Hoe maak je een projectorlens schoon

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een projectorlens schoon
Hoe maak je een projectorlens schoon
Anonim

Wat te weten

  • Gebruik een lensborstel, handblazer, lensreinigingsoplossing en pluisvrije doek.
  • Veeg je lens voorzichtig af, vanuit het midden naar buiten, met cirkelvormige bewegingen.
  • Gebruik nooit perslucht, omdat drijfgas uw lens kan beschadigen.

Dit artikel legt uit hoe je een projectorlens veilig schoonmaakt, inclusief welke materialen en gereedschappen je nodig hebt en de beste technieken om de klus te klaren zonder iets te beschadigen.

Een projectorlens veilig reinigen: materialen en methoden

De lens van uw projector moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt, aangezien stof en andere smurrie de neiging hebben zich erop te vestigen, wat resulteert in een verlies van beeldkwaliteit. Als u een verslechtering van de beeldkwaliteit hebt opgemerkt, of als u een zichtbare opeenhoping van stof en andere verontreinigingen op uw projectorlens ziet, betekent dit dat het tijd is om de lens schoon te maken.

Net als bij het reinigen van een cameralens, is het essentieel om geschikte materialen en technieken te gebruiken om beschadiging van uw projectorlens te voorkomen. Sommige schoonmaakmiddelen die elders prima werken, kunnen een projectorlens beschadigen en u kunt de lens ook bekrassen als u de verkeerde technieken gebruikt.

Dit zijn de materialen die u nodig heeft voordat u uw projectorlens kunt reinigen:

  • Lenspenseel of lenspen
  • Lensreinigingspapier
  • Pluisvrije doek
  • Lensreinigingsoplossing
  • Handmatige lensblazer

Gebruik alleen producten die zijn ontworpen voor het reinigen van lenzen. Gebruik nooit schoonmaakproducten op alcoholbasis en gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen of materialen, omdat deze de lens kunnen beschadigen of krassen.

Hoe maak je een projectorlens schoon

Om een projectorlens te reinigen, moet u verschillende gereedschappen en technieken gebruiken om stof en andere verontreinigingen van de lens te verwijderen. Afhankelijk van hoe vuil uw lens is en waarmee deze is verontreinigd, hoeft u misschien niet elke keer elke reinigingstechniek uit te voeren.

Om overmatige slijtage van uw lens te voorkomen en om te voorkomen dat u deze per ongeluk beschadigt, dient u alleen de exacte hoeveelheid reiniging uit te voeren die nodig is. Als er bijvoorbeeld een beetje stof op uw lens zit, kunt u mogelijk stoppen met schoonmaken nadat u een handmatige lensblazer of een lensborstel of lenspen hebt gebruikt.

Inspecteer de lens na elke stap in het reinigingsproces. Als u geen stof, smurrie, vingerafdrukken of andere verontreinigingen op de lens ziet, kunt u stoppen met schoonmaken.

Als de lens er schoon uitziet, maar je hebt nog steeds een wazig of onduidelijk beeld, moet je mogelijk de zoom en focus van je projector aanpassen.

Zo maak je je projectorlens schoon:

  1. Sluit uw projector af en laat deze ten minste 20 minuten afkoelen.

    Image
    Image
  2. Zodra de ventilator van uw projector is uitgeschakeld, ha alt u de stekker van de projector uit het stopcontact.

    Image
    Image
  3. Kantel de projector voorzichtig naar beneden, zodat je van onderaf op de lens kunt blazen. Als uw projector te groot is om dit veilig zelf te doen, laat dan een helper de projector stevig met beide handen vasthouden.

    Image
    Image

    Het is prima om deze stap over te slaan als je je projector niet wilt verplaatsen, maar je kunt problemen hebben met stof dat zich weer op de lens nestelt.

  4. Gebruik een handmatige lensblazer om stof van de lens te verwijderen.

    Image
    Image
  5. Blaas eerst het midden van de lens weg en werk je een weg naar buiten met extra bursts.

    Image
    Image

    Gebruik nooit perslucht, omdat er drijfgas op de lens kan komen en deze verder kan vervuilen.

  6. Als je nog steeds stof op de lens kunt zien, probeer het dan te verwijderen met een lensborstel.

    Image
    Image
  7. Borstel de lens voorzichtig in een cirkelvormige beweging, beginnend in het midden.

    Image
    Image

    Gebruik alleen borstels die zijn ontworpen voor gebruik op projector- of cameralenzen. Andere borstels kunnen krassen op uw lens veroorzaken.

  8. Als de lensborstel stof van de afschuining of behuizing heeft getrokken, probeer het dan te verwijderen met je gloeilampenblazer voordat je verder gaat.

    Image
    Image
  9. Veeg je lens voorzichtig schoon met lensreinigingspapier, te beginnen in het midden.

    Image
    Image
  10. Ga verder naar buiten met het lensreinigingspapier, met een cirkelvormige beweging.

    Image
    Image
  11. Bevochtig een zachte, pluisvrije of microvezeldoek met lensreiniger.

    Image
    Image

    Spuit de reiniger nooit rechtstreeks op je lens, alleen op je doek. De doek moet vochtig maar niet verzadigd zijn. De overtollige reinigingsoplossing kan een residu achterlaten op uw lens.

  12. Veeg met de bevochtigde doek voorzichtig de lens af in een cirkelvormige beweging, beginnend vanuit het midden.

    Image
    Image
  13. Mogelijk moet u een tweede doek bevochtigen of lensreinigingsdoekjes gebruiken voor hardnekkige vlekken en dezelfde zachte cirkelvormige veegbeweging herhalen.

    Image
    Image
  14. Als je een residu opmerkt na het gebruik van een lensreinigingsoplossing, gebruik dan een schone, droge, pluisvrije doek om dezelfde cirkelvormige veegbeweging te herhalen, beginnend in het midden en naar buiten toe werkend.

    Image
    Image
  15. Als je lens vies was en nog steeds niet schoon is, moet je misschien een of meer van deze stappen herhalen.

FAQ

    Kan ik mijn projectorlens schoonmaken met Windex?

    Nee. Glasreinigers zoals Windex kunnen de antireflectiecoating van projectorlenzen verwijderen. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de lens.

    Kan ik mijn projectorlens van binnenuit schoonmaken?

    Het hangt af van hoe uw projector is gemonteerd, maar u moet niet proberen de interne componenten zelf schoon te maken. Breng uw projector naar een reparatiewerkplaats of raadpleeg de fabrikant. Als je lensschimmel hebt, heb je waarschijnlijk professionele hulp nodig.

    Hoe maak ik mijn projectorscherm schoon?

    Gebruik een pluisvrije doek en een mengsel van water en afwasmiddel. Gebruik voor moeilijke plekken wattenstaafjes en isopropylalcohol. Draag altijd handschoenen bij het schoonmaken van je projectscherm.

Aanbevolen: