Wat is externe SATA (eSATA)?

Inhoudsopgave:

Wat is externe SATA (eSATA)?
Wat is externe SATA (eSATA)?
Anonim

USB en FireWire zijn een enorme zegen geweest voor externe opslag. Toch zijn de prestaties van deze opslagapparaten in vergelijking met desktopschijven altijd achtergebleven. Met de ontwikkeling van Serial ATA (SATA)-standaarden is een nieuw extern opslagformaat, externe Serial ATA, op de markt gekomen.

Externe SATA is een industriestandaard voor het besturen van de verschillende hardware die wordt gebruikt om externe opslagapparaten aan te sluiten. Het concurreert met sommige Firewire- en USB-standaarden om snellere gegevensoverdrachtsnelheden tussen hardwareapparaten te bieden.

Hoe verhoudt eSATA zich tot USB en FireWire?

Zowel USB- als FireWire-interfaces zijn snelle seriële interfaces tussen een computersysteem en externe randapparatuur. USB is algemener en wordt gebruikt voor een breder scala aan randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, scanners en printers. FireWire wordt bijna uitsluitend gebruikt als een externe opslaginterface.

Image
Image

Hoewel deze interfaces worden gebruikt voor externe opslag, gebruiken de schijven die in deze apparaten worden gebruikt de SATA-interface. De externe behuizing waarin de harde schijf of het optische station is ondergebracht, gebruikt een brug die signalen van de USB- of FireWire-interface omzet in de SATA-interface die nodig is voor de schijf. Deze vertaling leidt tot enige verslechtering van de algehele prestaties van de schijf.

Een voordeel van beide geïmplementeerde interfaces was de mogelijkheid om hot-swappable te zijn. Eerdere generaties opslaginterfaces ondersteunden doorgaans niet de mogelijkheid om schijven dynamisch toe te voegen aan of te verwijderen uit een systeem. Deze functie zorgde ervoor dat de markt voor externe opslag explodeerde.

Een andere interessante functie die bij eSATA te vinden is, is de poortvermenigvuldiger. Hierdoor kan een enkele eSATA-connector worden gebruikt om een extern eSATA-chassis aan te sluiten dat meerdere schijven in een array biedt. Dit kan uitbreidbare opslag in een enkel chassis bieden en de mogelijkheid om redundante opslag te ontwikkelen via een RAID-array.

eSATA versus SATA

Externe seriële ATA is een subset van de aanvullende specificaties voor de seriële ATA-interfacestandaard. Het is geen vereiste functie, maar een uitbreiding die kan worden toegevoegd aan zowel controller als apparaten. Om eSATA goed te laten werken, moeten beide aangesloten apparaten de benodigde SATA-functies ondersteunen. Veel SATA-controllers en -schijven van de vroege generatie ondersteunen de Hot Plug-mogelijkheid die essentieel is voor de functie van de externe interface niet.

Image
Image

Hoewel eSATA deel uitmaakt van de SATA-interfacespecificaties, gebruikt het een andere fysieke connector dan de interne SATA-connectoren om de snelle seriële lijnen die de signalen overdragen beter af te schermen tegen EMI-interferentie. Het biedt ook een totale kabellengte van 2 meter in vergelijking met de 1 meter voor interne kabels. Als gevolg hiervan zijn de twee kabels niet uitwisselbaar.

Zijn er snelheidsverschillen tussen eSATA en SATA?

Een van de belangrijkste voordelen die eSATA biedt via USB en FireWire is snelheid. Terwijl de andere twee overheadkosten maken bij het converteren van het signaal tussen de externe interface en de interne schijven, heeft SATA dit probleem niet. Omdat SATA de standaard interface is die op veel nieuwe harde schijven wordt gebruikt, is een eenvoudige converter tussen de interne en externe connectoren in de behuizing vereist. Het externe apparaat zou dus met dezelfde snelheid moeten werken als een interne SATA-schijf.

De verschillende interfaces hebben elk een theoretische maximale overdrachtssnelheid:

  • USB 1.1: 15 Mbps
  • FireWire (1394a): 400 Mbps
  • USB 2.0: 480 Mbps
  • FireWire 800 (1394b): 800 Mbps
  • SATA 1.5: 1.5 Gbps
  • SATA 3.0: 3.0 Gbps
  • USB 3.0: 4,8 Gbps
  • USB 3.1: 10 Gbps

De nieuwere USB-standaarden zijn in theorie sneller dan de SATA-interface die de schijven in de externe behuizingen gebruiken. Vanwege de overhead van het converteren van de signalen, blijkt de nieuwere USB nog steeds iets langzamer. Voor de meeste consumenten is er echter bijna geen verschil. Dienovereenkomstig zijn eSATA-connectoren nu minder gebruikelijk, aangezien op USB gebaseerde behuizingen handiger zijn.

FAQ

    Waar wordt een eSATA-poort voor gebruikt?

    Een eSATA-poort maakt verbinding met externe schijven zoals harde schijven (HDD's) of optische schijven met een eSATA-kabel. Als uw computer geen eSATA-poort heeft, kunt u een adapterbeugel kopen.

    Wat is een eSATA/USB-combopoort?

    Dit type poort is een hybride tussen eSATA en USB, wat betekent dat het zowel USB-apparaten als eSATA-schijven en -connectoren kan bevatten.

Aanbevolen: