Binnenkort kan de camera van je telefoon je altijd in de gaten houden

Inhoudsopgave:

Binnenkort kan de camera van je telefoon je altijd in de gaten houden
Binnenkort kan de camera van je telefoon je altijd in de gaten houden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Qualcomm's nieuwe Snapdragon-processor heeft een functie waarmee camera's aan de voorzijde op telefoons altijd aan kunnen blijven.
  • De chipmaker zegt dat de always-on camera gemak kan bieden, zodat je telefoon je altijd kan herkennen.
  • Maar privacy-experts zeggen dat het hebben van een camera die altijd kijkt, een wereld van potentiële problemen opent.
Image
Image

Je volgende telefoon heeft misschien een camera die altijd meekijkt.

Chipmaker Qualcomm heeft onlangs zijn nieuwste Snapdragon-processor onthuld, die een functie heeft die camera's aan de voorzijde altijd aan kan houden. Het bedrijf zegt dat de camera gemak biedt. Maar sommige waarnemers maken zich zorgen.

"De gevolgen voor de privacy van camera's die altijd aanstaan zijn rampzalig", vertelde Michael Huth, hoofd van de afdeling Informatica aan het Imperial College London, in een e-mailinterview aan Lifewire. "Als gebruikers geen controle hebben over de camera's op hun telefoons of handsets, verliezen ze hun privacy en vrijheid volledig."

Je hoeft niet op de knop te drukken

Qualcomm zei dat de altijd-aan-camerafunctie kan worden gebruikt om je telefoon te activeren wanneer je ernaar kijkt.

"De camera aan de voorkant van je telefoon is altijd veilig op zoek naar je gezicht, zelfs als je hem niet aanraakt of optilt om hem wakker te maken", zei Judd Heape, vice-president productbeheer van Qualcomm Technologies tijdens een videopresentatie.

Heape zei bijvoorbeeld dat je telefoon je zou kunnen herkennen terwijl je in een auto rijdt. De nieuwe functie is ontworpen om heel weinig stroom te verbruiken, ook al is deze altijd aan.

Altijd naar je kijken

De always-on camera-functie die door Qualcomm wordt aangeprezen, is misschien handig, maar het is ook een potentiële inbreuk op de privacy.

Een always-on camera kan worden geopend door het Android-besturingssysteem of door apps als je toestemming hebt gegeven om de camera te gebruiken, zei Chris Hauk, een pleitbezorger voor consumentenprivacy bij Pixel Privacy, in een e-mailinterview met Lifewire. Maar, zei Hauk, er zijn veel gevallen geweest van apps die toegang hadden tot smartphonecomponenten zonder toestemming te hebben gekregen. De camera heeft ook geen indicatielampje dat gaat branden wanneer de camera wordt gebruikt.

Als we verder denken dan het voor de hand liggende, zijn er ook enkele enge tracking- en stalkingproblemen die kunnen optreden wanneer een cyberstalker de telefoon van een doelwit in bezit neemt…

"Hopelijk biedt Google geen manier om toegang te krijgen tot de camera in apps, maar beperkt het het gebruik van de camera om het apparaat te ontgrendelen", voegde hij eraan toe.

Open microfoons en camera's op smartphones die altijd aan staan, kunnen een magneet zijn voor cybercriminelen en hackers, zei cyberbeveiligingsexpert Scott Schober in een e-mailinterview met Lifewire. In de niet zo verre toekomst zullen we veel berichten gaan horen over digitale afpersing waarbij mensen zich in een gecompromitteerde positie bevinden waar hun smartphone niet alleen het gesprek maar ook videobewijs heeft opgenomen, voorspelde hij

"Ik kan me voorstellen dat beroemdheden, politieke leiders, influencers hun beelden en spraak re altime via sociale media streamen door een hacker die plezier heeft", voegde Schober eraan toe.

Het bezit van een smartphone met een camera die altijd aan staat kan ook problemen opleveren als je gewoon door een beveiligd gebied loopt, zoals een onderzoekslaboratorium, een overheidsfaciliteit met geheime informatie, of een kleedkamer kan intellectueel eigendom of een aangetast beeld lekken van een persoon, zei Schober.

"Als we verder denken dan het voor de hand liggende, zijn er ook enkele enge tracking- en stalkingproblemen die kunnen optreden wanneer een cyberstalker de telefoon van een doelwit bemachtigt, en nu kunnen ze ze te allen tijde 'zien' omdat hun camera er altijd op staat wordt nog enger, " voegde Schober eraan toe.

Image
Image

Huth zei dat sommige gebruikers zouden kunnen aannemen dat een camera die altijd aan staat hen zou kunnen helpen in een gevaarlijke situatie, omdat ze de daders zouden kunnen vastleggen.

"Maar hiervoor zou AI in staat moeten zijn om een situatie als een overval te classificeren en de opnamefunctie zelf te activeren", voegde hij eraan toe. "Als het bestond, zouden aanvallers natuurlijk op de hoogte zijn van dit soort functionaliteit, dus het gebruik van deze functie kan de aanval escaleren en hen ertoe brengen de telefoon te vernietigen."

Huth stelt zich zelfs een dystopische toekomst voor waarin altijd-aan-camera's kunnen worden gebruikt voor totale bewaking van de gebruikers. Bedrijven kunnen je elke beweging volgen, zei hij. De hardware zou voorkomen dat een camera wordt uitgeschakeld, dus in theorie en praktijk zou de software alles zonder onderbreking kunnen opnemen, ongeacht waar de gebruikers waren of wat ze aan het doen waren.

"Always-on-camera's zijn Orwelliaans in de strikte zin", voegde Huth eraan toe. "In "1984" probeert hoofdpersoon Winston Smith zich tevergeefs in zijn eigen appartement te verbergen voor de altijd aanwezige camera's die hem in de gaten houden en uiteindelijk zijn leven vernietigen. Dit is niet alleen een gladde helling [die leidt] naar deze dystopische situatie. Het is de exact dezelfde technologie."

Aanbevolen: