Hoe OEM autoradio-draden te identificeren

Inhoudsopgave:

Hoe OEM autoradio-draden te identificeren
Hoe OEM autoradio-draden te identificeren
Anonim

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u bedrading kunt identificeren met behulp van de typische kleuren en een multimeter of een eenvoudige lichttest.

Image
Image

Typische stroomingangen

Een head-unit heeft meestal twee of drie voedingsingangen, of het nu een autoradio, ontvanger of tuner is. De ene is altijd hot en wordt gebruikt voor "memory keep-alive" -functies zoals presets en de klok. Een andere is alleen hot als de contactsleutel is ingeschakeld, wat ervoor zorgt dat de radio uit is nadat u de sleutel eruit hebt gehaald. Een derde draad, indien aanwezig, voedt een dimmerfunctie voor koplampen en het dashboardlicht.

Image
Image

Bottom Line

Stel uw multimeter in op de juiste schaal, sluit de aardingskabel aan op een bekende goede aarde en raak de andere kabel aan op elke draad in de luidsprekerdraad. Als je er een vindt die ongeveer 12V aangeeft, heb je de constante 12V-draad gevonden, ook wel de geheugendraad genoemd. Het is geel in de meeste aftermarket head-units.

Controleer de dimmer- en accessoiredraden

Nadat je de 12V-draad hebt gemarkeerd en opzij hebt gelegd, zet je de contactschakelaar aan, doe je de koplampen aan en zet je de dimmerschakelaar, indien aanwezig, helemaal omhoog. Als u nog twee draden vindt die ongeveer 12V aangeven, zet u de dimmerschakelaar omlaag en controleert u opnieuw.

  • De draad die op dat moment minder dan 12V aangeeft, is de dimmer/verlichtingsdraad. Het is meestal oranje of oranje met een witte streep.
  • De draad die nog steeds 12V aangeeft, is de accessoiredraad, die meestal rood is in aftermarket-kabelbomen. Als er in deze stap maar één draad ooit stroom heeft gehad, is het de accessoiredraad.

Controleer op de aardingsdraad

Met de stroomdraden gemarkeerd en uit de weg, kunt u doorgaan met het controleren op de aardingsdraad. In het ideale geval is de aardingsdraad ergens geaard waar u kunt zien, waardoor het giswerk uit de vergelijking wordt gehaald. Aardingsdraden zijn ook vaker wel dan niet zwart, maar neem dat niet als vanzelfsprekend aan.

Als je de aarddraad niet visueel kunt lokaliseren, gebruik dan een ohmmeter. Sluit het gewoon aan op een bekende goede aarde en controleer vervolgens elke draad in de autoradio-harnas op continuïteit. Degene die continuïteit laat zien, is de grond.

Je kunt de aardingsdraad ook controleren met een testlampje, hoewel het gebruik van een ohmmeter de voorkeur heeft.

Identificeer luidsprekerkabels

Het uitzoeken van de luidsprekerdraden kan wat ingewikkelder zijn. Als de resterende draden paarsgewijs zijn, de ene een effen kleur en de andere dezelfde kleur met een lijn, dan gaat elk paar meestal naar dezelfde luidspreker. U kunt dit testen door één draad in het paar aan te sluiten op het ene uiteinde van uw AA-batterij en het andere uiteinde op de andere terminal.

Als er een geluid uit een van de luidsprekers komt, heb je vastgesteld waar die draden heen gaan en kun je het proces herhalen voor de andere drie paren. In de meeste gevallen is de massieve draad positief, maar dat is niet altijd het geval. Kijk voor de zekerheid naar de luidspreker terwijl je hem activeert. Als de kegel naar binnen lijkt te bewegen, is de polariteit omgekeerd.

Als de draden niet in bijpassende sets zitten, kies er dan een, sluit deze aan op één pool van je AA-batterij en raak elk van de resterende draden om de beurt aan op de positieve pool. Dit is een langer proces, maar het werkt precies hetzelfde.

FAQ

    Moet ik autostereokabels solderen?

    Niet per se, maar solderen geeft u de beste verbinding voor uw autoradio. Zorg ervoor dat u de draden voldoende stript en gebruik krimpkousen om de verbinding te isoleren.

    Hoe verberg ik autoradiodraden?

    Profiteer bij het installeren van een nieuwe stereo-installatie van de structuur van de auto. Verberg draden onder het tapijt of achter de deurpanelen. Afhankelijk van je dashboard, kun je ze misschien instoppen.

Aanbevolen: