Waarom internetuitschakelingen een groeiend probleem zijn

Inhoudsopgave:

Waarom internetuitschakelingen een groeiend probleem zijn
Waarom internetuitschakelingen een groeiend probleem zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een nieuw rapport zegt dat regeringen de toegang tot delen van het internet blokkeren in acties die de vrijheid van meningsuiting aantasten.
  • Er waren alleen al in 2019 213 internetonderbrekingen, hoewel het aantal tijdens de pandemie in 2020 daalde tot 155.
  • De vrijheid van meningsuiting wordt echter steeds moeilijker te onderdrukken door het internet, zegt een expert.
Image
Image

Overheden over de hele wereld wenden zich steeds meer tot internetafsluitingen om informatie te controleren.

Uit een nieuwe studie blijkt dat van de bijna 850 shutdowns die het afgelopen decennium plaatsvonden, er 768 zijn gebeurd sinds 2016. De Indiase regering was de grootste overtreder als het ging om shutdowns, met 109 gevallen vorig jaar. Shutdowns vinden het vaakst plaats rond verkiezingen en burgerlijke onrust.

"Wanneer internettoegang wordt beperkt of geblokkeerd, heeft dit niet alleen invloed op de dagelijkse activiteiten van burgers, maar belemmert het ook hun recht op vrijheid van meningsuiting en mening, evenals het recht op vreedzame vergadering", Kenneth Olmstead, een senior adviseur van de Internet Society, een non-profitorganisatie die pleit voor open toegang tot internet, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Informatie afsluiten

Volgens het rapport van Google en de non-profitorganisatie Access Now voor digitale rechten verliezen gebruikers steeds vaker de toegang tot delen van het internet. Alleen al in 2019 waren er 213 shutdowns, hoewel het aantal tijdens de pandemie in 2020 daalde tot 155. Tijdens de eerste helft van 2021 waren er 50 shutdowns in 21 landen.

"Sinds we begonnen met het volgen van door de overheid geïnitieerde internetuitschakelingen, is het gebruik ervan in een werkelijk alarmerend tempo toegenomen", zei censuurexpert Felicia Anthonio in het rapport. "Terwijl regeringen over de hele wereld deze autoritaire tactiek van elkaar leren, is het van de periferie een veelgebruikte methode geworden die veel autoriteiten gebruiken om oppositie te onderdrukken, vrijheid van meningsuiting en muilkorven te onderdrukken."

In het rapport staat dat de eerste grootschalige internetstop in 2011 in Egypte plaatsvond als reactie op protesten van de regering. Ongeveer 93% van de Egyptische netwerken werd vijf dagen geblokkeerd.

Internetsluitingen zijn ook over de hele wereld gebruikt om "te voorkomen dat oppositiekandidaten contact maken met kiezers om steun op te bouwen, het vermogen van burgers om zich te organiseren te beperken en de inspanningen van verkiezingswaarnemers om de integriteit van de stemming te waarborgen te ondermijnen, " aldus het rapport.

Regeringen gebruiken vaak internetuitschakelingen om gebruikers te controleren tijdens alles, van nationale school- en universiteitsexamens tot verkiezingen en burgerlijke onrust, zei Olmstead. Wanneer internettoegang wordt beperkt of geblokkeerd, kan dit hun recht op vrijheid van meningsuiting en meningsuiting en vreedzame vergadering aantasten, voegde hij eraan toe.

Shutdowns en beperkingen hebben ook invloed op het vermogen van burgers om nauwkeurige informatie te krijgen.

"Shutdowns en beperkingen hebben ook invloed op het vermogen van burgers om nauwkeurige informatie van overheidsbronnen te krijgen in tijden van onrust of noodsituaties", zei Olmstead. "Het wordt ook moeilijker voor burgers om contact op te nemen met familieleden en vrienden in andere delen van een bepaald land - of in andere landen."

De shutdowns hebben ook een economische impact. Een verbod op sociale media in Nigeria heeft het land bijvoorbeeld honderden miljoenen dollars gekost, volgens de firma Top10VPN.

De gevolgen van het afsluiten van internet zijn verstrekkend, zei Olmstead. Ze beperken niet alleen het vermogen van mensen om te communiceren en toegang te krijgen tot informatie, maar ze kunnen ook de groei en ontwikkeling van een land of regio schaden.

"Shutdowns betekenen minder economische activiteit, wat zich verta alt in lagere winsten voor lokale bedrijven en lagere belastinginkomsten", zei hij. "De economische onzekerheid die shutdowns met zich meebrengen, is cumulatief, omdat ze bedrijven ervan weerhouden te investeren in een land en bestaande klanten weg kunnen jagen bij nationale dienstverleners."

Image
Image

Maar spraak wordt steeds vrijer

Ondanks de toenemende frequentie van internetuitschakelingen, wordt de vrijheid van meningsuiting steeds moeilijker te onderdrukken, vertelde Andrew Selepak, een professor sociale media aan de Universiteit van Florida, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Het is gemakkelijk voor een despoot of autoritaire regering om een krant, radio- of televisiestation te sluiten omdat er een fysieke locatie is die kan worden gevonden, afgesloten, overgenomen of zelfs vernietigd", zei hij. "Maar met een smartphone kan iedereen overal zijn stem laten horen."

Internet en sociale media hebben geen fysieke locatie die een depot of autoritaire overheid kan overnemen of sluiten, benadrukte Selepak.

"Ze kunnen niet zomaar Twitter of Instagram afsluiten", zei hij. "Ze kunnen niet alleen Facebook of YouTube overnemen. Ze kunnen zelfs het internet niet overnemen. Despoten en autoritaire regeringen kunnen niet controleren wat er via internet wordt gedeeld of geconsumeerd, en in plaats van te proberen, sluiten ze het internet volledig af."

Aanbevolen: