Sony MDR-RF995RK Review: Barebones draadloze hoofdtelefoon voor thuis

Inhoudsopgave:

Sony MDR-RF995RK Review: Barebones draadloze hoofdtelefoon voor thuis
Sony MDR-RF995RK Review: Barebones draadloze hoofdtelefoon voor thuis
Anonim

Bottom Line

De Sony MDR-RF995RK klinkt geweldig voor draadloos thuis luisteren, zelfs als ze een beetje ontbreken in de bouwafdeling en geen digitale ingang hebben.

Sony MDRRF995RK draadloze RF (radiofrequentie)

Image
Image

We hebben de Sony MDR-RF995RK gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Sony MDR-RF995RK draadloze hoofdtelefoon is een interessant product in Sony's lijn van draadloze hoofdtelefoons. Het merk heeft serieuze golven gemaakt met zijn baszware Bluetooth-hoofdtelefoons en zijn vlaggenschip ruisonderdrukkende WH1000X-lijn. Maar je hebt misschien de hele categorie over het hoofd gezien die de RF995RK inneemt. In plaats van draadloos verbinding te maken via Bluetooth, verzenden ze audio via radiofrequenties, waardoor deze hoofdtelefoon ideaal is voor thuisgebruik.

Het meest gebruikelijke gebruik hiervoor is om ze thuis op je tv aan te sluiten - omdat de meeste consumenten-tv's standaard geen Bluetooth-functionaliteit hebben, is dit een van de meest naadloze manieren om draadloze audio te krijgen terwijl u tv kijkt of videogames speelt. We kregen een paar RF995RK in handen en brachten ongeveer een week met hen door met tv-kijken, Netflixen en ja, games spelen. Dit is wat we ervan vinden.

Image
Image

Ontwerp: eenvoudig, strak en bescheiden

Een van de beste eigenschappen van de RF995RK is hoe modern ze eruitzien. Er zijn enkele problemen met de bouwkwaliteit, die we later zullen bespreken, maar alleen al qua uiterlijk lijken ze up-to-date. Dat komt omdat Sony ervoor heeft gekozen om een overwegend matte plastic constructie te gebruiken, waardoor ze een look hebben die past bij veel van hun Bluetooth-hoofdtelefoons. De ovale oorschelpen zijn ongeveer 4 centimeter lang en iets minder dan 3 centimeter breed, en ze zitten schuin tegen de hoofdband, waardoor ze een scheve vorm krijgen. En omdat ze iets meer dan 1,5 centimeter dik zijn, zitten ze plat tegen je hoofd. Dit lage profiel ondersteunt die moderne look die we eerder noemden en vermijdt het massieve, omvangrijke ontwerp van andere hoofdtelefoons in deze ruimte.

Zelfs de oplaadstandaard/ontvanger biedt een moderne kijk op wat normaal gesproken een beetje een omvangrijke eenheid is. Het is ongeveer een voet lang, waardoor het in wezen een plastic staaf is die uit een cirkelvormige basis steekt. Alle logo's zijn als verzonken letters in de koptelefoon gedrukt, in plaats van met inkt gemarkeerd. Alle ontwerptexturen die Sony op de koptelefoon zelf heeft gebruikt, dienen alleen om ze er eenvoudig uit te laten zien, wat beter is dan koptelefoons die er te flitsend uit proberen te zien en falen.

Sony heeft ervoor gekozen om een overwegend matte plastic constructie te gebruiken, waardoor ze een look krijgen die past bij veel van hun Bluetooth-hoofdtelefoons.

Comfort: enigszins stijf, maar prima voor de meeste mensen

Een hoek die normaal gesproken wordt afgebroken als je lager in de prijsklasse van de hoofdtelefoon duikt, is de bouwkwaliteit, die het comfort beïnvloedt. Dat is tot op zekere hoogte waar op de RF995RK, maar comfort hangt grotendeels af van je prioriteiten, en zelfs van de vorm van je oren en hoofd. We hielden van de kunstlederen bekleding op elke oorschelp, omdat deze zacht en flexibel is en niet krassend en goedkoop aanvoelt tegen je oren.

De vulling zelf is bijna 2,5 cm dik, wat een goede hoeveelheid kussen biedt, maar het schuim lijkt behoorlijk stevig en basic - niet zo vergevingsgezind als het geheugenschuim-achtige materiaal dat wordt gebruikt door meer premium modellen. Dezelfde materialen worden gebruikt in de twee bovenste hoofdbandkussens. Even terzijde, we gaven de voorkeur aan het dual-pad-systeem dat door deze hoofdtelefoons wordt gebruikt, die een noodzaak zijn om de capacitieve oplaadpinnen te huisvesten, maar een mooi bijproduct hebben om het comfortniveau te verbeteren.

Natuurlijk begin je hier enkele tekortkomingen op het gebied van comfort te zien. Om te beginnen lijkt de hoofdband een lange, ietwat smalle vorm te hebben die moeilijk om ons hoofd te passen was. Je kunt de maat van de hoofdband aanpassen, maar we ontdekten dat hierdoor de hoofdbandkussens te ver van ons hoofd kwamen, waardoor het moeilijk was om een comfortabele, meegaande pasvorm te vinden. De oorschelpen zelf, hoewel voldoende op de afdeling schuimkussens, voelden vierkant en smal aan voor onze oren. Als je grote oren hebt, of oren die veel uit je hoofd steken, zal het moeilijk zijn om je comfortabel te voelen in deze koptelefoon.

Met een gewicht van slechts 9,7 gram is de RF995RK echter licht, dus als ze goed bij je oor en hoofdvorm passen, kun je ze waarschijnlijk lange tijd dragen zonder nekvermoeidheid. Toch kan het comfortniveau zeker worden verbeterd.

Image
Image

Duurzaamheid en bouwkwaliteit: goedkoop gevoel en niets bijzonders

Zoals we in eerdere secties al hebben gezegd, is de bouwkwaliteit van de RF995RK een categorie die ontbreekt. De hele constructie bestaat uit mat plastic, dat er erg goed uitziet, maar dun aanvoelt. Onze beste gok waarom ze zo gammel aanvoelen, is omdat zelfs het binnenste verstelbare hoofdbandframe van plastic is, in plaats van de harde stalen versteviging die je in veel andere koptelefoons vindt.

Zelfs de verschuifbare plastic plaat die het batterijcompartiment bedekt, ziet eruit als iets dat je op speelgoed zou vinden, in plaats van op een stuk hoogwaardige elektronica. Datzelfde plastic-y-materiaal gaat over naar de oplaadstandaard, hoewel we het hier niet zo flagrant vinden. Met gripvaste rubberen voetjes voelt hij stabiel aan als je hem neerlegt, maar als je hem oppakt, wordt benadrukt hoe licht hij is. Zelfs de schakelaars op de hoofdtelefoon en de basis zijn eenvoudig. De enige goedmaker voor de bouwkwaliteit is de leerachtige bekleding op de schuimkussens. Ze voelen een beetje meer premium aan dan sommige andere koptelefoons op dit niveau.

Configuratieproces, connectiviteit en functionaliteit: stabiele verbinding, basisconnectiviteit

Setup en connectiviteit is een allegaartje voor de Sony RF995RK. Aan de ene kant is de verbinding tussen de koptelefoon en hun ontvanger erg stabiel en solide. Sony stelt het verbindingsbereik vast op ongeveer 50 voet, een aantal dat we niet met zekerheid konden testen omdat ons appartement niet 50 voet lang is. Maar we konden geen gebied of kamer in ons appartement vinden waar het geluid begon weg te vallen. Normaal gesproken doen RF-hoofdtelefoons het niet goed door dikke betonnen muren, maar de RF995RK kon dit aspect gemakkelijk aan. Dit komt mogelijk door de drie verschillende kanaalopties die je op het basisstation hebt.

De verbinding van de receiver naar je audiobron is echter wat beperkt, in die zin dat Sony je maar één 3,5 mm aux-aansluiting biedt die audio via analoge middelen levert. Dit is een van de grootste nadelen van dit apparaat, aangezien verschillende andere RF-koptelefoons je de mogelijkheid bieden voor een digitale, optische audio-ingang. De aux-ingang beperkt je, wat betekent dat je dit hoofdtelefoonsysteem niet kunt opvouwen in je grotere, digitaal aangesloten opstelling. Maar de 3,5 mm aux is de meest voorkomende connector voor andere, niet-tv-bronnen.

Andere bedieningselementen zijn het volume, een kanaalschakelaar op de basis, een stemeffectschakelaar, die het geluid net een beetje dun maakte, en een automatische afstemknop die probeert het geluid aan te passen op basis van de invoer. Deze extra bedieningselementen zijn niet erg flexibel en leken niet veel te doen voor het geweldige geluid dat we direct uit de doos kregen.

Image
Image

Geluidskwaliteit: solide, luid en behoorlijk krachtig

De pure kracht van het geluidsprofiel van de RF995RK was een van de meest verrassende dingen die we tijdens onze tests ontdekten. Toen we ze uit de doos haalden, leken de bouw, pasvorm en afwerking in overeenstemming met hun gemiddelde prijsniveau. Maar toen we ze inplugden en wat films aan de gang kregen, waren we onder de indruk van hoe geweldig ze klinken. Op het specificatieblad stelt Sony dat ze 10Hz–22kHz dekken (voldoende dekking voor het volledige menselijke gehoorspectrum van 20Hz–20kHz), met een gevoeligheid van 100 dB en 32 ohm impedantie.

Deze specificaties lijken ongeveer goed, misschien zelfs een beetje meer premium dan de prijs doet vermoeden. Maar toen we ze aantrokken, waren we verrast hoeveel uitstraling ze gaven en hoeveel details er duidelijk doorkwamen binnen dat spectrum. Dit komt waarschijnlijk door de 1,57-inch diafragma's - groot voor de behuizing van elke oorschelp. Wat je allemaal laat zien dat specificatiebladen niet kunnen worden beschouwd als de ultieme geluidskwaliteit.

Op het specificatieblad stelt Sony dat ze 10Hz–22kHz dekken (voldoende dekking voor het volledige menselijke gehoorspectrum van 20Hz–20kHz), met een gevoeligheid van 100 dB en 32 ohm impedantie.

Wat Sony ook heeft gedaan met de akoestiek van de behuizing, de hoofdtelefoon gaf een prachtige geluidsrespons voor bijna elke toepassing die we naar ze gooiden. We hebben ze getest met talkshow-achtige programmering overdag, grote, meeslepende filmische soundtracks, algemene Spotify-streaming en zelfs enkele spookachtige horrorvideogamesessies (een applicatie waarbij je zeker een hoog detailniveau nodig hebt).

Hoewel we deze categorie vooral een dikke duim omhoog geven, was er een klein probleem. Omdat de koptelefoon wat krap voor onze oren zat, hadden de drivers het gevoel dat ze te diep in onze gehoorgang werden gedrukt. Hoewel dit misschien de reden is waarom er zoveel details en duidelijkheid doorkwamen, voelde het ook een beetje te dichtbij, vooral voor luid sprekende stemmen. Dit is een klein minpuntje, maar het komt terug op een belangrijke overweging: als je grote oren of een groot hoofd hebt, wil je misschien de RF995RK in een winkel uitproberen voordat je ze oppakt.

Batterijlevensduur: redelijk solide, trouw aan de reclame

De levensduur van de batterij voor een RF-koptelefoon, een categorie die vooral bedoeld is voor thuisgebruik, zal niet zo'n groot probleem zijn als de levensduur van de batterij voor een Bluetooth-hoofdtelefoon voor onderweg. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat wanneer u deze hoofdtelefoon niet gebruikt, u ze op hun oplaadstandaard opbergt. Dit is een coole functie van hoofdtelefoons in RF-stijl, een die we graag zouden zien in mooie Bluetooth-koptelefoons. Je kunt er zeker van zijn dat het oplaadniveau van de RF995RK zelfs de langste gamesessies volhoudt.

Sony klokt de levensduur op een enkele lading op ongeveer 20 uur, en op basis van ons gebruik lijkt dit precies goed. Een nadeel is dat de hoofdtelefoon meer dan 7 uur nodig heeft om op te laden op de oplaadstandaard. Dit komt omdat Sony ervoor heeft gekozen om een set oplaadbare batterijen te leveren die u handmatig in de hoofdtelefoon plaatst, in plaats van een ingebouwde oplaadbare batterij. Hiermee kunt u enkele triple-A-batterijen inwisselen als de oplaadbare batterijen leeg raken, maar het maakt de oplaadsnelheid wel langzamer. Nogmaals, dit is geen groot probleem, want zolang je ze op de oplaadstandaard bewaart, zullen ze altijd opladen als je ze niet gebruikt.

Sony klokt de levensduur op één enkele lading op ongeveer 20 uur, en op basis van ons gebruik lijkt dit perfect.

Eén sluitpunt over de levensduur van de batterij: we moesten onze eerste koptelefoon terugsturen omdat ze niet meteen opgeladen waren. Het is niet zo ongewoon dat een stukje technologie zoals een koptelefoon een kleine blindganger is in een verder solide productielijn en niet het einde van de wereld is. We ontvingen zeer snel een vervangend paar (op dezelfde dag) en de terugkeer was naadloos.

Bottom Line

Veel van de tekortkomingen van de RF995RK kunnen worden vergeven vanwege de lagere prijs. De Sony-website vermeldt deze voor ongeveer $ 120, maar we hebben een set voor $ 130 op Amazon gekocht die werd geleverd met enkele basisaccessoires en gratis verzending. Dit is ongeveer de prijs waarvoor je deze koptelefoon normaal gesproken zult vinden, en alleen al op basis van de geluidskwaliteit en stabiele verbinding is het de moeite waard. De bouwkwaliteit laat te wensen over, maar dat kun je een product voor deze prijs vaak vergeven.

Concurrentie: Weinig echte rivalen

Sennheiser RS175: Deze premium RF-hoofdtelefoon geeft je de mogelijkheid voor een optische verbinding, maar klinkt niet veel beter dan de RF995RK.

Avantree HT280: deze hoofdtelefoon met iets meer budget heeft een betere bouwkwaliteit, maar zal waarschijnlijk worden geplaagd door vergelijkbare comfortproblemen en een slechter geluidsspectrum.

Ansten draadloze tv-hoofdtelefoon: deze ultra-budgetopties komen niet helemaal overeen met de RF995RK, maar zijn een geweldige keuze als de prijs je grootste probleem is.

De prijs waard voor solide home-audio

De Sony MDR-RF995RK is een geweldig klinkende hoofdtelefoon die zijn gemiddelde prijskaartje grotendeels waard is. Als geluidskwaliteit het belangrijkst is, dan slagen ze met vlag en wimpel. Als je iets wilt dat premium aanvoelt, of als je een digitale optische ingang nodig hebt, dan moet je ergens anders kijken. Maar voor ons geld is deze koptelefoon het bekijken waard, zolang je er maar voorzichtig mee bent.

Specs

  • Productnaam MDRRF995RK Draadloze RF (radiofrequentie)
  • Product Merk Sony
  • MPN 027242850514
  • Prijs $119,99
  • Gewicht 9,7 oz.
  • Productafmetingen 10 x 8 x 13 inch.
  • Kleur Zwart
  • Levensduur batterij 20 uur
  • Bedraad/draadloos Draadloos
  • Draadloos bereik 150 voet
  • Garantie 1 jaar

Aanbevolen: