Capture One voor iPad is er eindelijk, maar je wilt het bijna zeker niet

Inhoudsopgave:

Capture One voor iPad is er eindelijk, maar je wilt het bijna zeker niet
Capture One voor iPad is er eindelijk, maar je wilt het bijna zeker niet
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Capture One heeft eindelijk zijn iPad-app en cloudsynchronisatieservice gelanceerd.
  • Je kunt bewerken op de iPad en je bewerkingen synchroniseren terug naar de basis.
  • De software mist functies en vereist een extra maandelijks abonnement om het te gebruiken.

Image
Image

Capture One's fotobewerkings-app is nu beschikbaar voor de iPad en synchroniseert met de desktopversie. Volgens rapporten is het echter nog maar net klaar en moet je nog een abonnement betalen bovenop het abonnement dat je beta alt voor de desktopversie.

Voor mobiele fotografen, die vrijwel alle professionele fotografen zijn, is het essentieel om op locatie opnamen te kunnen maken, bewerken en zelfs te publiceren. Een van de beste tools voor deze taak is de iPad Pro, met zijn geweldige scherm, snelle Thunderbolt USB-C-connector en 5G mobiele verbinding. En toch, tot nu toe, was Lightroom de enige game in de stad voor iPad-toting-professionals. Dat is net veranderd, met het debuut van aartsrivaal Capture One op de iPad, maar het is een totaal te weinig-veel-te-laat situatie.

"De waardepropositie van de iPad-app is er wat mij betreft niet", schrijft fotograaf Patrick La Roque op zijn blog. "Het zou nauwelijks bestaan als een inbegrepen add-on voor betalende klanten, dus vragen om nog eens [$60 per jaar], in het licht van wat C1 al kost en wat de concurrentie biedt… het is enigszins verbluffend voor mij."

Bewolkt weer

Net als Lightroom van Adobe synchroniseert Capture One nu bewerkingen tussen iPad en laptop/desktop via de cloud, wat betekent dat alles wat je op de iPad doet, wordt weergegeven op je computer in de studio of thuis. In tegenstelling tot Lightroom vereist Capture One echter een extra abonnement van $ 5 per maand naast het abonnement van $ 24 per maand dat je al beta alt voor de desktop-app.

Image
Image

Capture One biedt echter wel een eeuwigdurende licentieoptie van $ 299 voor de desktopversie, wat betekent dat u deze rechtstreeks kunt kopen en blijven gebruiken totdat uw oude gekochte versie niet langer op uw nieuwe computer draait.

Wanneer Capture One voor iPad eindelijk klaar is (zie hieronder), zal het slagen of mislukken op basis van één ding: synchronisatiebetrouwbaarheid. De nieuwe Capture One Cloud Transfer synchroniseert je bewerkingen en de RAW-afbeeldingen die je van je camera importeert, terug naar Capture One op je computer, hoewel dit op dit moment een eenrichtingssynchronisatie lijkt te zijn.

Onvoltooid

Prijs alleen is niet wat fotografen als La Roque irriteert. Immers, zoals hij op zijn blog zegt, moet je deze extra vergoeding betalen ondanks het feit dat de iPad-versie cruciale functies mist. In zekere zin voelt het alsof je moet betalen om bètatester te worden.

Gannon Burgett van DP Review bekritiseert bijvoorbeeld de interface voor het exporteren van afbeeldingen omdat deze enigszins primitief is, en een lezer van dat artikel merkt op: "Je kunt wijzigingen niet terug synchroniseren met de iPad. Foto's worden geüpload naar de cloud en worden vervolgens geïmporteerd [in Capture One]. Je kunt de bewerkingswijzigingen niet terugsturen naar de iPad ", wat het hele doel van de cloudsynchronisatiefunctie lijkt teniet te doen.

Image
Image

Professionele foto-apps zoals Lightroom en Capture One moeten vooral betrouwbaar zijn. Het maakt niet uit of ze voor de meeste mensen te duur zijn, of dat ze een paar functies missen. Als je een fotograaf bent die een bruiloft fotografeert of op locatie een fotoshoot doet, en je tools werken niet, dan is dat de laatste keer dat je die tools gebruikt. Hardware en software moeten bijna 100 procent betrouwbaar zijn, anders vertrouw je ze in de toekomst gewoon niet meer.

Klanten betalen misschien niet graag een abonnement voor Photoshop, Lightroom, enzovoort, maar Adobe heeft bewezen dat zijn cloudservice bijna absurd robuust is. Het synchroniseert, je afbeeldingen en bewerkingen verschijnen waar ze zouden moeten, en het werkt allemaal gewoon.

Dit lijkt misschien niet bijzonder relevant voor amateurs en liefhebbers, maar dat is het helemaal. U bewaart uw foto's waarschijnlijk in de iCloud-fotobibliotheek van Apple of in Google Foto's, afhankelijk van het soort telefoon dat u gebruikt. Beide zijn voorbeeldige, beproefde diensten, waarop we zijn gaan vertrouwen en vertrouwen.

Capture One's iPad-versie heeft veel meer tijd nodig gehad om te verschijnen dan de meesten hadden gewild, maar een deel daarvan is vrijwel zeker te danken aan het werk om de cloudservice goed te krijgen. Want zonder dat zouden fotografen onmiddellijk vertrekken, en de kloof zou misschien nooit kunnen worden genezen. Het is dus beter om het rustig aan te doen, zelfs als dat betekent dat je achterloopt op de concurrentie.

Aanbevolen: