Hoe Windows 10 Netwerk in Privé te veranderen

Inhoudsopgave:

Hoe Windows 10 Netwerk in Privé te veranderen
Hoe Windows 10 Netwerk in Privé te veranderen
Anonim

Wat te weten

  • Draadloos, selecteer het Wi-Fi-netwerkpictogram > Eigenschappen > Netwerkprofiel > Privé.
  • Ethernet, klik met de rechtermuisknop op het Ethernet-netwerkpictogram > Open netwerk- en internetinstellingen > Eigenschappen> Netwerkprofiel > Privé.
  • Gebruik Geavanceerde instellingen voor delen om netwerkdetectie en het delen van bestanden en printers op een privénetwerk in te stellen.

Wanneer je een Windows 10-pc voor het eerst met internet verbindt, wordt je gevraagd om het soort netwerk te selecteren dat je wilt gebruiken. Windows gebruikt deze instelling om een Windows-pc te beveiligen en machtigingen te delen bij verbinding via Wi-Fi, een bekabelde Ethernet-verbinding of een USB-modem.

U kunt uw verbinding als openbaar of privé instellen. Deze keuze hangt af van waar je bent en wat je op dat netwerk wilt doen. Dit artikel laat u het verschil zien tussen een openbaar en een privénetwerk en hoe u het Windows 10-netwerk in privé kunt veranderen wanneer u zich op een openbaar netwerk bevindt.

Wat zijn openbare en particuliere netwerken op Windows 10

Een Privé netwerk is een vertrouwd netwerk thuis of op het werk. Apparaten op hetzelfde netwerk kunnen elkaar zien en kunnen ook bestanden en printers delen.

Een Openbaar netwerk is geschikt voor sociale locaties zoals luchthavenlounges en coffeeshops met openbare Wi-Fi-hotspots. Andere apparaten in het netwerk kunnen uw computer niet zien en het delen van bestanden en printers is uitgeschakeld. Windows is strenger met beveiliging op openbare netwerken.

De keuze tussen twee netwerkprofielen wordt gemaakt wanneer u voor het eerst verbinding maakt met een netwerk. Maar je kunt deze instelling op elk moment wijzigen.

Hoe verander ik van openbaar naar privé netwerk in Windows 10?

Je hebt mogelijk een openbaar profiel gekozen voor je netwerkinstelling toen je voor het eerst verbinding maakte met een internetverbinding. Maar met Windows kunt u het netwerkprofiel op elk moment wijzigen van openbaar naar privé (en omgekeerd). Als u bijvoorbeeld browst vanaf een openbare Wi-Fi-hotspot, schakelt u over naar het profiel Openbaar netwerk. Terug naar huis, schakel over naar het vertrouwde privéprofiel.

Een draadloos netwerk wijzigen in privé

Laten we in dit geval aannemen dat Windows is verbonden met een openbaar netwerk en dat u in plaats daarvan wilt overschakelen naar een particulier netwerk.

  1. Selecteer het Wi-Fi-netwerkpictogram aan de rechterkant van de taakbalk.
  2. Selecteer Properties onder de naam van het verbonden Wi-Fi-netwerk.

    Image
    Image
  3. Selecteer het keuzerondje voor Privé.

    Image
    Image

Tip:

De keuzerondjes zijn ook toegankelijk via Start > Settings > Network & Internet > Status > Selecteer de naam van de verbinding.

Verander een bekabeld netwerk in privé

Volg deze stappen om een bekabeld Ethernet als een privénetwerk te beveiligen.

  1. Select Start > Instellingen > Netwerk & internet.

    Image
    Image
  2. Selecteer Ethernet in de linkerzijbalk. U kunt ook de Properties-knop selecteren onder de Ethernet-verbinding op het Status-scherm.
  3. Selecteer de naam van de Ethernet-verbinding aan de rechterkant.

    Image
    Image
  4. Selecteer onder Netwerkprofiel het keuzerondje voor Privé wanneer u wilt overschakelen van een openbaar netwerk.

    Image
    Image

Tip:

Om snel toegang te krijgen tot de keuzerondjes, klikt u met de rechtermuisknop op het Ethernet-netwerkpictogram op de taakbalk. Klik op Open netwerk- en internetinstellingen en selecteer vervolgens de Eigenschappen knop voor de Ethernet-verbinding op de Status scherm.

Pas geavanceerde instellingen voor delen aan voor een privénetwerk in Windows 10

Openbare en privéprofielen hebben specifieke opties voor netwerkdetectie met bestands- en printerdeling. Deze opties geven u meer controle over wat u via uw netwerk kunt blokkeren of toestaan. Windows schakelt bijvoorbeeld standaard de netwerkvindbaarheid in wanneer u overschakelt naar een Privé-netwerk. U kunt ervoor kiezen om netwerkdetectie uit te schakelen vanuit het Netwerkcentrum op Windows 10. Hetzelfde configuratiescherm kan ook bestands- en printerdeling in Windows 10 in- of uitschakelen voor de twee netwerkprofielen.

U kunt het openbare netwerk selecteren als u niet van plan bent verbinding te maken met een andere computer of bestanden en printers te delen.

FAQ

    Moet mijn netwerk worden ingesteld op openbaar of privé?

    Maak een netwerk alleen privé als u van plan bent te communiceren met andere apparaten op het netwerk (zoals printers). Maak anders het netwerk openbaar om uw computer te beschermen tegen interferentie van buitenaf.

    Waarom kan ik geen andere computers in mijn netwerk zien?

    Je ziet geen andere apparaten op het netwerk tenzij netwerkdetectie is ingeschakeld. Als u geen andere computers op het netwerk kunt zien, ook al is netwerkdetectie ingeschakeld, moet u mogelijk bestands- en printerdeling inschakelen in uw firewall-instellingen.

    Hoe verberg ik mijn wifi-netwerk?

    Als je niet wilt dat anderen je netwerk kunnen zien, kun je je SSID verbergen door in te loggen op je router en naar de draadloze netwerkinstellingen te gaan. Je netwerknaam is alleen voor jou zichtbaar.

Aanbevolen: