Hoe maak je een mechanisch toetsenbord schoon

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een mechanisch toetsenbord schoon
Hoe maak je een mechanisch toetsenbord schoon
Anonim

Wat te weten

  • De beste manier om een mechanisch toetsenbord schoon te maken is met een microvezeldoek en wat zachte reinigingsvloeistof.
  • Een luchtpistool of stofzuiger is effectief in het verwijderen van kruimels en stof van toetsenborden.
  • Sleutels kunnen worden verwijderd met een keycap-trekker en vervolgens afzonderlijk worden schoongemaakt met een sopje.

Deze gids leidt je door alle veilige en effectieve manieren om mechanische toetsenborden te reinigen die vuil, plakkerig of nat zijn geworden als gevolg van dagelijks gebruik of een ongeluk.

De beste manieren om een mechanisch toetsenbord schoon te maken

Hier zijn de beste manieren om een mechanisch toetsenbord schoon te maken in verschillende situaties, variërend van gemorste dranken tot basisstof en vuilophoping.

  1. Koppel je toetsenbord voorzichtig los van je computer.
  2. Om kruimels of stof van je toetsenbord te verwijderen, draai je het ondersteboven, houd je het stevig vast met één hand terwijl je erop tikt met de andere.

    Misschien wilt u dit boven de gootsteen of buiten doen om te voorkomen dat u een rommeltje maakt van uw werkruimte.

  3. Als je er een hebt, gebruik dan een luchtpistool of persluchtapparaat om stof onder de toetsen van je mechanische toetsenbord weg te blazen.

    Image
    Image
  4. Een kleine handstofzuiger kan ook een geweldige manier zijn om vuil van een toetsenbord te verwijderen. Speciale toetsenbordstofzuigers zijn ook verkrijgbaar bij de meeste elektronische winkelketens.

    Image
    Image
  5. Als er water, koffie of een andere vloeistof op je toetsenbord is gemorst, gebruik dan een doek om er zoveel mogelijk van op te nemen. Dep langzaam en laat enkele seconden intrekken om het vocht te absorberen.

    Als je een papieren handdoek gebruikt, maak dan geen veegbewegingen, omdat dit papierresten in de openingen van het toetsenbord kan achterlaten.

    Image
    Image
  6. Nadat je zoveel mogelijk vloeistof hebt geabsorbeerd, plaats je het toetsenbord gedurende ten minste twee dagen ondersteboven boven een emmer of gootsteen zodat al het vocht volledig is opgedroogd. Verwijder ook onmiddellijk de toetsen van het toetsenbord om ervoor te zorgen dat er niets plakkerigs in opdroogt.

    Plaats het toetsenbord niet in een kamer met een hoge luchtvochtigheid, zoals de badkamer of de wasruimte.

  7. Maak een schone doek lichtjes nat en veeg het toetsenbord voorzichtig af.

    Een microvezeldoek is ongelooflijk effectief in het verwijderen van vuil van mechanische toetsenborden.

    Image
    Image
  8. Als je toetsenbord plakkerig is, kun je een kleine hoeveelheid allesreiniger op de doek spuiten om te helpen neutraliseren wat er op de toetsen zit.

    Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of sterke reinigingsmiddelen die bedoeld zijn voor de badkamer. Deze kunnen je toetsenbord zelf verkleuren en de letters van de toetsen verwijderen.

    Image
    Image
  9. Probeer toetsenbordreinigingsgel te gebruiken. Reinigingsgel kan een zeer effectieve manier zijn om mechanische toetsenborden schoon te maken, omdat het zich aanpast aan de vorm van het toetsenbord om gebieden te bereiken die niet bereikbaar zijn met een doek.

    Image
    Image
  10. Reinig de toetsen afzonderlijk. Als het mechanische toetsenbord ongelooflijk vuil of plakkerig is, kunt u een keycap-trekker gebruiken om elke keycap afzonderlijk te verwijderen voor reiniging. U kunt ook de toetsenbordbasis wat meer schoonmaken met een pijpenrager of een doek terwijl de toetsen eraf zijn.

    Keycap-trekkers zijn redelijk betaalbaar en zijn te vinden in de meeste online elektronische winkels.

    Image
    Image

Hoe maak je toetsdoppen schoon?

Aangezien keycaps in wezen gewoon plastic zijn, kunt u ze veel grondiger reinigen dan met de mechanische toetsenbordbasis.

Sommige mensen wassen liever keycaps met afwasmiddel en een borstel, terwijl anderen ze graag in een kom met zeepsop laten weken. Reinigingsdoekjes kunnen ook worden gebruikt, maar zorg ervoor dat u geen reinigingsvloeistoffen gebruikt die zuren of bleek bevatten, aangezien dit de kleur van de toetsen kan veranderen en de letters kan verwijderen.

Maak, voordat je je toetsen verwijdert, een foto van de indeling van je toetsenbord, zodat je weet waar je ze moet plaatsen nadat ze zijn schoongemaakt.

Als je klaar bent met het schoonmaken van je keycaps, laat je ze minstens twee dagen drogen voordat je ze terug op de basis plaatst, omdat het plastic vocht kan absorberen dat het toetsenbord zou kunnen beschadigen.

Kan ik een mechanisch toetsenbord met water wassen?

Het gebruik van een vochtige doek om de toetsen en de buitenkant van de toetsenbordbasis te reinigen kan effectief zijn bij het verwijderen van plakkerige resten en vuil, maar het wordt niet aanbevolen voor het reinigen van de binnenkant en de blootgestelde elektrische onderdelen.

Zelfs als een toetsenbord op de markt wordt gebracht als waterbestendig of waterdicht, is het veel veiliger om het te proberen schoon te maken met droge methoden, zoals een luchtpistool, stofzuiger, pijpenrager, doek of reinigingsgel.

Hoe maak je een kleverig mechanisch toetsenbord schoon?

Om een plakkerig mechanisch toetsenbord schoon te maken, kun je het beste een vochtige microvezeldoek, een gewone doek of een reinigingsdoekje gebruiken. Er mag slechts een klein beetje reinigingsmiddel worden aangebracht op het type doek dat u gebruikt en merken die zuur of bleekmiddel bevatten, moeten worden vermeden.

Vermijd natuurlijke reinigingsvloeistoffen en vochtige doekjes die fruitoliën bevatten, omdat deze oppervlakken vaak plakkerig kunnen maken en dat is precies wat we hier proberen te vermijden.

Een schone spons kan ook worden gebruikt om een plakkerig toetsenbord te repareren. Het is het beste om geen papieren handdoek te gebruiken, omdat hierdoor kleine stukjes papier tussen en onder de toetsen kunnen achterblijven.

Hoe vaak moet u uw mechanische toetsenbord schoonmaken?

Over het algemeen is het een goed idee om je mechanische toetsenbord één keer per week snel af te vegen met een doek en wat zachte reinigingsvloeistof om de opeenhoping van ziektekiemen en schadelijke bacteriën te voorkomen. Dit is vooral belangrijk als u uw computer deelt met andere familieleden of vrienden.

Als het gaat om een goede grondige reiniging van je mechanische toetsenbord, komt het er echt op neer hoeveel je het gebruikt, hoe vies het wordt en hoeveel vrije tijd je hebt. Sommige tech-enthousiastelingen verwijderen graag alle keycaps en maken ze en de basis een keer per maand schoon, maar dit is waarschijnlijk een beetje te veeleisend voor de gemiddelde computerbezitter.

Hoewel het regelmatig moeilijk kan zijn om uw mechanische toetsenbord volledig schoon te maken, moet u proberen een keer per week tijd vrij te maken voor een snelle reiniging van het oppervlak om ziektekiemen te verwijderen.

Een realistischer doel zou zijn om aan het begin van elk nieuwjaar een volledig mechanisch toetsenbord schoon te maken aan je takenlijst en dan, wanneer je merkt dat je enkele maanden in het jaar extra tijd hebt, geef het een tweede schoon. Als je het vaker kunt schoonmaken, des te beter.

FAQ

    Hoe maak ik mechanische toetsenbordschakelaars schoon?

    Verwijder de toetsenkapjes, zoals hierboven beschreven, en gebruik een borstel of vacuümhulpstuk om vuil rond de schakelaars los te maken en te verwijderen. Als er vloeistof in de schakelaars is gesijpeld, gebruik dan een vochtig wattenstaafje of doek om het residu voorzichtig te verwijderen. Als het gebied bijzonder plakkerig is, overweeg dan om de doek of het wattenstaafje in afwasmiddel of ontsmettingsalcohol te dompelen.

    Hoe maak ik een mechanisch toetsenbord grondig schoon?

    Routinereiniging voor mechanische toetsenborden is vergelijkbaar met het reinigen van een laptoptoetsenbord met microvezeldoeken en perslucht. Voor een meer geavanceerde reiniging, demonteer je het toetsenbord en laat je de toetsen weken, veeg je de plaat schoon en borstel en veeg je rond de schakelaars.

Aanbevolen: