Zal iPadOS 16 er eindelijk een desktop alternatief van maken?

Inhoudsopgave:

Zal iPadOS 16 er eindelijk een desktop alternatief van maken?
Zal iPadOS 16 er eindelijk een desktop alternatief van maken?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • iOS 16 en iPadOS 16 worden in juni aangekondigd op Apple's WWDC.
  • De iPad werkt op een Mac-chip, maar kan geen Mac-apps uitvoeren.
  • iPad-hardware is gewoon te krachtig voor zijn software.
Image
Image

iPadOS 16 is net om de hoek. Wordt dit het jaar waarin iPadOS eindelijk de geweldige iPad-hardware inha alt?

Sinds de platte iPad Pro 2018 zonder thuisknop, is de hardware van de iPad veel capabeler dan het besturingssysteem. De kloof is nog duidelijker met de M1-versie, een iPad die dezelfde chip gebruikt als de Mac. Het ruziën van bestanden is nog steeds lastig, je kunt nog steeds geen podcast opnemen en Apple's Pro-apps, zoals Logic Pro en Final Cut Pro, zijn nergens te bekennen. Gaat dat veranderen?

"Een van de grootste functies die naar verluidt in iPadOS 16 zal komen, is ondersteuning voor meerdere vensters. Dit zou gebruikers in staat stellen om meer dan één app tegelijk te openen en er gemakkelijk tussen te schakelen, waardoor de iPad veel veelzijdiger en geschikter als productiviteitsapparaat, "vertelde software-ingenieur Morshed Alam via e-mail aan Lifewire.

Lagging

De iPad is een spectaculaire tablet, maar het is maar een zo-zo computer. Ik heb de iPad jarenlang als mijn belangrijkste apparaat gebruikt, en hoewel het in staat was, leek het altijd dat alles een beetje moeilijker was dan het had moeten zijn. Zelfs als je de gewoonten die voortkomen uit jarenlang Mac- of pc-gebruik loslaat en de sterke punten van de iPad omarmt, blijven sommige dingen frustrerend.

Hierdoor kunnen gebruikers meer dan één app tegelijk hebben geopend en gemakkelijk tussen deze apps kunnen schakelen, waardoor de iPad veel veelzijdiger en geschikter wordt als productiviteitsapparaat.

Het is bijvoorbeeld nog steeds lastig om een bestand, of zelfs een tekstfragment, van de ene plaats naar de andere te krijgen. Op de Mac hoef je alleen maar te slepen en neer te zetten. Als uw "drop"-bestemming niet zichtbaar is, kunt u het bestand op het bureaublad laten staan terwijl u het vindt. De iPad ondersteunt slepen en neerzetten, maar het is alleen praktisch als je een muis of trackpad gebruikt, en zelfs dan ondersteunt slechts een subset van apps het, dus je kunt als het ware in de steek worden gelaten.

Op dezelfde manier heeft de iPad honderden of duizenden geweldige apps om muziek te maken, maar de onderliggende audio-engine is beperkt en onbetrouwbaar. Plug-ins verdwijnen regelmatig en je kunt maar één audio-interface tegelijk aansluiten.

De volgende stap

Dus wat kan Apple eraan doen? Een optie is om niets te doen. De iPad verkoopt goed, hij is populair en veel kopers vinden hem juist leuk omdat hij door zijn eenvoud toegankelijker is dan een Mac of pc. Maar Apple heeft al bewezen dat het complexe functies aan de iPad kan toevoegen zonder afbreuk te doen aan het gebruiksgemak. De toetsenbord- en muisondersteuning, geïntroduceerd met iOS 13.4, blijft bijvoorbeeld uit de weg totdat je het wilt.

Serial Apple-geruchtenmaker Mark Gurman denkt dat Apple verschillende Mac-achtige functies aan iPadOS 16 zou kunnen toevoegen zonder het voor de meeste gebruikers ingewikkelder te maken. Ondersteuning voor meerdere vensters is een idee, met vensters die kunnen worden verplaatst of zelfs boven elkaar kunnen zweven. De iPad doet dit al met het Quick Notes-venster, dus dit is geen enorme sprong.

Een ander idee is een verbeterd dock waar je tijdelijk willekeurige bestanden kunt vastzetten, een "juist bureaublad" waar je tijdelijk bestanden en miniatuur widget-achtige apps kunt neerzetten die boven andere apps kunnen zweven - een rekenmachine of plaknotities, voor voorbeeld.

Koop gewoon een Mac

Alleen omdat Apple de iPad zou kunnen verbeteren, wil nog niet zeggen dat dat ook zou moeten. Er is tenslotte al een zeer capabele Apple-computer met alle hierboven genoemde functies en meer. Het is de Mac, en dankzij de M1-chips genieten Macs nu van dezelfde coole en spectaculaire batterijduur van de iPad. Misschien is de oplossing om een Mac te kopen en de iPad te laten doen waar hij goed in is.

"De iPad en de Mac zijn fundamenteel verschillende apparaten, de ene is geoptimaliseerd voor aanraking, de andere een aanwijsapparaat zoals een muis of trackpad", vertelde softwareontwikkelaar John Myers aan Lifewire via e-mail. "iPadOS-multitasking is geoptimaliseerd voor dit scenario, en een interface met vensters is gewoon niet de beste manier om dat te doen. Er is wat cross-over geweest met het iPad Magic Keyboard, dat een trackpad heeft, maar zelfs daar zou het waarschijnlijk verschuiven heen en weer naar een gebruikersinterface met venster of voor aanraking geoptimaliseerde gebruikersinterface.”

Dit is het raadsel waarmee Apple wordt geconfronteerd. Maar het is een augurk waarin het zelf is beland. Toen Apple de M1-chip van de Mac in de iPad stopte en er een groot probleem mee maakte, was de voor de hand liggende vraag: "Waarom kan ik hier geen Mac-apps op uitvoeren?" En dat is een vraag die Apple nu op de een of andere manier moet beantwoorden.

Aanbevolen: