Waarom Ricoh's GR IIIx de perfecte camera is voor smartphonefotografen

Inhoudsopgave:

Waarom Ricoh's GR IIIx de perfecte camera is voor smartphonefotografen
Waarom Ricoh's GR IIIx de perfecte camera is voor smartphonefotografen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De GR IIIx is net als de vorige GR's, maar met een meer bruikbare lens.
  • Het is net zo praktisch als een telefoon, maar met de kwaliteit van een goede camera.
  • De GR-serie heeft een bijna cultstatus bij straatfotografen.
Image
Image

Ricoh's nieuwe GR IIIx is een zakwonder dat je telefooncamera te schande maakt.

De GR IIIx is een update van Ricoh's populaire, bijna cult-GR-lijn. Het is een kleine camera op zakformaat met een vaste lens, een grote APS-C-sensor, een touchscreen, geen zoeker en - in deze versie - een langere 40 mm-lens.

Dit maakt het perfect voor portretten, maar ook voor algemene snapshots. Maar waarom zou je een camera kopen, zelfs zo'n kleintje als deze, als je al een geweldige camera in je telefoon hebt?

"De mogelijkheden van smartphonecamera's en computationele fotografie zijn verbazingwekkend", vertelde UX-ontwerper en fotografieliefhebber Adam Fard via e-mail aan Lifewire. "Ze kunnen prachtige opnamen maken van de nachtelijke hemel en portretfoto's met wazige achtergronden met behulp van software en kunstmatige intelligentie. Digitale trucs en softwaremanipulaties zijn daarentegen niet opgewassen tegen een beheersing van licht en natuurkunde, en gespecialiseerde camera's hebben nog steeds een voordeel op dit gebied."

Hardware, geen software

Een telefooncamera heeft twee onmogelijk te veranderen tegenslagen als het om camera's gaat. Omdat telefoons zo slank zijn, is er niet genoeg ruimte voor een camera. Een grotere sensor zou vereisen dat de lens verder weg wordt geplaatst, waardoor de torentje-achtige camerahobbels te ver uitsteken.

Image
Image

Telefooncamera's maken dit goed met software. De computer in de iPhone heeft bijvoorbeeld speciale hardware die vrijwel onmiddellijk biljoenen berekeningen op een foto kan toepassen. Maar zelfs dan zijn de foto's niet zo goed als een camera met een grote sensor en een flinke lens.

Dat is niet het enige voordeel. Een telefoon is in wezen een computerscherm, wat flexibiliteit biedt. Maar een camera kan zo worden ontworpen dat alle knoppen en wijzerplaten klaar zijn om te rollen, handig onder uw vingers geplaatst. Je hoeft nooit de camera-app te starten en je hoeft nooit weg te kijken van je onderwerp om de ontspanknop te vinden.

De GR IIIx

De GR IIIx heeft een 24 megapixel APS-C-sensor, ISO tot 102, 400, bewegingsreductie, onbewerkte opname en die nieuwe 40 mm equivalente ƒ2.8-lens. Het gebruik ervan is eenvoudig. Raak het scherm aan om scherp te stellen, druk op de ontspanknop om een foto te maken en draai aan de draaiknop om instellingen zoals diafragma en sluitertijd aan te passen.

Je kunt de camera in verschillende automatische modi gebruiken of volledig handmatig gaan. Er zijn een paar andere handige trucs die nieuw zijn voor dit model, waaronder autofocus met gezichtsdetectie.

Maar de echte aantrekkingskracht hier is de gebruikerservaring. Vrijwel elke fatsoenlijke compactcamera maakt betere foto's dan je iPhone of Pixel, maar weinigen doen het in een pakket dat zo compact en snel te gebruiken is als de GR. Pak hem uit je zak en je fotografeert in minder dan een seconde.

De langere lens geeft een natuurlijker, minder uitgerekt perspectief en meer achtergrondonscherpte. Het is een fantastische alleskunner, goed voor omgevingsportretten, straatfotografie en alles waarvoor geen extremen nodig zijn. En het is de reden dat ik voor het eerst door de GR verleid word.

De GR-serie is populair bij straatfotografen, die graag vluchtige fotomomenten grijpen terwijl ze onderweg zijn, en in de loop der jaren is de serie geëvolueerd om bij hen te passen.

"Voor straatfotografen", zegt fotovlogger Kaiman Wong in een YouTube-video, "Je kunt geen beter hulpmiddel krijgen dan de GR IIIx."

Een handige straatfunctie is Snap Focus, waarmee je de scherpstelafstand vooraf kunt instellen, een beetje zoals handmatige scherpstelling, zodat je gewoon foto's kunt maken zonder te wachten tot de camera het onderwerp heeft gevonden en erop scherpstelt.

Het slimme is dat de camera normaal werkt - met de gebruikelijke autofocusmodi - wanneer je de ontspanknop half indrukt om hem te activeren. Het is net als elke andere camera. Maar wanneer u de knop helemaal indrukt met een enkele vingersteek, klikt hij op uw vooraf ingestelde afstand. Het is bijvoorbeeld geweldig voor snelle portretten op bepaalde afstanden.

Functies zoals Snap Focus laten zien hoe een camera een camera-app kan verslaan. De combinatie van hardware en software zorgt voor functies die niet mogelijk zijn in een app, of te gespecialiseerd zijn voor een algemeen publiek.

De GR IIIx is een compromis, maar het resultaat is iets dat bijna perfect is gemaakt voor zijn doel: klein, snel en veel betere foto's dan een telefoon. Als dat je $ 1.000 waard is, dan ben je nu waarschijnlijk heel gelukkig.

Aanbevolen: