Een thuisbioscoopsysteem instellen

Inhoudsopgave:

Een thuisbioscoopsysteem instellen
Een thuisbioscoopsysteem instellen
Anonim

Een thuisbioscoop brengt de bioscoopervaring naar huis. Voor velen is het idee om een thuisbioscoopsysteem op te zetten echter ontmoedigend. Toch kan het behoorlijk stressvrij zijn met de juiste set richtlijnen.

Deze gids biedt enkele basisrichtlijnen voor het opzetten van een thuisbioscoopsysteem. De omvang, combinaties en verbindingsopties variëren afhankelijk van hoeveel en welke soorten componenten je hebt, evenals de grootte, vorm, verlichting en akoestische eigenschappen van de kamer.

Wat u nodig hebt om een thuisbioscoopsysteem in te stellen

De eerste stap is weten welke componenten je nodig hebt voor je thuisbioscoop. Hieronder vindt u een lijst met standaardcomponenten die u kunt overwegen.

  • Thuisbioscoopontvanger (ook bekend als AV- of surround sound-ontvanger)
  • TV of videoprojector met een scherm
  • Antenne-, kabel- of satellietdecoder (optioneel)
  • Disc-speler die compatibel is met een of meer van de volgende: Ultra HD-schijven, Blu-ray-schijven, dvd's of cd's
  • Mediastreamer (optioneel)
  • DVD-recorder, combinatie van dvd-recorder/videorecorder of videorecorder (optioneel)
  • Luidsprekers (het aantal hangt af van de luidsprekeropstelling)
  • Subwoofer
  • Aansluitkabels en luidsprekerkabel
  • Draadstripper (voor luidsprekerkabel)
  • Labelprinter (optioneel)
  • Geluidsmeter (optioneel maar aan te raden)

Het verbindingspad voor thuisbioscopen

Denk aan aansluitingen voor thuisbioscoopapparatuur als wegen of kanalen die goederen van producenten naar distributeurs leveren. Broncomponenten zoals kabelboxen, mediastreamers en Blu-ray-spelers zijn de beginpunten en de tv en luidsprekers zijn de eindpunten.

Het is jouw taak om de audio- en videosignalen van de broncomponenten respectievelijk naar het geluidssysteem en de videoweergave te krijgen.

Image
Image

Thuisbioscoopcomponenten aansluiten

Een basisconfiguratie kan een tv, AV-ontvanger, Blu-ray- of dvd-speler en een mediastreamer omvatten. Je hebt ook minimaal vijf luidsprekers en een subwoofer nodig voor 5.1 surround sound.

Hieronder ziet u een algemeen overzicht van hoe u deze verschillende componenten kunt aansluiten.

Image
Image

De thuisbioscoopontvanger

De thuisbioscoopontvanger biedt de meeste bronconnectiviteit en -schakeling en audiodecodering, verwerking en versterking om de luidsprekers van stroom te voorzien. De meeste audio- en videocomponenten lopen via de thuisbioscoopontvanger.

  • Video verzenden van de thuisbioscoopontvanger naar de tv: Sluit de tv-monitoruitgang van de AV-receiver aan op een van de video-ingangen op de tv.(In het ideale geval is deze aansluiting HDMI, de eenvoudigste en meest effectieve aansluiting voor de meeste systemen.) Hiermee kunt u het videobeeld van alle videobronapparaten die zijn aangesloten op uw thuisbioscoopontvanger op uw tv-scherm bekijken. De AV-receiver moet aan staan en de juiste broningang moet zijn geselecteerd op uw televisiescherm.
  • Audio van de tv naar de thuisbioscoopontvanger sturen: Een manier om geluid van een tv naar een thuisbioscoop te krijgen, is door de audio-uitgangen van de tv aan te sluiten (als deze) aan op de TV of Aux audio-ingangen op de AV-receiver. Een andere manier is om Audio Return Channel (HDMI-ARC) te gebruiken als de tv en ontvanger deze functie hebben. Met beide methoden kunt u bronnen bekijken die op de tv zijn aangesloten en stereo- of surroundgeluidsgeluid horen via uw thuisbioscoopsysteem.

TV of videoprojector

Sluit de antenne rechtstreeks op uw tv aan als u tv-programma's via de antenne ontvangt. Als je een smart-tv hebt, zorg er dan voor dat deze is verbonden met internet.

Image
Image

Sluit de binnenkomende kabel aan op de box als u programmering ontvangt via een kabel- of satellietbox. U hebt dan twee opties om uw kabel- of satellietdecoder aan te sluiten op de tv en de rest van uw thuisbioscoopsysteem.

Sluit eerst de audio/video-uitgang van de box rechtstreeks aan op de tv. Sluit hem vervolgens aan op uw thuisbioscoopontvanger en stuur het signaal naar uw tv.

De installatieprocedure is anders als je een videoprojector hebt in plaats van een tv.

Wat betreft de grootte van het tv- of projectorscherm, dat is een persoonlijke keuze. Zelfs kleine miniprojectoren kunnen grote beelden produceren. Naar onze mening, hoe groter het scherm, hoe beter in een thuisbioscoop.

Blu-ray Disc-, dvd-, cd- en platenspelers

De verbindingsconfiguratie voor een Blu-ray- of Ultra HD Blu-ray Disc-speler hangt af van of uw thuisbioscoopontvanger HDMI-aansluitingen heeft en of de ontvanger via die aansluitingen toegang heeft tot zowel audio- als videosignalen. Als dit het geval is, sluit dan de HDMI-uitgang van de speler aan op de ontvanger en van de ontvanger op de tv.

Image
Image

Als uw thuisbioscoopontvanger alleen HDMI-doorvoer biedt, moet u mogelijk extra analoge of digitale audioverbindingen (optisch of coaxiaal) maken tussen de speler en de ontvanger. Er zijn andere verbindingsopties die u kunt overwegen als u een 3D Blu-ray Disc-speler of 3D-tv heeft.

Als je een streaming Blu-ray Disc-speler hebt, verbind deze dan met internet via Ethernet of Wi-Fi.

Voor een dvd-speler sluit u een van de video-uitgangen van de speler aan op de dvd-video-ingang op de AV-receiver. Als uw dvd-speler een HDMI-uitgang heeft, gebruikt u die optie. Als uw dvd-speler geen HDMI-uitgang heeft, gebruik dan een andere beschikbare video-uitgang (zoals component video) in combinatie met een digitale optische/coaxiale kabel van de speler naar de AV-receiver.

Voor toegang tot digitaal surround-geluid is een HDMI- of digitale optische/coaxiale verbinding vereist.

Gebruik de analoge of digitale audio-uitgangen van de speler om een cd- of platenspeler op een AV-receiver aan te sluiten. Als u een CD-recorder heeft, sluit deze dan aan op de AV-receiver via de Audio Tape Record/Playback input/output loop-aansluitingen (als die optie beschikbaar is).

Mediastreamer

Als je een mediastreamer hebt, zoals een Roku, Amazon Fire TV, Google Chromecast of Apple TV, zorg er dan voor dat deze is verbonden met internet. Om streaming content van deze apparaten op je tv te bekijken, sluit je de streamer op twee manieren aan op je tv, beide via HDMI:

  • Maak rechtstreeks verbinding met de tv.
  • Maak rechtstreeks verbinding met de thuisbioscoopontvanger, die vervolgens naar de tv wordt gerouteerd.
Image
Image

Het routeren van een mediastreamer via een thuisbioscoopontvanger op weg naar de tv biedt de beste combinatie van video- en audiokwaliteit.

Opmerkingen voor eigenaren van videorecorders en dvd-recorders

Hoewel de productie van videorecorders is stopgezet en dvd-recorder/videorecorder-combo's en dvd-recorders zeldzaam zijn, gebruiken veel mensen ze nog steeds. Hier zijn enkele tips voor het integreren van deze apparaten in een thuisbioscoopopstelling:

  • Sluit de audio/video-uitgangen van de videorecorder of dvd-recorder aan op de video-ingangen van de thuisbioscoopontvanger (als u zowel een videorecorder als een dvd-recorder hebt, gebruikt u de VCR1-aansluitingen van de AV-receiver voor de videorecorder en de VCR2-aansluitingen voor de dvd-recorder).
  • Als je thuisbioscoop geen ingangen heeft die expliciet zijn gelabeld voor een videorecorder of dvd-recorder, is elke set analoge video-ingangen voldoende. Als uw dvd-recorder een HDMI-uitgang heeft, gebruikt u die optie om de dvd-recorder op de thuisbioscoopontvanger aan te sluiten.
  • Je hebt ook de mogelijkheid om een videorecorder of dvd-recorder rechtstreeks op de tv aan te sluiten en de tv vervolgens het geluid door te geven aan de thuisbioscoopontvanger.
Image
Image

Uw luidsprekers en subwoofer aansluiten en plaatsen

Om je thuisbioscoopopstelling te voltooien, plaats en sluit je de luidsprekers en subwoofer aan.

Image
Image
  1. Plaats de luidsprekers en subwoofer, maar zorg ervoor dat ze niet vlak tegen muren staan. Gebruik je oren of volg deze gids om de optimale locatie voor alle luidsprekers te vinden, inclusief de subwoofer.
  2. Sluit de luidsprekers aan op de AV-receiver. Let op de juiste polariteit (positief en negatief, rood en zwart) en zorg ervoor dat de luidsprekers op het juiste kanaal zijn aangesloten.
  3. Sluit de subwoofer-lijnuitgang van de AV-receiver aan op de subwoofer.

Om uw luidsprekeropstelling verder te optimaliseren, gebruikt u de ingebouwde testtoongenerator, kamercorrectie of automatische luidsprekeropstellingssystemen die mogelijk bij de ontvanger worden geleverd. Een goedkope geluidsmeter kan ook helpen bij deze taak. Zelfs als je ontvanger een automatische luidsprekeropstelling of kamercorrectiesysteem heeft, kan het geen kwaad om een geluidsmeter te hebben voor handmatige aanpassingen.

Luidsprekeropstellingsvoorbeelden

De volgende luidsprekeropstellingsvoorbeelden zijn typisch voor een vierkante of enigszins rechthoekige kamer. Mogelijk moet u de plaatsing aanpassen voor andere kamervormen en aanvullende akoestische factoren.

5.1-kanaals luidspreker plaatsing

Een thuisbioscoop met 5.1-kanalen is de meest gebruikte opstelling. Je hebt vijf luidsprekers nodig (links, rechts, midden, links surround en rechts surround) plus een subwoofer. Hier is hoe je ze moet plaatsen.

  • Centraal voorkanaal: Plaats direct vooraan, boven of onder de televisie.
  • Subwoofer: Plaats links of rechts van de televisie.
  • Linker- en rechterhoofd-/voorluidsprekers: Plaats op gelijke afstand van de middenluidspreker, ongeveer een hoek van 30 graden vanaf het middenkanaal.
  • Surroundluidsprekers: Plaats links en rechts, net opzij of iets achter de luisterpositie, ongeveer 90 tot 110 graden van het middenkanaal. Je kunt deze luidsprekers boven de luisteraar verheffen.

7.1-kanaals luidsprekerplaatsing

Zo stelt u een 7.1-kanaals luidsprekersysteem in:

  • Centraal voorkanaal: Plaats direct vooraan, boven of onder de televisie.
  • Subwoofer: Plaats links of rechts van de televisie.
  • Linker- en rechterhoofd-/voorluidsprekers: Plaats op gelijke afstand van de middenluidspreker, ongeveer een hoek van 30 graden vanaf het middenkanaal.
  • Links/rechts surround-luidsprekers: Plaats links en rechts van de luisterpositie.
  • Achter/achter surround luidsprekers: Plaats links en rechts achter de luisterpositie. Plaats deze op ongeveer 140 tot 150 graden van de luidspreker van het voorste middenkanaal. U kunt de luidsprekers voor de surroundkanalen boven de luisterpositie plaatsen.

Installatietips voor thuisbioscoop

Hier zijn enkele aanvullende tips die uw installatie gemakkelijker kunnen maken:

  • Lees de gebruikershandleiding en illustraties voor uw componenten, let goed op de verbindings- en instellingsopties.
  • Gebruik de juiste audio-, video- en luidsprekerkabels met de juiste lengtes. Als u het verbindingsproces doorloopt, kunt u overwegen een labelprinter te gebruiken om de kabels en draden te identificeren als u wijzigingen moet aanbrengen.
  • De THX Home Theater Tune-Up-app biedt een gemakkelijke manier om de oorspronkelijke beeldinstellingen van uw tv of videoprojector te controleren en ervoor te zorgen dat de luidsprekers correct zijn aangesloten.
  • Als de installatietaak overweldigend wordt en niets "goed" lijkt te zijn, volgen hier enkele tips voor het oplossen van problemen. Als dat het probleem niet oplost, aarzel dan niet om iemand te betalen (zoals een installateur die in onderaanneming geeft aan uw plaatselijke dealer) om het voor u te doen. Afhankelijk van uw situatie kan het goed besteed geld zijn.

Aanbevolen: