XBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

XBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
XBM-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een XBM-bestand is een X Bitmap Graphic-bestand.
  • Open er een met IrfanView, XnView of LibreOffice Draw.
  • Converteren naar JPG, PNG, enz., met enkele van diezelfde programma's.

Dit artikel legt uit wat een XBM-bestand is, hoe je er een opent en welk programma je nodig hebt om XBM te converteren naar JPG,-p.webp

Wat is een XBM-bestand?

Een bestand met de XBM-bestandsextensie is een X Bitmap Graphic-bestand dat wordt gebruikt met het grafische gebruikersinterfacesysteem, het X Window-systeem, om monochrome afbeeldingen met ASCII-tekst weer te geven, vergelijkbaar met PBM-bestanden. Sommige bestanden in dit formaat kunnen in plaats daarvan de BM-bestandsextensie gebruiken.

Hoewel ze niet meer zo populair zijn (het formaat is vervangen door XPM - X11 Pixmap Graphic), zie je misschien nog steeds XBM-bestanden die worden gebruikt om cursor- en pictogrambitmaps te beschrijven. Sommige programmavensters kunnen het formaat ook gebruiken voor het definiëren van de knopafbeeldingen in de titelbalk van het programma.

XBM-bestanden zijn uniek omdat het, in tegenstelling tot PNG,-j.webp

Image
Image

Hoe een XBM-bestand te openen

U kunt een XBM-bestand in Windows openen met IrfanView, XnView of LibreOffice Draw, en mogelijk met GIMP of ImageMagick. Sommige van die programma's werken ook op andere besturingssystemen.

Aangezien XBM-bestanden slechts tekstbestanden zijn die het programma dat het interpreteert, kan gebruiken om de afbeelding te genereren, kunt u er ook een openen met elke teksteditor. Houd er rekening mee dat als u dit doet, u niet de afbeelding ziet, maar alleen de code waaruit het bestand bestaat.

Hieronder is een voorbeeld van de tekstinhoud van een XBM-bestand, in dit geval voor het weergeven van een klein toetsenbordpictogram. De afbeelding bovenaan deze pagina is wat uit deze tekst is gegenereerd:


define keyboard16_width 16

define keyboard16_height 16

static char keyboard16_bits={

0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10, 0x08, 0x10,

0x08, 0x10, 0xf0, 0x0f, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0xf0, 0x0f, 0xa8, 0x1a,

0x54, 0x35, 0xfc, 0x3f, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00};

We kennen geen andere indelingen die de. XBM-bestandsextensie gebruiken, maar als je bestand niet wordt geopend met behulp van de bovenstaande suggesties, kijk dan wat je kunt leren met een teksteditor. Zoals hierboven vermeld, als uw XBM-bestand een X Bitmap Graphic-bestand is, ziet u de tekst natuurlijk op dezelfde manier als in het bovenstaande voorbeeld, maar als het niet in deze indeling is, vindt u mogelijk nog wat tekst in het bestand die u kan helpen bepalen in welk formaat het is en welk programma het kan openen.

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze Hoe u het standaardprogramma voor een specifiek bestand kunt wijzigen Uitbreidingsgids voor het maken van die wijziging in Windows.

Een XBM-bestand converteren

The File > Save as optie in IrfanView kan worden gebruikt om een XBM-bestand te converteren naar JPG, PNG, TGA, TIF, WEBP, ICO, BMP en verschillende andere afbeeldingsformaten.

Hetzelfde kan gedaan worden via XnView met zijn File > Save As of File > Export menu-optie. Het gratis Konvertor-programma is een andere manier om een XBM-bestand naar een ander beeldformaat te converteren.

QuickBMS kan er misschien een converteren naar DDS (DirectDraw Surface), maar we hebben het niet getest om te bevestigen.

Bestand wordt nog steeds niet geopend?

Als je bestand niet wordt geopend in die programma's, controleer dan nogmaals of je de bestandsextensie correct leest. U verwart misschien een van deze voor een XBM-bestand: PBM, FXB of XBIN.

Veel bestanden gebruiken drie letters voor de extensie, dus velen zullen ongetwijfeld dezelfde letters delen. Maar dit betekent niet dat de formaten verwant zijn of dat hetzelfde programma kan worden gebruikt om ze allemaal te openen.

Aanbevolen: