Hoe de Sony MDR-7506-koptelefoon de muziekstudio's overnam

Inhoudsopgave:

Hoe de Sony MDR-7506-koptelefoon de muziekstudio's overnam
Hoe de Sony MDR-7506-koptelefoon de muziekstudio's overnam
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Sony MDR-7506 gelanceerd in 1991.
  • Vrijwel elke muziekstudio ter wereld heeft minstens één paar.
  • Ze zijn goedkoop, betrouwbaar, repareerbaar en klinken geweldig.
Image
Image

Loop een willekeurige muziekstudio ter wereld binnen, pak de koptelefoon die op het bureau is aangesloten, en meer dan waarschijnlijk heb je een paar MDR-7506-blikjes vast.

Gelanceerd in 1991 en gebaseerd op een ontwerp uit 1985, zou de MDR-7506 net zo goed de definitie kunnen zijn van 'industriestandaard'. Ze klinken goed, ze zijn robuust, ze zijn volledig te repareren en ze hebben een opgerolde kabel die absurd lang lijkt totdat je ze in de studio gebruikt, waar het perfect is. Maar hetzelfde geldt voor veel koptelefoons, dus wat maakt zijn deze Sony's anders?

"Het geheim van de populariteit van de 7506 is dat iedereen ze steelt van hun kunstacademie of werkgever", antwoordde elektronische muzikant Obscurerobot op Lifewire in een forumpost. "Ik denk dat ik de enige persoon ben die ik ken die daadwerkelijk een paar heeft gekocht. Dat gezegd hebbende, ik vervang de pads al twee decennia continu en zie geen enkel teken dat ze het opgeven."

Deugdzame cirkel

Wat de MDR 7506's (en hun voorloper, de MDR-V6) ook voor het eerst in studio's hebben gestopt, ze zijn deels blijven hangen omdat ze zijn blijven hangen.

Image
Image

"Ik gebruik al jaren MDR-7506's. Ik hou niet van ze, haat ze niet - ik weet hoe ze klinken, dus ik heb in de loop der jaren talloze paren gekocht, " vertelde muzikant en muziekpedagoog Daveypoo aan Lifewire in een forumpost.

"Ze zijn in letterlijk ELKE studio geweest waar ik ooit heb mogen opnemen, zowel professioneel als amateur, dus het is handig om bekend te zijn met hun sterke en zwakke punten."

Voor muziekproducenten en mixtechnici zijn er twee kenmerken van hoofdtelefoons en studiomonitorluidsprekers die alle andere overtreffen: nauwkeurigheid en voorspelbaarheid.

Nauwkeurigheid laat je de details in de mix horen, zowel goed als slecht. De koptelefoon die je koopt om naar muziek te luisteren, is ontworpen om de muziek geweldig te laten klinken. Studiokoptelefoons moeten elk laatste stukje van de muziek reproduceren. Als de bas dun en zwak is, zou het zo moeten klinken in de koptelefoon, zodat je het kunt corrigeren.

Maar hoewel nauwkeurigheid belangrijk is, overtreft consistentie alles omdat je hiermee je eigen brein kunt kalibreren. Als je jarenlang op dezelfde speakers en koptelefoon mixt, weet je hoe het geluid dat ze produceren zich verhoudt tot het eindresultaat. Dit is misschien wel de grootste kracht van de MDR 7506.

7506's zijn mijn mixen, gitaar/vocal-tracking, amp-sim-spel en referentie-luisterblikken, alles in één. Zonder twijfel zou ik ze keer op keer blijven kopen…

Ze zijn overal. Om een oud gezegde van de computerindustrie te parafraseren: niemand is ooit ontslagen voor het kopen van MDR 7506's.

"Ik denk dat mensen vergeten dat de belangrijkste reden waarom ze vroeger zo populair waren, was omdat ze goedkoop en gemakkelijk te vinden waren, dus als de drummer ze gooide, kon je sneller krijgen", vertelde muzikant Tarekith aan Lifewire op het AudioBus-forum.

Goede Investering

Dat wil niet zeggen dat de MDR 7506's slecht klinken. Verre van. Sommige mensen gebruiken ze als alledaagse koptelefoon voor muziek, inclusief deze schrijver. Ze zijn comfortabel genoeg, ze isoleren achtergrondgeluid vrij goed, ook al zijn ze niet ruisonderdrukkend, en ze klinken fantastisch open, met veel detail en een goede solide bas zonder gek te worden.

Een veelgehoorde overtuiging is dat studiomonitorluidsprekers en hoofdtelefoons op de een of andere manier koud en klinisch zijn in vergelijking met reguliere of audiofiele modellen. Maar dat is niet waar. In mijn ervaring lijkt het verschil meer op de oververzadigde showroommodus op tv-toestellen. Prima voor vergelijkingen, maar wat je echt elke dag wilt, is iets neutraals. Ik ben dol op de MDR 7506s en ik luister thuis naar muziek op Yamaha-monitorluidsprekers. En ik ben niet de enige.

Image
Image

"7506's zijn mijn mixen, gitaar-/zangtracking, versterkersim-spel en referentie-luisterblikken, alles in één", vertelde muzikant en operazanger JoyceRoadStudios aan Lifewire via een forumpost. "Zonder twijfel zou ik ze keer op keer blijven kopen, slechts $ 100!"

Er zijn veel betere koptelefoons, maar de MDR 7506's zijn de perfecte allrounder. Ze verdienen hun plek op een stoel achter in de Rock & Roll Hall of Fame, met een verwarde kabel, en opgelapt met plakband. En omdat de basis van hoofdtelefoontechnologie zo goed als vaststaat, zullen ze de komende decennia een geruststellende vertrouwdheid bieden.

Aanbevolen: