Wat is een externe harde schijf?

Inhoudsopgave:

Wat is een externe harde schijf?
Wat is een externe harde schijf?
Anonim

Een externe schijf is slechts een harde schijf (HDD) of solid-state schijf (SSD) die aan de buitenkant is aangesloten op een computer in plaats van aan de binnenkant. Sommige externe schijven trekken stroom via hun datakabel, die natuurlijk van de computer zelf komt, terwijl andere een AC-muuraansluiting nodig hebben om zelf stroom te krijgen.

Een manier om aan een externe harde schijf te denken is alsof het een gewone, interne harde schijf is die is verwijderd, bedekt met zijn eigen beschermende behuizing en is aangesloten op de buitenkant van je computer.

Image
Image

Over externe harde schijven

Interne harde schijven kunnen zelfs worden omgezet in externe harde schijven via een zogenaamde harde-schijfbehuizing.

Externe harde schijven hebben verschillende opslagcapaciteiten, maar ze kunnen allemaal via USB, FireWire, eSATA of draadloos op een computer worden aangesloten.

Externe harde schijven worden soms draagbare harde schijven genoemd. Een flashstation is een veelvoorkomend en zeer draagbaar type externe harde schijf.

Waarom zou u een externe schijf gebruiken?

Externe harde schijven zijn draagbaar, gebruiksvriendelijk en kunnen een grote hoeveelheid opslagruimte bieden wanneer u die nodig hebt. Je kunt het eigenlijke apparaat op elke gewenste plek opslaan en talloze bestanden meenemen, waar je ook gaat.

Een ander voordeel is dat je ze van computer naar computer kunt verplaatsen, waardoor ze ideaal zijn voor het delen van grote bestanden.

Vanwege hun doorgaans grote opslagcapaciteit (vaak in de terabytes), worden externe harde schijven vaak gebruikt om back-upbestanden op te slaan. Het is gebruikelijk om een back-upprogramma te gebruiken om een back-up te maken van zaken als een muziek-, video- of fotocollectie op een externe schijf om ze veilig te bewaren, gescheiden van de originelen voor het geval ze per ongeluk worden gewijzigd of verwijderd.

Zelfs als ze niet worden gebruikt voor back-updoeleinden, bieden deze schijven een gemakkelijke manier om uw bestaande opslag uit te breiden zonder dat u uw computer hoeft te openen, wat vooral moeilijk is als u een laptop gebruikt.

Als je computer je altijd waarschuwingen geeft over weinig schijfruimte of traag is omdat hij hard werkt om alles draaiende te houden op de kleine stukjes vrije ruimte die hij nog heeft, is het waarschijnlijk tijd om een externe harde schijf aan te schaffen zodat je kan sommige van uw bestanden ernaar kopiëren en opslagruimte vrijmaken op uw primaire harde schijf.

Deze schijven kunnen ook worden gebruikt om extra opslagruimte te bieden aan een heel netwerk (hoewel interne harde schijven meestal vaker voorkomen in deze scenario's). Dit soort netwerkopslagapparaten zijn toegankelijk voor meerdere gebruikers tegelijk en dienen vaak als een manier voor gebruikers om bestanden binnen een netwerk te delen om te voorkomen dat ze e-mailen of de gegevens online uploaden.

Interne schijven versus externe schijven

Interne harde schijven worden rechtstreeks op het moederbord aangesloten, terwijl externe opslagapparaten eerst door de buitenkant van de computerbehuizing lopen en vervolgens rechtstreeks naar het moederbord. Hierdoor is een externe HDD veel gemakkelijker te installeren en binnen enkele minuten te gebruiken.

Besturingssystemen en software-installatiebestanden worden over het algemeen geïnstalleerd op interne schijven, terwijl externe harde schijven worden gebruikt voor niet-systeembestanden, zoals foto's, video's, documenten en dergelijke bestanden.

Interne harde schijven halen stroom uit de voeding in een computer. Externe harde schijven worden gevoed via hun datakabel of via speciale netvoeding.

Gegevens kunnen veel gemakkelijker worden aangetast als ze op een externe harde schijf worden opgeslagen, omdat ze zich over het algemeen op een bureau of tafel bevinden, waardoor ze heel gemakkelijk te pakken en te stelen zijn. Dit is iets anders dan een interne harde schijf waarbij de hele computer moet worden genomen, of de harde schijf van binnenuit moet worden verwijderd, voordat iemand fysiek toegang kan krijgen tot uw bestanden.

Externe harde schijven worden over het algemeen ook meer verplaatst dan interne, waardoor ze gemakkelijker defect raken door mechanische schade. Op SSD gebaseerde schijven, zoals flashdrives, zijn minder vatbaar voor dit soort schade.

Zie Hoe u een interne harde schijf extern kunt maken als u uw interne harde schijf moet "converteren" naar een externe harde schijf.

Een externe harde schijf gebruiken

Het gebruik van een externe harde schijf is net zo eenvoudig als het aansluiten van het ene uiteinde van de datakabel op de schijf en op het bijbehorende uiteinde op de computer, zoals de USB-poort in het geval van op USB gebaseerde externe schijven. Als er een stroomkabel nodig is, moet deze op een stopcontact worden aangesloten.

Normaal gesproken duurt het op de meeste computers slechts enkele ogenblikken voordat de inhoud van de externe schijf op het scherm verschijnt, waarna u bestanden van en naar de schijf kunt verplaatsen.

Als het om de software gaat, kun je een externe harde schijf op bijna dezelfde manier gebruiken als een interne. Het enige verschil is hoe u toegang krijgt tot de schijf in uw besturingssysteem.

Aangezien de meeste computersystemen slechts één harde schijf hebben die dient als de primaire, "hoofd" schijf, is het niet verwarrend om rechtstreeks naar de harde schijf te springen om bestanden op te slaan, bestanden van de ene map naar de andere te kopiëren, verwijder de gegevens, enz.

Een externe harde schijf verschijnt echter als een tweede harde schijf en wordt daarom op een iets andere manier benaderd. In Windows worden bijvoorbeeld externe schijven weergegeven naast de andere apparaten in Windows Verkenner en Schijfbeheer.

Algemene externe harde-schijftaken

Volg deze links als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van een van deze taken met je externe opslagapparaat:

  • Een externe harde schijf testen
  • De letter van een externe harde schijf wijzigen
  • Een externe harde schijf formatteren
  • Een externe harde schijf wissen
  • Een externe harde schijf partitioneren

Een externe harde schijf kopen

Net als bij interne harde schijven, zijn externe harde schijven er in alle soorten en maten, dus ze zijn ook verkrijgbaar in vele prijzen. Weten wat voor soort externe harde schijf je moet kopen, kan snel verwarrend worden als je alleen rechthoeken ziet met schijnbaar willekeurige GB- en TB-nummers.

Je moet eerst bepalen waarvoor je de harde schijf gaat gebruiken. Dit verwijst naar zowel de omgeving waarin je het gaat gebruiken als de spullen die je erop plaatst.

Sommige externe harde schijven zijn gemaakt voor mensen die de schijf laten vallen of er iets op morsen, en andere zijn meer bedoeld om op een bureau te zitten, binnen en buiten het weer. Als je een veelzijdige externe harde schijf nodig hebt, zoek er dan een die wordt geadverteerd als robuust of waterdicht.

Een ander ding om over na te denken is hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Als je er veel HD-video's op wilt bewaren, heb je iets nodig met veel meer opslagcapaciteit dan een externe schijf die alleen wordt gebruikt voor het hamsteren van documenten voor school.

Hier is een algemene richtlijn die u kunt volgen, afhankelijk van wat u op de externe HDD opslaat, om te weten hoeveel ruimte u mogelijk nodig heeft:

  • Documenten: Minder dan 80 GB
  • Muziek: 80–120 GB
  • Software: 120–320 GB
  • Video's: 320 GB tot 1 TB
  • 4K- of HD-video's: 1-2 TB of meer

Het kiezen van de juiste externe harde schijf is natuurlijk erg afhankelijk van waar je hem voor gaat gebruiken. Terwijl de ene persoon een muziekcollectie van minder dan 100 GB heeft, kan de jouwe op dit moment 600 GB zijn, zonder plan om te stoppen met het downloaden van nieuwe bestanden. Misschien wil je zelfs dezelfde schijf gebruiken voor je nieuwe collectie thuisfilms of als opslagplaats voor je virtuele machines.

Je moet bedenken waarom je de extra ruimte nodig hebt en wat je in de toekomst op de schijf zou kunnen zetten. Het is waarschijnlijk verstandig om door te gaan en een harde schijf te kopen die groter is dan wat je nu nodig hebt.

Dus, hoe weet je wat voor soort externe harde schijf je moet kopen als je niet zeker weet wat je erop gaat zetten? Begin met een schijfruimte-analysetool om uw huidige harde schijf te scannen om te zien hoeveel opslagruimte wordt ingenomen door de bestanden die u van plan bent over te zetten naar de nieuwe HDD, en verdubbel dat aantal dan voor de zekerheid.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je enorme 600 GB muziekcollectie je nieuwe schijf gaat gebruiken, ga er dan van uit dat het 1. 200 GB is en koop een externe harde schijf van 1-1,5 TB. Als je denkt dat je slechts 200 GB opslagruimte nodig hebt voor je films, koop dan een schijf met een capaciteit van 500 GB.

Ook al heb je misschien niet meteen een USB 3.x HDD nodig, vooral als je huidige computer die USB-standaard niet eens ondersteunt, zou het een goed idee zijn om er een aan te schaffen als je plan om uw computer binnenkort te upgraden. Door je van tevoren voor te bereiden, hoef je niet te upgraden naar een 3.0 externe HDD om van die snelheden te profiteren.

FAQ

    Wat is een externe harde-schijfbehuizing?

    Een externe harde-schijfbehuizing is een behuizing die een harde schijf beschermt. Deze koffers zijn er in meerdere maten en met bevestigingsmateriaal en snoeren of adapters voor aansluiting op een computer. Met harde-schijfbehuizingen kunt u een oude harde schijf blijven gebruiken wanneer u een harde schijf vervangt.

    Wat moet ik doen als mijn externe harde schijf niet wordt gedetecteerd?

    Start het oplossen van problemen met de externe harde schijf in Windows door te controleren of uw USB-poorten en kabels werken. U kunt ook uw USB-stuurprogramma's bijwerken vanuit Apparaatbeheer > Universal Serial Bus-controllers Als u geen USB-problemen ontdekt, zorg er dan voor dat u de uw harde schijf volgens de instructies van de fabrikant.

Aanbevolen: