ORA-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

ORA-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
ORA-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Sommige ORA-bestanden zijn grafische OpenRaster-bestanden.
  • Open er een met GIMP, Krita of Paint. NET.
  • Converteer naar PSD, PNG of-j.webp" />

Dit artikel beschrijft de twee primaire formaten die de ORA-bestandsextensie gebruiken, evenals hoe beide soorten te openen en hoe de formaten te converteren als je wilt dat ze met andere programma's werken.

Wat is een ORA-bestand?

Een bestand met de ORA-bestandsextensie kan een grafisch OpenRaster-bestand zijn. Deze indeling, ontworpen als alternatief voor Adobe's PSD-indeling, ondersteunt meerdere lagen, laageffecten, overvloeiopties, paden, aanpassingslagen, tekst, opgeslagen selecties en meer.

OpenRaster-afbeeldingsbestanden zijn gestructureerd als een archiefformaat (in dit geval ZIP) en hebben een zeer eenvoudige structuur. Als u er een als archief opent, vindt u afzonderlijke afbeeldingsbestanden, normaal gesproken PNG's, in een \data\-map die elke laag vertegenwoordigt. Er is ook een XML-bestand dat wordt gebruikt om de hoogte, breedte en x/y-positie van elke afbeelding te definiëren, en misschien een map / thumbnail\, afhankelijk van het programma dat het ORA-bestand heeft gemaakt.

Als het ORA-bestand geen afbeelding is, is het waarschijnlijk een Oracle Database Configuration-bestand. Dit zijn tekstbestanden die bepaalde parameters over een database opslaan, zoals verbindingsitems of netwerkinstellingen. Enkele veelvoorkomende zijn tnsnames.ora, sqlnames.ora en init.ora.

Image
Image

Hoe een ORA-bestand te openen

Een ORA-bestand dat een OpenRaster-bestand is, kan worden geopend in Windows, Mac en Linux met de populaire GIMP-beeldbewerkingstool.

Sommige andere programma's die ORA-bestanden openen, worden vermeld op de OpenRaster Application Support-pagina, waaronder Krita, Paint. NET (met deze plug-in), Pinta, Scribus, MyPaint en Nathive.

Aangezien OpenRaster-afbeeldingsbestanden in feite archieven zijn, kunt u er een inkijken met een hulpmiddel voor het extraheren van bestanden, zoals 7-Zip. Dit is handig als u de lagen los van het ORA-bestand wilt gebruiken, bijvoorbeeld als het programma dat u gebruikt het formaat niet ondersteunt, maar u toch toegang nodig heeft tot de laagcomponenten.

De meeste bestandsextractors herkennen de ORA-bestandsextensie niet, dus in plaats van gewoon te dubbelklikken op het bestand om het te openen met een programma zoals 7-Zip, moet je eerst de software openen en vervolgens bladeren voor het bestand vanaf daar. Een andere optie, tenminste met 7-Zip, is om met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en 7-Zip > Open archief te kiezen

Oracle Database-configuratiebestanden worden gebruikt met Oracle Database, maar aangezien het slechts tekstbestanden zijn, kunt u ze ook openen en bewerken met een teksteditor. Bekijk onze lijst met beste gratis teksteditors voor enkele van onze favoriete keuzes.

Aangezien dit een afbeeldingsindeling is en verschillende programma's die u mogelijk al hebt geïnstalleerd dit zouden kunnen ondersteunen, zou het kunnen dat één programma is ingesteld als het standaardprogramma voor ORA, maar dat u liever een ander programma doet die baan. Gelukkig is het eenvoudig om te wijzigen welk programma dit formaat verwerkt. Zie onze handleiding voor het wijzigen van bestandsassociaties in Windows voor hulp.

Een ORA-bestand converteren

Je zou de ORA-viewers/editors van hierboven, zoals GIMP, moeten kunnen gebruiken om het bestand naar een ander afbeeldingsformaat zoals PNG of-j.webp

Onthoud dat u de afbeeldingslagen uit een ORA-bestand kunt extraheren met een hulpprogramma voor het uitpakken van bestanden. Dus als u de afbeeldingen in het PNG-formaat wilt, extraheer dan gewoon degene die u wilt, en u hoeft niets te converteren. Als u echter wilt dat deze lagen een ander afbeeldingsformaat hebben, kunt u die afzonderlijke lagen die u exporteert converteren met een gratis afbeeldingsconverter.

Zowel GIMP als Krita kunnen ORA naar PSD converteren, met behoud van laagondersteuning. Ga bijvoorbeeld met GIMP naar File > Export As, kies Select File Type (by Extension)onderaan de prompt, scroll naar beneden en selecteer Photoshop image, en kies vervolgens Export

Image
Image

We zien geen reden om een Oracle Database Configuration-bestand naar een ander formaat te converteren, omdat de tools die het ORA-formaat moeten begrijpen, niet zouden weten hoe ze met het bestand moeten communiceren als het een andere structuur of bestandsextensie.

Aangezien ORA-bestanden die met Oracle Database worden gebruikt in feite slechts tekstbestanden zijn, zou u ze technisch kunnen converteren naar elk ander op tekst gebaseerd formaat, zoals HTML, TXT, PDF, enz.

Kan het nog steeds niet openen?

Er zijn verschillende andere bestandsextensies die op. ORA lijken, maar bij nader inzien anders zijn gespeld en daarom verschillende programma's nodig hebben om ze te openen.

Als u uw bestand niet kunt openen, zorg er dan voor dat u het niet verwart met een gelijkaardige bestandsextensie, zoals deze die slechts één letter verwijderd is: ORE, ORI, ORF, ORT, ORX, ORC, en ORG.

Aanbevolen: