Hoe nieuwe technologie een 3D-kaart van de wereld kan maken

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe technologie een 3D-kaart van de wereld kan maken
Hoe nieuwe technologie een 3D-kaart van de wereld kan maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Niantic, de maker van Pokémon Go, kocht onlangs Scaniverse, een bedrijf dat 3D-kaartsoftware maakt.
  • De overname is een teken van het groeiende veld van 3D-mapping, waar alles van kan profiteren, van virtual reality tot rampenplanning.
  • Niantic zegt dat het de software zal gebruiken als onderdeel van zijn inspanningen om een "real-world metaverse" te bouwen.
Image
Image

Het groeiende veld van driedimensionale kaarten kan de manier waarop we naar de wereld kijken veranderen.

Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic Labs heeft onlangs Scaniverse overgenomen, een bedrijf dat 3D-kaartsoftware maakt. Het is een teken dat de ontwikkelaar plannen heeft om een 3D-kaart van de wereld te ontwikkelen. Dergelijke kaarten kunnen verreikende voordelen hebben, zeggen experts.

"Driedimensionale kaarten bieden enorme voordelen voor dagelijkse activiteiten", vertelde Linh Truong-Hong, een onderzoeker aan de TU Delft die 3D-kaarten bestudeert, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Het kan voor alles worden gebruikt, van navigatie tot het beheer en de planning van gebouwen, infrastructuren en groene gebieden."

Naar 3D

De software van Scaniverse is bedoeld om een snelle en gemakkelijke manier te bieden om 3D-inhoud vast te leggen, te bewerken en te delen met een smartphonecamera.

Niantic zei in een persbericht dat het de software zou gebruiken als onderdeel van zijn inspanningen om een "real-world metaverse" te bouwen. In samenwerking met spelers heeft het bedrijf een beeldbibliotheek van plekken over de hele wereld gecrowdsourcet, waaronder het Gandhi-beeldhouwwerk in San Francisco en het Maneki-Neko-heiligdom in de Gotokuji-tempel in Tokio.

De aankoop van Scaniverse is niet de enige recente stap die Niantic heeft gezet om 3D-mappingbedrijven over te nemen. In maart 2020 kondigde de ontwikkelaar de overname aan van het bedrijf voor ruimtelijke mapping 6D.ai.

"Samen bouwen we een dynamische 3D-kaart van de wereld, zodat we nieuwe soorten AR-ervaringen op planeetschaal mogelijk kunnen maken", zei het bedrijf destijds in een persbericht. "Dit betekent dat we nog dichter bij een AR-platform zijn dat elke ontwikkelaar de mogelijkheid biedt om content te maken voor huidige en toekomstige AR-hardware."

Een groot voordeel van semantische 3D-kaarten is de doorzoekbaarheid, zodat u kunt verzoeken om alleen gebouwen hoger dan 15 meter binnen een bepaald gebied weer te geven.

De overstap naar 3D-mapping maakt deel uit van een wapenwedloop tussen ontwikkelaars voor een steeds groter realisme in toepassingen variërend van gaming tot virtual reality. Epic Games kocht onlangs Capturing Reality, dat software maakt waarmee je foto's of laserscans van een object of plaats kunt maken en die foto's kunt verwerken tot een 3D-vorm.

"3D-mapping kan gebruikers naar plaatsen brengen die te ver weg of te duur zijn om te bezoeken of die momenteel niet bestaan", vertelde Lynn Puzzo, marketingmanager voor Mosaic, een bedrijf dat camera's maakt voor kaartbedrijven. Lifewire in een e-mailinterview."Ze bieden ontwikkelaars en ontwerpers een middel om hun producten en processen op een efficiënte manier beter te visualiseren."

Gegevens in afbeeldingen zetten

Andere benaderingen nemen een vogelvlucht van 3D-mapping. Blackshark.ai bouwt bijvoorbeeld kaarten met behulp van algoritmen om automatisch informatie uit satellietbeelden te halen. Het resultaat is wat semantische mapping wordt genoemd, die gegevens in de kaarten insluit.

"Andere 3D-kaartsoftware ziet er misschien realistisch uit vanaf de juiste afstand, maar de kaart kan niet worden opgevraagd of doorzocht door computerprogramma's of algoritmen", vertelde Blackshark.ai CEO Michael Putz aan Lifewire in een e-mailinterview. “Een groot voordeel van semantische 3D-kaarten is de doorzoekbaarheid, zodat je binnen een bepaald gebied alleen gebouwen hoger dan 15 meter kunt laten zien.”

Image
Image

Putz zei dat digitale 3D-kaarten betere besluitvorming mogelijk zouden maken in de sectoren stadsplanning, verzekeringen en rampenbestrijding.

"Met semantische mogelijkheden kunnen gebruikers beter plannen waar ze in infrastructuur moeten investeren, verzekeringspolissen sneller berekenen door de afmetingen van bepaalde gebouwen te begrijpen, of zelfs natuurrampen zoals overstromingen simuleren om getroffen gebieden te visualiseren," voegde hij eraan toe.

Het gebied van 3D-mapping is niet nieuw. Bekende 3D-kaarten zijn onder meer Google Earth en Bing Maps 3D, en worden meestal gemaakt met fotogrammetrie, die een 3D-model aan elkaar hecht op basis van verschillende foto's vanuit verschillende hoeken.

Het kan voor alles worden gebruikt, van navigatie tot het beheer en de planning van gebouwen, infrastructuren en groene gebieden.

Maar een groeiend aantal bedrijven probeert 3D-kaarten vast te leggen om ze op grotere schaal en op kleinere schaal beschikbaar te maken. Dergelijke driedimensionale kaarten kunnen ook worden gebruikt in VR- en AR-projecten, zei Putz.

De verbeterde afbeeldingen "kunnen relevante mixed-reality-inhoud tonen en als semantische 3D-kaarten "weten" waar de gebruiker naar kijkt in de echte wereld; je kunt dan de meest bruikbare informatie weergeven in een exacte ruimtelijke 3D-context.”

Aanbevolen: