Hoe HalloApp zijn sociale netwerk privé wil houden

Inhoudsopgave:

Hoe HalloApp zijn sociale netwerk privé wil houden
Hoe HalloApp zijn sociale netwerk privé wil houden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • HalloApp beschrijft zichzelf als "het eerste echte relatienetwerk".
  • HalloApp is beschikbaar in de App Store van Apple en op Google Play.
  • Misschien kun je beter bij iMessage of Signal blijven.
Image
Image

HalloApp hoopt een privé sociaal netwerk voor alleen vrienden te bouwen, vrij van algoritmen en enge advertenties. Het komt van twee leden van het oorspronkelijke WhatsApp-team. Kan het lukken?

Er zijn twee soorten sociale media. Een daarvan is het Facebook/Instagram-model, waarbij bijna alles openbaar is en we te veel delen in de competitie om aardig gevonden te worden. De andere is het WhatsApp-model, dat meer privé is en meestal rond je echte vrienden is gebouwd. Maar ook al is de inhoud van je WhatsApp versleuteld, al het andere - wie je bent, waar je bent, en wanneer en met wie je berichten stuurt - komt allemaal terecht in de bewakingsmachine van Facebook.

Het alternatief is zoiets als Apple's iMessage, dat privé en persoonlijk is, maar beperkt in termen van delen met groepen. Dat is waar HalloApp binnenkomt.

“De eindeloze parade van gegevensinbreuken, schandalen en oneerlijke bedrijfspraktijken heeft consumenten steeds gevoeliger gemaakt voor de rook-en-spiegels en lippendienst die zoveel bedrijven hebben getoond toen ze beloven de privacy van klanten te respecteren; dus de mogelijkheid hebben om een platform te gebruiken dat de privacy van individuen echt respecteert, zou welkom zijn, vertelde Sharon Polsky, president van de Privacy and Access Council van Canada, Lifewire via e-mail.

Hallo HalloApp

De app zelf is eenvoudig en bestaat uit vier tabbladen: Home, dat is je feed; groepen; Chatten; en instellingen. Het ontwerp is zo strak dat het een verademing is om alleen al naar de screenshots te kijken. We zijn zo gewend aan aanbevelingen, badges, pop-upwaarschuwingen en alle andere rommel die services zoals Instagram gebruiken om ons te laten scrollen en tikken, dat het gemakkelijk is om te vergeten hoe prettig een app kan zijn die alleen voor communicatie is ontworpen.

Image
Image

Maar een goed ontworpen app is niet genoeg om een succesvol sociaal netwerk te creëren. De barrière is het netwerk zelf. Om nuttig te zijn, moeten je familie en vrienden er zijn. HalloApp gebruikt je telefoonnummer en naam (hierover straks meer) om je netwerk op te bouwen, maar je moet die contacten nog steeds overtuigen om lid te worden.

Maar misschien is de belofte van privacy voldoende om ze te verleiden.

“Mensen worden bewuster en voorzichtiger met het delen van hun gegevens en om zichzelf te beschermen tegen mogelijke lekken”, vertelde Chris Worrell, chief privacy officer van Privacy Bee, via e-mail aan Lifewire.“Sommigen hebben zelfs hun vertrouwen verloren met het gebruik van berichten-apps. Dus als [iets] hen de privacy biedt die ze nodig hebben, dan maakt het niet uit of het Telegram, WhatsApp, Signal, iMessage of een nieuwe chatservice zoals HalloApp is.”

Privé of niet?

Maar het is niet allemaal goed nieuws. De oprichters van HalloApp hechten veel waarde aan privacy, maar om je netwerk te creëren, gebruikt de app je adresboek, zoals mede-oprichter Neeraj Arora uitlegt in een blogpost.

Image
Image

Dat is vrij standaard, en met sommige apps kun je zelfs geen bericht naar een nieuw telefoonnummer sturen, tenzij je je contactenlijst uploadt. Maar "uw" adresboek is niet uw gegevens. Het is van alle mensen in die lijst en kan worden gebruikt om een zogenaamd schaduwprofiel op te bouwen van mensen in die lijst, zelfs als ze geen Facebook of WhatsApp gebruiken.

Dan, merkt Polsky op, HalloApp gebruikt ook Google-trackingtechnologie om uw app-gebruik te analyseren:

"Het 'privacy'-beleid van het bedrijf (dat veel mensen waarschijnlijk niet zullen lezen) logenstraft de goed geformuleerde garanties", zegt Polsky."Twee items springen eruit als bijzonder zorgwekkend: ten eerste gebruikt HalloApp 'services zoals Google Analytics' die 'ook informatie kunnen verzamelen over uw gebruik van andere websites, apps en online bronnen'. Dat soort vage open taal heeft geholpen de relatief nieuwe databroker-industrie om tot stand te komen en te gedijen.”

Dat soort vage open taal heeft de relatief nieuwe databroker-industrie geholpen om tot stand te komen en te gedijen.

Het andere probleem dat Polsky heeft opgemerkt, is dat HalloApp geen melding maakt van de privacyrechten van Californiërs onder de CCPA, ook al is HalloApp een in Californië gevestigd bedrijf.

Misschien is de les hier dat alle sociale netwerken uw privacy tot op zekere hoogte in gevaar brengen. Het belangrijkste is wat de diensten met de gegevens doen. Het is mogelijk dat HalloApp's gebruik van Google Analytics onschuldig is, maar wie weet?

Het is misschien beter voor je om bij gewone berichten-apps zoals iMessage en Signal te blijven. Je krijgt misschien geen mooie feed om doorheen te scrollen in de metro, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken over waar je gegevens terechtkomen. Uiteindelijk moet je beslissen hoeveel je eigen privacy en die van de mensen in je adresboek belangrijk voor je zijn.

Aanbevolen: