Hoe maak je een staafdiagram in Excel

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een staafdiagram in Excel
Hoe maak je een staafdiagram in Excel
Anonim

Wat te weten

  • Markeer de cellen waarvan u een grafiek wilt maken, inclusief de labels, waarden en koptekst.
  • Open het Invoegen menu. Selecteer in de groep Charts het vervolgkeuzemenu naast het Bar Charts-pictogram. Selecteer Meer kolomdiagrammen.
  • Kies Bar en selecteer een van de zes formaten. Selecteer OK om de grafiek in het werkblad te positioneren. Pas de staafgrafiek aan met behulp van de meegeleverde tools.

Dit artikel legt uit hoe je een staafdiagram maakt in Excel. Het bevat ook informatie over het maken van een geclusterd staafdiagram en over het toevoegen van nieuwe kolommen aan een bestaand staafdiagram. Deze informatie is van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013 en 2010, Excel voor Microsoft 365, Excel voor Mac en Excel Online.

Hoe maak je een staafdiagram in Excel

Wanneer u een staafdiagram maakt in Microsoft Excel, kunt u dingen doen zoals gegevens in de loop van de tijd vergelijken, de voortgang visueel volgen en vele andere nuttige dingen. Er zijn verschillende soorten staafdiagrammen die u in Excel kunt aanpassen, maar de eenvoudigste is een staafdiagram dat waarden voor afzonderlijke rijen in Excel vergelijkt.

Hier leest u hoe u een staafdiagram maakt in Excel.

  1. Om een staafdiagram te maken, markeert u de cellen waarvan u een grafiek wilt maken. Zorg ervoor dat u zowel de Labels als de Waarden opneemt, evenals de Header.

    Image
    Image
  2. Selecteer vervolgens het Insert menu. Selecteer onder de Charts groep in het menu de vervolgkeuzelijst naast het Bar Charts icoon.

    Image
    Image

    In Excel 2010 en Excel 2010 kunnen de pictogrammen in het gedeelte Grafiek van het lint en de lijst met grafieken er anders uitzien. U kunt echter 2-D Bar en 3-D Bar in alle Excel-versies onder deze lijst vinden.

  3. Klik onderaan deze lijst op More Column Charts. Selecteer in het pop-upvenster Bar in het linkerdeelvenster. Hier ziet u 6 staafdiagrammen waaruit u kunt kiezen.

    • Geclusterde balk: elk geselecteerd label heeft een individuele balk die de waarde visueel weergeeft.
    • Stacked Bar: Individuele labelwaarden worden op elkaar gestapeld in een enkele balk.
    • 100% Stacked Bar: Afzonderlijke labelwaarden worden op elkaar gestapeld om het percentage van de totale som voor elk label weer te geven.
    • 3-D geclusterde staaf: hetzelfde als geclusterde, maar staven zijn driedimensionaal.
    • 3-D gestapelde staaf: hetzelfde als gestapelde staaf, maar staven zijn driedimensionaal.
    • 3-D 100% gestapelde staaf: hetzelfde als 100% gestapelde staaf, maar staven zijn driedimensionaal.
    Image
    Image
  4. Als u op OK klikt, verschijnt de grafiek in de spreadsheet. In eerste instantie zal elke balk dezelfde kleur hebben. Om het uiterlijk van de staafgrafiek te wijzigen en de staafkleuren per gegevensreeks te variëren, klikt u met de rechtermuisknop op een van de staven en selecteert u Gegevensreeks opmaken In de Gegevensreeks opmaken paneel, selecteer het Fill & Line icoon (verfblik) en onder Fill selecteer Vary colors by point

    Image
    Image
  5. Je kunt de titel eenvoudig bewerken door de titel van de grafiek te selecteren en een nieuwe te typen.

    Image
    Image
  6. U kunt de opmaak van elk gebied van de grafiek wijzigen, zoals het plotgebied of het grafiekgebied, door met de rechtermuisknop te klikken en de Format optie te selecteren.

    Als u klaar bent met het maken van de staafgrafiek in Excel, kunt u de labels of gegevens op elk moment bijwerken. U ziet deze wijzigingen automatisch in het staafdiagram.

Gegevens vergelijken met een staafdiagram in Excel

Je kunt ook gegevens in kolommen vergelijken met behulp van een geclusterd staafdiagram in Excel. Dit is een geweldige manier om trends in de loop van de tijd te identificeren voor meerdere items.

Als een leraar bijvoorbeeld elke maand het cijfergemiddelde van een leerling wil volgen, kan de leraar een spreadsheet gebruiken met meerdere kolommen voor elke maand.

De onderstaande procedure zal in de loop van de tijd een vergelijkingsdiagram produceren met meerdere geclusterde balken voor elk label.

  1. Als u een geclusterd diagram wilt maken, selecteert u alle gegevens in uw spreadsheet. Zorg ervoor dat u alle Labels, alle kolommen gegevens en alle Headers. opneemt

    Image
    Image
  2. Selecteer Title in het menu en selecteer in het Charts gedeelte van het lint de Bar Chartsicoon. Selecteer in het vervolgkeuzemenu de 2D Bar of 3D Bar geclusterde grafiek.

    Image
    Image
  3. Hiermee wordt de geclusterde grafiek in uw Excel-spreadsheet geplaatst. U zult zien dat voor de naam van elke leerling een balk met een andere kleur voor elke kolom staat. De kolomkop wordt onder aan de grafiek weergegeven om aan te geven waar elke kleur voor staat.

    Image
    Image
  4. Net als bij andere grafiektypen, kunt u elementen van de grafiek restylen of wijzigen door met de rechtermuisknop te klikken en Format te selecteren. U kunt Kleuren, Borders en meer wijzigen.

Nieuwe kolommen toevoegen aan bestaande staafgrafiek

Je zit niet vast aan de gegevens die je hebt gebruikt om je staafdiagram oorspronkelijk in Excel te maken. U kunt extra kolommen met gegevens toevoegen nadat de grafiek in de spreadsheet staat.

  1. Selecteer hiervoor de staafgrafiek en de cellen die de grafiek bevat, worden gemarkeerd. Houd de muis boven de rechterbenedenhoek van de groep cellen (die zojuist is gemarkeerd) en sleep deze naar rechts over de extra gegevenskolom.

    Image
    Image
  2. Als je klaar bent, zie je een derde balk toegevoegd aan elk cluster in het staafdiagram.

    Image
    Image
  3. Dit betekent dat je niet vastzit aan vaste gegevens wanneer je een staafdiagram maakt in Excel. Voeg gegevens toe, hoe vaak het ook nodig is, en de grafiek wordt automatisch bijgewerkt.

Aanbevolen: