleen met Apple-apparaten

  • Ondersteund door de meeste moderne apparaten, waaronder Android-telefoons, Windows-pc, PS5, Xbox Series X en meer.
  • Gebruikt door iPad Pro (3e generatie en nieuwer).
  • Kan worden gebruikt in Thunderbolt 3- en 4-poorten.
  • Exclusief voor Apple.
  • Ondersteund door iPhone (5 of nieuwer), iPad (4e generatie of nieuwer), iPad Mini, iPad Air, iPad Pro (alleen 1e en 2e generatie), iPod Nano (7e generatie) en iPod Touch (5e generatie of later).
  • USB-C-ondersteuning via USB-C naar Lightning-kabel.

Hoewel het officieel geen universele standaard is, ondersteunen de meeste moderne apparaten, waaronder Android-smartphones en Windows-pc's, USB-3. Zelfs de huidige Mac-computers van Apple hebben hybride USB-3 / Thunderbolt-poorten. Je zult ook USB-C-ondersteuning vinden op next-gen consoles zoals de PS5 en Xbox Series X, evenals de Nintendo Switch.

Aan de andere kant is de compatibiliteit van Lightning beperkt omdat het exclusief is voor Apple-producten. Met uitzondering van de 3e generatie iPad Pro's en later, gebruiken alle iPhones en iPads die sinds 2012 zijn uitgebracht een Lightning-verbinding. Om je iPhone of iPad aan te sluiten op een oplader of ander apparaat, heb je een kabel nodig met minimaal één Lightning-connector.

Power Delivery: USB-C ondersteunt hoger wattage en stroom

  • Native power ondersteuning voor 100W/3A en tot 240W/5A.
  • Ondersteunt USB Power Delivery voor snel opladen.
  • Native power ondersteuning voor 12W/2.4A.
  • Snel opladen vereist een USB-C naar Lightning-kabel en een voedingsadapter van 20 W of hoger.

USB-C biedt een hogere stroomafgifte dan Lightning en levert een snellere lading onder hetzelfde voltage. Terwijl Lightning een maximale stroomsterkte van 2,4 A ondersteunt, draagt USB-C 3A met ondersteuning voor maximaal 5A. Dit onderscheid maakt USB-C veel beter voor snel opladen, omdat het de snellaadstandaard USB Power Delivery ondersteunt.

Standaard Lightning-kabels ondersteunen geen snel opladen, dus Apple levert bij de meeste producten een USB-C naar Lightning-kabel. In combinatie met een voedingsadapter van 20 W of meer kunt u een iPhone in ongeveer 30 minuten snel opladen tot 50%.

Duurzaamheid: USB-C-kabels gaan mogelijk langer mee, maar bliksem biedt een stabielere fysieke verbinding

  • Heeft omkeerbare uiteinden.
  • Kan langer duren dan Bliksem.
  • Heeft omkeerbare uiteinden.
  • Sterkere fysieke verbinding dan USB-C.

Qua gebruiksgemak en duurzaamheid sluiten USB-C en Lightning nauw op elkaar aan. Beide aansluitingen hebben omkeerbare uiteinden, waardoor ze gemakkelijker op uw apparaten kunnen worden aangesloten. Ze bevatten ook chips om de compatibiliteit te garanderen en de voeding te regelen voor gestabiliseerde stroom- en gegevensoverdrachten.

Anekdotisch is er veel discussie over welke kabel een betere duurzaamheid biedt. Sommige mensen beweren dat Lightning-kabels gemakkelijker breken, terwijl anderen beweren dat de verbindingslusjes van Lightning beter in hun respectievelijke poorten passen en minder vatbaar zijn voor losse verbindingen dan USB-C. Dat gezegd hebbende, veel hiervan komt neer op persoonlijke voorkeur.

Het beste wat u kunt doen om de levensduur van beide kabels te verlengen, is door er een te kopen bij een vertrouwde fabrikant en goed voor zowel de kabel als de staat van uw apparaat te zorgen.

Eindoordeel: USB-C de betere connector

Duurzaamheidsdebatten terzijde, USB-C is in bijna alle opzichten superieur aan Lightning. Het biedt bredere compatibiliteit, snellere gegevensoverdrachtsnelheden en verhoogde vermogensafgifte voor beter snel opladen.

Met toenemende druk van Europese regelgevers voor de mobiele industrie om een universele standaard aan te nemen, heeft Apple er misschien niet veel over te zeggen.

FAQ

    Wat is een USB C-naar Lightning-kabel?

    Een USB-C naar Lightning-kabel heeft een Lightning-connector aan het ene uiteinde en een USB-C-connector aan het andere uiteinde in plaats van een standaard USB-A-connector. Met een USB-C naar Lightning-kabel kun je je iOS-apparaten opladen en synchroniseren.

    Waarom werken laadkabels niet meer?

    De kabel neemt in de loop van de tijd veel stress op, en dat is waarschijnlijk een boosdoener wanneer je oplader niet meer werkt. Het is mogelijk dat de koperen bedrading van een laadkabel beschadigd raakt, waardoor de oplader niet meer of met tussenpozen werkt. Soms is echter de oplader het probleem, niet de kabel. Om een kapotte oplader te repareren, test u het stopcontact en zoekt u naar schade aan de voedingspoort van het apparaat.

    Hoe lang mag een USB-C-kabel zijn?

    Verschillende USB-kabeltypes hebben verschillende maximale lengtes. USB 2.0-kabels kunnen zich uitstrekken tot ongeveer 30 meter. USB 3.0- en 3.1-kabels kunnen slechts ongeveer 18 meter lang zijn. Uw verlengkabels mogen maar zo lang zijn als de originele kabel.

Aanbevolen: