OEM infotainmentsystemen: GPS-navigatie en meer

Inhoudsopgave:

OEM infotainmentsystemen: GPS-navigatie en meer
OEM infotainmentsystemen: GPS-navigatie en meer
Anonim

Voertuigfabrikanten combineren al jaren entertainmentsystemen en informatiesystemen, waardoor een soort uniforme hardware ontstaat die soms een infotainmentsysteem wordt genoemd. Elk systeem is anders, maar ze bieden doorgaans toegang tot audiobronnen zoals radio en internetradio, navigatie, nuttige punten, diagnostische informatie over het voertuig en een hele reeks telematicafuncties.

Eerst was er GPS, toen was er infotainment

Het Global Positioning System (GPS) werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren 70, maar werd pas in 1994 volledig operationeel. Kort nadat het systeem beschikbaar kwam, maakten een aantal autofabrikanten gebruik van de technologie. Eerdere pogingen van OEM-navigatiesystemen voor originele apparatuur (Original Equipment Manufacturer) liepen op een mislukking uit omdat ze afhankelijk waren van gegist besteknavigatie.

De eerste originele GPS-navigatiesystemen (OE) waren naar moderne maatstaven relatief primitief, maar de technologie vorderde vrij snel. Toen in het begin van de jaren 2000 een nauwkeuriger GPS-signaal beschikbaar werd gesteld aan burgers, werden OE-navigatiesystemen bijna van de ene op de andere dag alomtegenwoordig.

Tegenwoordig vormen OE-entertainment-, navigatie- en telematicasystemen het hart van veel sterk geïntegreerde infotainmentsystemen. Deze krachtige infotainmentsystemen nemen vaak de klimaatregelingen voor hun rekening, bieden toegang tot essentiële informatie over de staat van de motor en andere systemen en bieden doorgaans een soort navigatie-optie.

Hoewel sommige systemen geen navigatie bieden, wordt die optie meestal aangeboden in een apart pakket of als een optionele upgrade.

OE Navigatie- en infotainmentopties

Automobieltechnologie heeft de neiging achter te blijven bij de algemene consumentenelektronica, en OE-fabrikanten hebben de neiging om langer vast te houden aan oude technologie. Infotainmentsystemen hebben de neiging om hetzelfde algemene patroon te volgen, maar deze systemen krijgen nog steeds vernieuwingen, updates en soms zelfs complete revisies bij elk nieuw modeljaar.

Hier is een algemeen overzicht van de belangrijkste OE-entertainment-, navigatie-, telematica- en infotainmentsystemen:

Ford: Sync en MyFord Touch

Image
Image

Ford heeft een aantal geïntegreerde infotainmentsystemen gebruikt voor communicatie, entertainment, telematica en navigatie. Hun eerste infotainmentsysteem heette Ford Sync, en de tweede generatie wordt MyFord Touch of Sync 2 genoemd. Deze versies werden beide aangedreven door een ingebouwde versie van Microsoft Windows die speciaal is ontworpen voor gebruik in autotoepassingen.

Ford Sync 3 wordt aangedreven door het QNX-besturingssysteem van Blackberry en behoudt veel van dezelfde functionaliteit. Het bevat door Alexa aangedreven spraakopdrachten, spraaknavigatie, verkeersinformatie en stelt je zelfs in staat om je slimme huis vanuit je auto te bedienen.

Andere functies zijn onder meer Sync AppLink, waarmee je sommige mobiele apps met je stem kunt bedienen, en compatibiliteit met de Google Assistant Driving Mode van Android. Het biedt ook traditionele entertainmentopties, zoals radio en internetradio, stapsgewijze navigatie en diverse andere infotainment- en telematicafuncties.

General Motors: Intellilink en OnStar

Image
Image

General Motors biedt telematicafuncties en navigatie aan boord via het OnStar-systeem. Een eenjarig abonnement op OnStar wordt doorgaans aangeboden aan nieuwe GM-eigenaren, waarna gebruikers een maandelijks bedrag moeten betalen.

Naast de spraakgestuurde OnStar heeft GM ook GPS- en infotainmentsystemen in het dashboard gebruikt, zoals Chevy MyLink en Intellilink, die informatie van een ingebouwde harde schijf gebruiken. Deze systemen kunnen worden bijgewerkt met kaartgegevens uit het GM Navigation Disc-programma. De harde schijf kan ook worden gebruikt om digitale muziekbestanden op te slaan.

Honda: HondaLink

Image
Image

Honda was een van de eerste OEM's die experimenteerde met navigatie aan boord, en het werkte in het begin van de jaren tachtig aan een systeem op basis van gegist bestek. Moderne Honda-navigatiesystemen gebruiken harde schijven om kaartgegevens op te slaan en nieuwe kaarten kunnen van internet worden gedownload. Sommige Honda GPS-systemen bevatten ook een levenslang abonnement op een live verkeersgegevensservice.

Honda gebruikt het HondaLink-systeem, dat infotainment-, telematica- en navigatiefuncties biedt. Dankzij de integratie met een telefoon-app kunnen gebruikers onderhoudswaarschuwingen ontvangen, toegang krijgen tot cloudgebaseerde informatie en meer.

Zowel GM als Honda hebben Gracenote gebruikt in hun infotainmentsystemen, een dienst die artiestinformatie kan herkennen door songbestanden te onderzoeken. Die informatie wordt vervolgens weergegeven op het uniforme scherm.

Toyota: Entune en audio-multimediasysteem

Image
Image

Toyota biedt verschillende ingebouwde navigatiesystemen die allemaal op het Entune-platform zijn gebouwd. Een optie omvat een geïntegreerde HD-radio en een ander model kan dvd-films weergeven op het touchscreen. Deze systemen kunnen ook worden gekoppeld aan Bluetooth-apparaten voor handsfree gebruik.

Sommige audio-multimediasystemen van Toyota bevatten ook integratie met Apple CarPlay, Google Assistant Driving Mode, Alexa en andere handige services en functies. De Toyota-app biedt toegang tot verbonden diensten en sommige modellen ondersteunen ook telematica zoals ontgrendelen op afstand, starten op afstand en meer.

BMW: idrive

Image
Image

BMW biedt navigatie via een infotainmentsysteem dat het iDrive noemt. Aangezien iDrive de meeste secundaire systemen aanstuurt, zijn BMW GPS-navigatiesystemen sterk geïntegreerd. Naast navigatie wordt iDrive ook gebruikt om de klimaatregeling, audio, communicatie en andere systemen te bedienen.

Volkswagen

Image
Image

Volkswagen biedt ook optionele touchscreen-navigatie, die is geïntegreerd in het entertainmentcentrum. Deze systemen zijn in elk voertuig iets anders, maar ze bieden meestal Bluetooth-koppeling, live verkeersgegevens en andere veelvoorkomende functies. Travel Link is een systeem dat ze hebben gebruikt en ze hebben ook systemen gehad met app-integratie.

Kia

Image
Image

Kia's belangrijkste infotainment- en telematica-aanbod is UVO, wat staat voor 'your voice'. Dit spraakgestuurde systeem bevat componenten zoals cd-spelers, radio's en een ingebouwde digitale muziekjukebox, en kan worden gekoppeld aan Bluetooth-telefoons.

De eerste UVO-systemen hadden geen ingebouwde navigatie, waardoor eigenaren moesten kiezen tussen UVO of een basisnavigatiepakket. Tegenwoordig kun je UVO krijgen met of zonder navigatie en verschillende geavanceerde telematicafuncties.

Gemak versus bruikbaarheid

Elk OEM-infotainmentsysteem is iets anders, maar alle grote autofabrikanten zijn de afgelopen jaren overgestapt op sterk geïntegreerde infotainmentsystemen. Die hoge mate van integratie maakt ze ongelooflijk handig, maar het heeft ook geleid tot bruikbaarheidsproblemen. Volgens een onderzoek uitgevoerd door J. D. Power and Associates hebben de meeste klachten van consumenten over OEM-navigatiesystemen te maken met gebruiksgemak.

Aangezien deze infotainmentsystemen vaak worden geïntegreerd met klimaatregelingen, radio's en andere apparaten, kan de leercurve relatief steil zijn. Het iDrive-systeem is uitgekozen als een grote afleiding omdat het de ogen van de bestuurder van de weg afleidt.

Volgens het onderzoek van J. D. Power and Associates kon 19% van de OEM-gps-navigatiegebruikers het gewenste menu of scherm niet vinden, had 23% problemen met spraakherkenning en beweerde 24% dat hun apparaten onjuiste routes aangaven.

Sommige systemen kregen hogere cijfers dan andere, zoals het Garmin-apparaat dat beschikbaar is in Dodge Chargers. Garmin is een populaire aftermarket-GPS-fabrikant en het navigatieplatform dat het voor de oplader biedt, is naar verluidt veel gemakkelijker te gebruiken dan veel andere OEM-systemen.

Navigeren door de opties

Omdat infotainmentsystemen zo diep geïntegreerd zijn in de meeste nieuwe voertuigen, wil je er misschien een paar uitproberen voordat je je volgende nieuwe auto of vrachtwagen koopt. GPS-navigatie staat misschien niet zo hoog op je prioriteitenlijstje, maar je zit in wezen vast aan wat je hebt nadat je een nieuw voertuig hebt gekocht.

Elk infotainmentsysteem biedt ook een waslijst met verschillende functies, en sommige, zoals UVO, zijn zelfs ontworpen rond een multimedia-ervaring in plaats van navigatie. In dat geval heeft u de mogelijkheid om met de aftermarket GPS-eenheid van uw keuze te gaan.

Aanbevolen: