Hier is waarom je slechte radio-ontvangst hebt

Inhoudsopgave:

Hier is waarom je slechte radio-ontvangst hebt
Hier is waarom je slechte radio-ontvangst hebt
Anonim

Lang geleden, toen de aarde nog groen was en de wegen grotendeels bruin en modderig waren, was radio het zo'n beetje wat betreft audio-entertainment in de auto. Tot op de dag van vandaag worden head-units nog steeds autoradio's genoemd, zelfs als de tunercomponent maar een klein onderdeel is (of zelfs helemaal niet).

Image
Image

Maar zelfs nu alternatieven zoals cd-spelers, mp3-spelers, satellietradio en nu mobiele apparaten steeds gebruikelijker zijn geworden, is de radio nog steeds een populaire bron van entertainment voor chauffeurs. U kent waarschijnlijk de pijn van het luisteren naar uw favoriete station, maar het wordt onderbroken door een slechte ontvangst. Het is niet zo erg als dat je autoradio helemaal niet meer werkt, maar het is nog steeds niet leuk.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom uw radio-ontvangst slecht kan zijn (en wat u eraan kunt doen).

Slechte antenne

Sommige auto's worden geleverd met platte, op het raam gemonteerde antennes die beschermd zijn tegen vandalisme en het silhouet van het voertuig niet breken. Ze werken echter ook vaak niet zo goed als ouderwetse zweep- en mastantennes.

The Fix

Als je niet op je favoriete zender kunt afstemmen en je hebt een raamantenne, dan kan de oplossing zo simpel zijn als het installeren van een conventionele aftermarket-optie. Er zijn veel soorten auto-antennes, dus beperk jezelf niet tot iets dat niet werkt.

Radiostations van slechte kwaliteit

Dit heeft niets te maken met muzieksmaak en alles met hardware-specifiek, de hardware-radiostations gebruiken om deuntjes door de ether te pompen. Dat betekent dat je misschien de schuld voor je ontvangstproblemen op de stoep van je favoriete station kunt leggen.

The Fix

Elk radiostation moet een licentie hebben om te werken, en die licenties specificeren de frequentie die ze mogen gebruiken en hoeveel stroom ze mogen gebruiken. Als een zender qua zendvermogen aan de zwakkere kant is, of ver weg is, is je ontvangstprobleem waarschijnlijk een kwestie van een zwak signaal.

Het slechte nieuws is dat hier geen oplossing voor is. Je kunt misschien wat verlichting krijgen met een antenne en head-unit van hogere kwaliteit, maar een zwak signaal is een zwak signaal en daar kun je niets aan doen.

Krachtige lokale zenders

Naast zwakke, verre radiozenders, kun je ook problemen krijgen met bijzonder krachtige lokale zenders. Als je naar een zender in een andere stad wilt luisteren, maar een zender in de buurt zendt uit op een naburige frequentie, dan kan de tuner in je hoofdeenheid proberen het dichtstbijzijnde, krachtigere signaal te vergrendelen.

The Fix

Nog meer slecht nieuws hier omdat je geen controle hebt over de relatieve signaalsterkte van naburige radiostations. De enige mogelijke oplossing is het gebruik van een head-unit met een analoog tunermechanisme. Met dit soort tuner kun je de exacte frequentie instellen waarnaar je wilt luisteren zonder dat de elektronische pixies in je hoofdeenheid besluiten om op een sterker buursignaal te vergrendelen.

Het probleem hier is dat zelfs als je op de gewenste frequentie blijft, er enige interferentie kan zijn.

Elektronische apparaten in de buurt

Als je ooit getuige bent geweest van een "fuzz-out" van een televisie wanneer iemand een haardroger, magnetron, stofzuiger, blender of een ander apparaat aanzette, keek je naar radiofrequentie-interferentie (RF).

Misschien maak je er geen gewoonte van om je passagiers tijdens het rijden op de achterbank blended drankjes te laten maken. Maar als niemand een blender heeft aangesloten op een auto-omvormer, zijn er een heleboel verschillende soorten RF-interferentie waar je tegenaan kunt lopen.

The Fix

Zoek en verwijder alle bronnen van RF-interferentie in uw auto. De meest waarschijnlijke boosdoener is de dynamo, maar er zijn andere mogelijke bronnen. Hiervoor kan hulp van een monteur nodig zijn.

Grote steden of berggebieden

Grote objecten zoals gebouwen en heuvels kunnen radiosignalen blokkeren, maar ze kunnen ook op onvoorspelbare manieren weerkaatsen en reflecteren. De eerste kan "dode zones" creëren waar je de ontvangst verliest, en de laatste kan leiden tot problemen met de ontvangst via meerdere paden, zoals fladderen of "piketafrastering", waarbij de tuner probeert meerdere versies van hetzelfde radiosignaal te vergrendelen.

The Fix

Je hoeft niet te verhuizen naar een landelijk gebied, er is niet veel dat je kunt doen aan dit soort interferentie. Het is een van de prijzen die je beta alt voor het leven in de grote stad.

Rusty Antenne

Je zou het waarschijnlijk merken als je antenne eraf viel, toch? Maar wat als de elektrische verbindingen na verloop van tijd gecorrodeerd of verroest raken? Sommige antennes kunnen na verloop van tijd ook losraken door trillingen, wat ook kan resulteren in een slechte elektrische verbinding. En als je tuner geen goede verbinding met de antenne kan maken, zal de radio-ontvangst eronder lijden.

The Fix

Deze heeft een eenvoudige oplossing: vervang de antenne of maak de gecorrodeerde verbindingen schoon.

Ingetrokken zweepantenne

Autoantennes zijn er in vier basistypen: op het raam gemonteerde, elektrische, stationaire en handmatig ingetrokken zwepen. Handmatige zweepantennes kunnen naar binnen worden geduwd om schade door bijvoorbeeld wasstraten te voorkomen, en de meeste gewetensvolle carwash-medewerkers zullen de uwe erin duwen als u het niet zelf hebt gedaan. Als de begeleider aan de andere kant vergeet om hem er weer uit te trekken, rijd je misschien spic en span weg, maar kun je niet afstemmen op je favoriete radiostation.

The Fix

Als dit jou overkomt, geef het dan de schuld aan de wasstraat en noem het goed. Verleng de mast en u bent weer aan het werk.

Je hebt een kapotte hoofdunit

Auto-audio-head-units zijn veerkrachtige stukjes technologie, maar ze gaan nog steeds van tijd tot tijd slecht. En als de tuner in je head-unit op de fritz staat, zul je merken dat je naar het geluid van stilte luistert, tenzij je andere audiobronkeuzes hebt, zoals een cd-speler of aux-ingangen.

The Fix

Hoewel het technisch mogelijk is om de meeste kapotte head-units te repareren, heeft het meestal geen zin in termen van kosten. Zoek een nieuwe head-unit die je leuk vindt, installeer hem en zeg zo lang tegen vreselijke radio-ontvangst.

Aanbevolen: