Eindelijk een smartphone die de planeet niet zal vernietigen

Inhoudsopgave:

Eindelijk een smartphone die de planeet niet zal vernietigen
Eindelijk een smartphone die de planeet niet zal vernietigen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Fairphone 4 is de meest repareerbare, duurzame smartphone tot nu toe.
  • Deze Fairphone lijkt meer op een pre-X iPhone dan op de doos waarin hij werd geleverd.
  • Het wordt geleverd met een garantie van vijf jaar en is daarna eenvoudig te repareren.
Image
Image

5G, een mooie slanke behuizing, en je vernietigt de wereld niet.

De nieuwste Fairphone 4 is nog duurzamer en ethisch verantwoorder dan ooit, en toch is hij ook slanker en veel minder verouderd dan eerdere inspanningen. Bovendien wordt het geleverd met een garantie van vijf jaar, heeft het gegarandeerde Android-updates tot 2025 en (misschien) daarna, en kan het je kennis laten maken met het concept van fairtrade metalen.

Kortom, het is een telefoon met een laag schuldgevoel, maar kan hij concurreren met iPhones en wegwerpmodellen van Samsung? Misschien, maar misschien zijn jij en ik niet het probleem. Het zijn de providers van mobiele telefoons.

"In de VS is de Fairphone alleen maar ondersteuning van Amerikaanse providers/frequenties. We zouden graag zien dat de Fairphone in de VS wordt verkocht met een grote beschikbaarheid van providers. De Fairphone-teams lijken hun boodschap en markten te hebben opgelost in de EU; concurreren met gevestigde merken en vechten voor ruimte in de portefeuilles van vervoerders, zal altijd een uitdaging zijn, "vertelde Kevin Purdy van iFixit Lifewire via e-mail.

Repareerbaarheid, enz

Het punt van de Fairphone is om duurzaam te zijn. Dat loopt van de materialen die zijn gebruikt om het te bouwen tot het welzijn van iedereen die de telefoon mijnt, maakt en op de markt brengt. Het betekent ook dat de telefoon zo lang mogelijk mee moet gaan, daarom is herstelbaarheid belangrijk.

Image
Image

"We willen de traditionele manier van het ontwerpen van apparaten uitdagen, inclusief het idee dat dunner beter is", zegt Eva Gouwens, CEO van Fairphone, in een verklaring die via e-mail aan Lifewire is verstrekt.

Vorige Fairphones hebben allemaal aan deze doelen voldaan, maar de 4 is het eerste model dat qua uiterlijk geen significant compromis lijkt. Het is geen flinterdunne waif, maar het is veel dichter bij een Pixel of een iPhone dan bij een Panasonic Toughbook uit de jaren 90. Het heeft een aluminium behuizing, een achterpaneel van 100% gerecycled plastic en zelfs een gemakkelijk verwisselbare batterij.

Geeft ons iets om slankheid?

Jarenlang zijn smartphones dunner en dunner geworden. En toen gebeurde er iets vreemds. Ten eerste werden de camera's zo groot dat ze een dikke toren nodig hadden om ze te huisvesten. Toen begonnen de lichamen van de telefoons dikker te worden. Het zijn vaak maar fracties van millimeters, maar de iPhone wordt jaar na jaar groter en zwaarder. En niemand klaagt. Zelfs geen technische recensenten, die graag onbeduidende dingen vinden om op te wijzen.

"Zowel iPhones als MacBooks hebben kleine stukjes dikte en gewicht teruggekregen naarmate het Ive-tijdperk bij Apple afneemt - en ja, consumentenrecensies zien er meestal hetzelfde uit", zegt Purdy.

Nu iPhones dikker worden en Fairphones er slanker uitzien, lijkt die specifieke "functie" minder belangrijk. Zolang je het in een broekzak kunt doen of aan een schouderband kunt hangen, geven mensen meer om andere aspecten.

We willen de traditionele manier om apparaten te ontwerpen uitdagen, inclusief het idee dat dunner beter is.

En het zijn niet alleen mobiele telefoons. The Framework is een herstelbare laptop die er net zo goed uitziet als een MacBook, en toch aanpasbaarheid biedt waarvan Apple-laptopgebruikers niet konden dromen.

Niet allemaal goed

Zoals bij elk ontwerpproces zijn er altijd compromissen. Dat is tenslotte wat design is. Een groot nadeel van de Fairphone 4 is dat hij de rest van de industrie volgt bij het weggooien van de koptelefoonaansluiting. Dit betekent dat je ofwel een USB-C-dongle moet leveren of een Bluetooth-koptelefoon moet kiezen, die hun eigen duurzaamheidsproblemen hebben.

"We weten niet zeker hoe het verwijderen van de koptelefoonaansluiting in dit vroege stadium zal uitpakken", zegt Purdy. "Op dit moment hebben draadloze oordopjes en hoofdtelefoons een ondermaatse, vaak verschrikkelijke reparatiemogelijkheid. We hopen dat er veranderingen komen, of dat meer fabrikanten telefoonkopers de keuze geven om duurzame accessoires te gebruiken."

Maar het is gemakkelijk om deze kleine foutjes weg te werken als we naar het grotere geheel zouden moeten kijken. De Fairphone is waarschijnlijk de ultieme aankoop voor mensen die om de planeet en de mensen erop geven. Apple doet het ook zeker goed, gebruikt meer gerecyclede materialen in elke nieuwe productversie en probeert de hele operatie op schone stroom te laten draaien, maar Fairphone is de duidelijke leider.

En nu, met zijn relatief slanke uiterlijk, komt het voor je Pixel en je iPhone.

Aanbevolen: