Evelien Smolders veranderde een passie voor gamen in streamingsucces

Inhoudsopgave:

Evelien Smolders veranderde een passie voor gamen in streamingsucces
Evelien Smolders veranderde een passie voor gamen in streamingsucces
Anonim

Chill is de sfeer, en smeulen is de temp!

Versierd met een verzameling gestileerde tatoeages en begeleid door de percussie van lo-fi beatmuziek, is Evelien Smolders de vrouw achter de zeer succesvolle Twitch- en YouTuber-kanalen, GabSmolders. De maker van gamecontent debuteerde in 2014. Zeven jaar later bewandelt ze nog steeds het pad dat succesvoller is dan ooit.

Image
Image

Met een enorm publiek van bijna 1 miljoen mensen door haar relaxte instelling en typisch chille gameplay, is Smolders een game-sensatie. Het publiek komt massaal toe om te zien hoe ze in een rustgevende simulator duikt of spring op het nieuwste angstaanjagende horrorspel. Alle ogen zijn gericht op GabSmolders, en ze is bloedheet van verwachting.

"[Mijn kanalen zijn] groter geworden dan ik had verwacht", zei ze in een telefonisch interview met Lifewire over haar online aanwezigheid. "Ik ben gewoon zo blij om hier te zijn. Ik verdien de kost door met mensen om te gaan, spelletjes te spelen en mezelf te zijn. Wat wil je nog meer? Ik ben zo tevreden waar ik ben. Ik heb niet echt behoefte aan iets anders."

Snelle feiten

  • Name: Evelien Smolders
  • Leeftijd: 33
  • Gelegen: Brighton, Engeland
  • Random delight: Gamen is niet goedkoop. Evalien groeide op in Nederland en financierde haar passie voor videogames via een papieren route. Ze gebruikte haar eerste gespaarde salaris om haar eerste niet-Nintendo-console te kopen: een PlayStation 2.
  • Motto: "In met de goede sh-t, out met de bullsh-t."

Een smeulend begin

Smolders is als jongste van vier geboren en getogen in schilderachtige stadjes in Nederland. Hun vader werkte in de bouw en haar moeder was een naschoolse onderwijzeres die hen leerde hoe belangrijk verantwoordelijkheid is. Gamen was een van haar eerste liefdes. Ze herinnert zich dat ze op 4-jarige leeftijd nachten op de NES speelde voordat ze een paar jaar later afstudeerde voor de Nintendo 64.

"Ik stond 's nachts stiekem op met Mario 64 totdat mijn handen verkrampt waren in de vorm van de controller, wat ergonomisch erg slecht is", lacht ze. "Daar begon het allemaal."

Japanse survival-horrorserie Fatal Frame zou een onmetelijke impact op haar leven hebben. Het begon haar decennialange liefdesaffaire met de Japanse cultuur en taal. Ze behaalde uiteindelijk haar master Japans en begon haar carrière als projectmanager bij een vertaalbureau.

Smolders zei dat Fatal Frame ook de katalysator werd voor haar opmerkelijke stijging in de digitale sfeer.

YouTube was de eerste online onderneming van de maker van de inhoud. Gefocust op haar passie voor vertalen en Japanse media, vertaalde Smolders' eerste succesvolle serie het vijfde deel van de Fatal Frame-serie in een verzameling playthroughs voor Engelssprekend publiek.

Image
Image

Haar passie voor Japans en vertalen werd rechtstreeks gevoed in haar contentcreatie, en het culmineerde in onmiddellijk succes.

"Vrouwen in gaming worden nu meer geaccepteerd, maar toen ik een tiener was, was dat zeker niet het geval… Ik had niemand met wie ik [gaming] kon delen… dus ik wendde me tot YouTube," ze zei. "Het was zo leuk om mijn kanaal te starten en mensen zo blij te maken dat ik deze game vertaalde en toegankelijker voor hen maakte. Het was de eerste haast om andere mensen te vinden die gewoon enthousiast over me waren."

Gabbers verzamelen

Twee jaar na haar carrière begon ze met livestreamen op Twitch na advies van collega-streamer TheRPGMinx, daarbij verwijzend naar de voordelen van het hebben van een gevarieerde inkomstenstroom. Voer de Gabbers in. Zij zijn de meest fervente fans en supporters van Smolders en zijn met duizenden vermenigvuldigd.

Beschreven als "happy little accidentjes", zijn ze een aanhankelijk stel chille, volwassen superfans die het resultaat vertegenwoordigen van jarenlange virtuele verbinding.

Voor Smolders was 2020 de grote verandering. Haar streaming-aantallen explodeerden en haar publiek veranderde. Ze schrijft de overstap niet alleen toe aan een verandering in haar aanpak, waarbij ze zich richt op meer "chill-games" zoals Stardew Valley en Animal Crossing, maar meer in het algemeen, een verandering in de gamecultuur.

Als je ergens een passie voor hebt, zelfs als mensen zeggen dat het dom is en je moet opgeven, is het de moeite waard om eraan vast te houden.

Het werd een meer gastvrije ruimte voor vrouwen om aan deel te nemen, zowel als makers als als kijkers. Ze vertelt dat haar kanaal aanvankelijk meer dan 80% mannelijk was, terwijl ze nu een door vrouwen gedomineerd publiek heeft - ongeveer 53% van haar kijkers - volgens interne cijfers die ze met Lifewire deelde.

Smolders hoopt echter voor de toekomst het een en ander te veranderen. Als ze haar hand probeert te leggen op meer niet-gamingcontent, ziet ze haar volgende uitstapje als contentmaker.

Nadat ze haar dromen bijna heeft gerealiseerd, is Smolder nu op zoek naar verschillende manieren om haar uit te dagen. Van dromen over gaming-lokalisatie tot het hebben van een hele reeks kanalen zo groot als een grote stad, ze is het toonbeeld van een gedurfde overwinning.

"Je moet niet bang zijn om vast te houden aan je interesses. Toen ik opgroeide, was het absoluut ongebruikelijk voor een vrouw om zo van games te houden, maar ik ben mijn hele leven op koers gebleven en het heeft geleid tot waar ik nu ben, " ze zei. "Dus als je ergens een passie voor hebt, zelfs als mensen zeggen dat het dom is en je zou moeten opgeven, is het de moeite waard om eraan vast te houden."

Aanbevolen: