Hoe maak je een laptopventilator schoon

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een laptopventilator schoon
Hoe maak je een laptopventilator schoon
Anonim

Wat te weten

  • Schakel je laptop uit en haal de stekker uit het stopcontact, gebruik dan perslucht om de ventilatieopeningen te reinigen.
  • Je kunt een laptopventilator schoonmaken zonder perslucht, maar het is veel gevaarlijker.
  • Een met stof verstopte laptopventilator kan leiden tot koelingsproblemen op je laptop.

Deze gids leert je hoe je een laptopventilator schoonmaakt met perslucht en een meer handmatige, hands-on reiniging.

Hoe maak ik mijn laptopventilator schoon zonder hem uit elkaar te halen?

De beste manier om een laptop schoon te maken zonder hem uit elkaar te halen, is door perslucht te gebruiken. Het is goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en biedt de veiligste en gemakkelijkste manieren om stof en vuil van een laptop te verwijderen zonder hem uit elkaar te halen.

In ons voorbeeld gebruiken we een blikje perslucht, omdat de kans groter is dat je die hebt of er toegang toe hebt. Met je mond in de ventilatieopening blazen is niet aan te raden vanwege de vochtigheid en mogelijke vloeistof die in de laptop terechtkomt.

  1. Sluit je laptop af en koppel hem los van de oplader. Verwijder indien mogelijk de batterij van de laptop.
  2. Zoek de ventilatorinlaatopeningen op uw laptop. Ze bevinden zich meestal aan de onderkant, maar dit hangt af van het merk en model van de laptop. Raadpleeg bij twijfel uw handleiding of de website van de fabrikant.
  3. Richt het persluchtmondstuk op de ventilatieopening, maar duw er niet diep in en geef een korte luchtstoot. Richt je op een andere ventilatieopening en doe hetzelfde. Als je de mogelijkheid hebt, blaas dan perslucht rechtstreeks op de ventilatorbladen zelf.

    Image
    Image

    Lang drukken riskeert condensatie door de lage temperatuur van de uitzettende lucht. Houd het alleen bij korte bursts.

  4. Als uw laptopventilator bijzonder vuil is of verstopt zit met stof, kan het nuttig zijn om ook perslucht door de uitlaatopeningen te blazen. Deze bevinden zich meestal aan de zijkant of achterkant van de laptop, maar dit hangt af van het model.

    Image
    Image

De volgende keer dat u uw laptop aanzet, ziet u mogelijk wat stof dat eruit is gezogen en dat de perslucht is losgekomen. Voor een diepere reiniging, sluit het af en herhaal de bovenstaande stappen.

Een laptop schoonmaken zonder perslucht

Als je geen perslucht hebt, of extra afval in lege blikken wilt vermijden, dan kun je een laptopventilator zonder perslucht reinigen. Houd er echter rekening mee dat deze methode veel praktischer is en dat u de laptop moet demonteren, waardoor uw garantie ongeldig kan worden en deze permanent kan worden beschadigd. Ga alleen verder als u op een computer werkt die geen kostbare gegevens bevat of als u er zeker van bent deze te repareren.

Zoals hierboven, sluit je laptop af en koppel je hem los van de oplader. Verwijder indien mogelijk de batterij van de laptop,

  1. Zoek indien mogelijk een demontagehandleiding voor uw laptop op een site als iFixit. U kunt ook de handleiding van uw moederbord of de website van de fabrikant gebruiken om een handleiding te vinden over hoe u het uit elkaar ha alt.
  2. Zoek de schroeven aan de onderkant van de laptop en verwijder ze.
  3. Verwijder het onderste paneel en zorg ervoor dat u geen lintkabels beschadigt (maak ze indien nodig eerst los). Mogelijk moet u lijm losmaken met een warmtebron.
  4. Zoek de laptopventilator en, als je er bij kunt, gebruik een pluisvrije doek om stof te verwijderen dat je kunt zien.

    Image
    Image
  5. Als je laptop een toegankelijk koellichaam heeft, gebruik dan dezelfde doek om overtollig stof te verwijderen.
  6. Vervang het achterpaneel en alle geschikte schroeven en kabels.

Bottom Line

Een snelle explosie om de zes maanden zou voldoende moeten zijn om uw laptop koel te houden en topprestaties te leveren als u perslucht gebruikt. Als je van plan bent om het uit elkaar te halen, doe dit dan alleen als het strikt noodzakelijk is om de kans op schade of problemen bij het weer in elkaar zetten te voorkomen.

Wat is de gemakkelijkste manier om een ventilator schoon te maken?

Perslucht is verreweg de gemakkelijkste manier om een laptopventilator schoon te maken, hoewel het niet de enige methode is.

FAQ

    Hoe zorg ik ervoor dat mijn laptopventilator niet de hele tijd draait?

    Als je laptopventilator constant draait, kan je pc oververhit raken. Reinig de ventilator, houd uw computer koel en sluit alle programma's die veel bronnen verbruiken.

    Waarom is de ventilator van mijn laptop zo luid?

    Stof is de waarschijnlijke boosdoener, dus houd de ventilatoren en ventilatieopeningen schoon. Door uw pc koel te houden en onnodige processen af te sluiten, kan ook een luide computerventilator worden verholpen.

    Hoe zet ik mijn laptopventilator aan op Windows 10?

    Je kunt de ventilator van je computer rechtstreeks vanuit het systeem-BIOS bedienen. Kies eerst een ventilatortype en stel vervolgens een modus en een temperatuurdrempel in. U kunt ook een programma van derden gebruiken, zoals Speedfan.

Aanbevolen: