USB-C versus micro-USB: wat is het verschil?

Inhoudsopgave:

USB-C versus micro-USB: wat is het verschil?
USB-C versus micro-USB: wat is het verschil?
Anonim

Wat zijn de verschillen als het gaat om USB-C versus micro-USB?

Micro-USB bestaat al langer en staat op meer apparaten zoals digitale camera's en smarthome-apparaten. Technisch gezien kan Micro USB een van de volgende drie vormen betekenen: Micro USB-A, Micro USB-B en USB 3.0 Micro-B.

USB-C wordt voornamelijk gebruikt op nieuwere smartphones en computers, en het heeft ook andere specificaties omdat het in de loop der jaren is geëvolueerd. Wat nog verwarrender kan zijn, is dat ondanks de evolutie van USB-C de vorm hetzelfde is gebleven.

Verschillen tussen USB C en microversie van USB komen door vorm, gegevensoverdracht en laadsnelheden en compatibiliteit. Dit is wat je nog meer moet weten.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Gegevensoverdracht tot 10 Gbps.
  • Gebruikt op smartphones en laptops.
  • Kan tot 100 watt vermogen.
  • Kan in elke richting worden ingevoegd.
  • Gegevensoverdracht tot 480 Mbps.
  • Compatibel met meer elektronische apparaten.

  • Beperkt tot 9 watt vermogen.
  • Moet in de juiste richting worden ingevoegd.

Micro-USB-technologie werd in 2007 ingevoerd en wordt nog steeds gebruikt in een breed scala aan moderne elektronische apparaten voor het opladen van stroom en gegevensoverdracht. USB-C werd in 2014 geïntroduceerd en wordt voornamelijk gebruikt in nieuwere smartphones en laptops vanwege de grotere oplaadcapaciteit en snellere gegevensoverdrachtsnelheden.

USB-C-kabels zijn gemakkelijk te gebruiken, omdat u ze in elke richting in de USB-poort kunt steken. Micro-USB-connectoren hebben een lange en een korte kant, dus ze moeten zo worden geplaatst dat ze zijn uitgelijnd met de richting van de poort.

Gegevensoverdrachtsnelheden: USB-C is veel sneller

  • Kan tot 10 Gbps.
  • Kan USB 3.0- of USB 3.1-technologie bevatten.
  • De gegevensoverdrachtsnelheid van het apparaat is meestal de beperkende factor.
  • Beperkt tot 480 Mbps.

  • Gebruikt USB 3.0-technologie.
  • De snelheid van gegevensoverdracht via de kabel is meestal de beperkende factor.

USB-C is de snellere connector, met USB 3.0- en USB 3.1-technologieën om gegevens over te dragen tussen 5 Gbps (gigabits-per-seconde) en 10 Gbps.

Aan de andere kant dragen micro-USB-connectoren alleen gegevens over tot 480 Mbps (megabits per seconde), of tot 5 Gbps als de kabel USB 3.0 ondersteunt.

Als je een nieuwer apparaat gebruikt dat gegevensoverdrachtsnelheden van meer dan 5 Gbps mogelijk maakt, zal een micro-USB-poort de beperkende factor zijn als het gaat om hoe snel je gegevens kunt overdragen tussen dat apparaat en een USB-accessoire. Omdat sommige apparaten, zoals USB-drives, echter geen gegevens sneller dan 5 Gbps kunnen overbrengen, zult u merken dat deze apparaten meestal worden geleverd met micro-USB-poorten en -kabels.

Gebruiksgemak en compatibiliteit: micro-USB komt vaker voor

  • Makkelijker te gebruiken in elke richting.

  • Beperkt gebruik in elektronica met een hoger vermogen.
  • Moet in de juiste richting worden ingevoegd.
  • Compatibel met meer gangbare elektronische apparaten.
  • Kan gebruikt worden met de meeste USB-stroomadapters.

De vorm van USB-C-connectoren versus micro-USB-connectoren speelt een grote rol in hoe gemakkelijk het is om de kabels te gebruiken. USB-C-connectoren zijn ovaal, terwijl Micro-USB aan de bovenkant langer is en aan de onderkant korter. Dit betekent dat u micro-USB-connectoren in de juiste richting moet plaatsen. U kunt echter een USB-C-connector plaatsen zoals u wilt, en het zal nog steeds werken.

Omdat USB-C een grotere stroombelasting kan leveren (zie hieronder), is het ook de ideale keuze voor grotere elektronische apparaten zoals computers of printers. Sommige laptops kunnen bijvoorbeeld USB-C gebruiken om gegevens naar een monitor te verzenden en stroom van de monitor te ontvangen met slechts één USB-C-kabel. Omdat Micro USB-technologie echter al langer bestaat, maken meer kleinere elektronische apparaten gebruik van Micro USB-poorten en oplaadkabels. Deze omvatten USB-drives, camera's, smarthome-apparaten en meer.

Het betekent dat als je een enkele micro-USB-kabel en een willekeurige USB-oplader hebt, deze compatibel is met al je elektronica die een micro-USB-poort heeft. USB-laders met een lager vermogen kunnen echter geen USB-C-kabel van stroom voorzien.

Oplaadsnelheid: USB-C doet het sneller

  • Kan apparaten met een laag wattage en een hoog wattage aansturen.
  • Kan snel opladen.
  • Bespaart tijd bij het opladen van uw smartphone.
  • Kan alleen elektronica met een laag wattage aansturen.
  • Kan niet snel opladen.
  • Vereist een langere wachttijd bij het opladen van uw smartphone.

USB-C-kabels laden apparaten ook sneller op dan micro-USB omdat het USB-C-protocol maximaal 100 watt vermogen levert. Het betekent dat fabrikanten van USB-C-kabels een hogere voeding kunnen opnemen. Het betekent ook dat USB-C zelfs grotere apparaten zoals laptops of printers van stroom kan voorzien. USB-C kan ook zowel ingangs- als uitgangsvermogen leveren.

Aan de andere kant kan Micro USB alleen vermogen overdragen tot 9 watt. Het maakt het alleen nuttig voor het opladen van kleinere elektronische apparaten. Het kan ook geen stroom leveren via een "snel opladende" voedingsadapter. Micro USB is alleen geschikt voor ingangsvermogen.

Deze vermogensverschillen zijn de reden waarom de meeste nieuwere Android-telefoons nu USB C-poorten gebruiken voor opladen en gegevensoverdracht.

Eindoordeel

USB-C is superieur aan Micro USB, hoewel ze allemaal een rol spelen. Terwijl USB-C vroeger alleen bedoeld was voor grotere elektronica met een hoger vermogen, zien we nu apparaten met bescheiden stroomvereisten die USB-C gebruiken (toetsenborden, Kindles, enz.). Het is het beste om Micro USB te zien als legacy-technologie, hoewel het zijn plaats heeft. Voor gebruiksgemak gaat er niets boven USB-C.

FAQ

    Hoe maak ik een USB-C-poort schoon?

    Om een USB-C-oplaadpoort schoon te maken en stof, vuil en vuil te verwijderen, pak je een blikje perslucht, een plastic tandenstoker, watten en ontsmettingsalcohol. Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en spuit vervolgens de perslucht in de poort. Gebruik de randen van de tandenstoker om hardnekkig vuil te verwijderen. Bevochtig een watje met de alcohol en wrijf eventueel vuil weg.

    Wat is een USB-C naar Lightning-kabel?

    Een USB-C naar Lightning-kabel is precies hoe het klinkt: het is een kabel met een Lightning-connector aan het ene uiteinde en een USB-C-connector aan het andere uiteinde in plaats van de gebruikelijke USB-A-connector. Met een USB-C naar Lightning-kabel is het eenvoudig om uw iOS-apparaten op te laden en te synchroniseren.

    Hoe repareer ik een Micro-USB-poort die niet oplaadt?

    Als je Micro USB-poort niet oplaadt, kan er vuil in de poort zitten. Probeer een tandenstoker te gebruiken om de binnenkant van de poort schoon te maken; gebruik het om vuil weg te prikken en weg te schrapen. Het gebruik van speciaal ontworpen plastic afdekkingen voor uw poorten terwijl ze niet in gebruik zijn, is een goede manier om dit probleem te voorkomen.

Aanbevolen: