Wat is Super-AMOLED (S-AMOLED)?

Inhoudsopgave:

Wat is Super-AMOLED (S-AMOLED)?
Wat is Super-AMOLED (S-AMOLED)?
Anonim

S-AMOLED (super-active-matrix organic light-emitting diode) is een marketingterm die verwijst naar een weergavetechnologie die in verschillende elektronische apparaten wordt gebruikt. De "super" in zijn naam onderscheidt het van zijn oudere, minder geavanceerde versies (OLED en AMOLED).

S-AMOLED kan ook de naam superamorfe organische lichtgevende diode of superamorfe OLED worden genoemd omdat het amorfe siliciumtechnologie gebruikt.

Image
Image

Een snelle primer op OLED en AMOLED

Beeldschermen die gebruik maken van organische lichtemitterende diodes (OLED) bevatten organische materialen die oplichten wanneer ze in contact komen met elektriciteit. Het actieve matrix-aspect van AMOLED onderscheidt het van OLED. AMOLED is dus een soort schermtechnologie die niet alleen een manier omvat om licht weer te geven, maar ook een methode om aanraking te detecteren (het "actieve matrix" -gedeelte). Hoewel het waar is dat deze methode ook deel uitmaakt van AMOLED-schermen, zijn super-AMOLED's iets anders.

Hier is een korte samenvatting van enkele voor- en nadelen van AMOLED-schermen.

  • Brede kijkhoeken
  • Ondersteuning voor een groot aantal kleuren
  • Geweldige weergave van zwart

  • Lange batterijduur bij gebruik van donkere kleuren
  • Oververzadigde afbeeldingen
  • Verkorte levensduur van de batterij bij het weergeven van levendige kleuren

AMOLED-schermen staan erom bekend dat ze een diepzwarte kleur kunnen weergeven wanneer dat nodig is, een enorm pluspunt op elk scherm en iets dat je meteen zult opmerken wanneer je het vergelijkt met je standaard IPS (in-plane switching) LCD (vloeibaar) kristalscherm). Het voordeel is duidelijk bij het kijken naar een film of het bekijken van een foto die 'echt' zwart zou moeten bevatten.

AMOLED-technologie omvat een laag achter het OLED-paneel die licht geeft aan elke pixel in plaats van een achtergrondverlichting te gebruiken zoals LCD-schermen doen. Omdat elke pixel naar behoefte kan worden gekleurd, kunnen pixels worden gedimd of uitgeschakeld om echt zwart te maken in plaats van dat de pixels worden geblokkeerd voor het ontvangen van licht (zoals bij LCD).

Dit betekent ook dat AMOLED-schermen geweldig zijn voor het weergeven van een enorm scala aan kleuren; het contrast met wit is oneindig (omdat zwart absoluut zwart is). Aan de andere kant maakt dit verbazingwekkende vermogen het gemakkelijker voor afbeeldingen om te levendig of oververzadigd te zijn.

Super-AMOLED versus AMOLED

AMOLED is vergelijkbaar met Super-AMOLED, niet alleen in naam, maar ook in functie. In werkelijkheid is Super-AMOLED in alle opzichten identiek aan AMOLED, maar het is die ene manier die het verschil maakt.

De twee technologieën zijn hetzelfde in die zin dat apparaten die ze gebruiken licht- en aanraaksensoren kunnen bevatten, zodat het scherm kan worden gelezen en gemanipuleerd. De laag die aanraking detecteert (de digitizer of capacitieve touchscreen-laag genoemd), is echter direct in het scherm ingebed in Super-AMOLED-schermen, terwijl het een volledig aparte laag bovenop het scherm is in AMOLED-schermen.

Dit lijkt misschien geen groot verschil, maar Super-AMOLED-schermen hebben veel voordelen ten opzichte van AMOLED-schermen vanwege de manier waarop deze lagen zijn ontworpen:

  • Het apparaat kan dunner zijn omdat de technologieën voor weergave en aanraking zich op dezelfde laag bevinden.
  • Hoger contrast, plus het ontbreken van een luchtspleet tussen de digitizer en het eigenlijke scherm, zorgen voor een scherpere, levendigere weergave.
  • Er hoeft minder stroom te worden geleverd aan een Super-AMOLED-scherm omdat het niet zoveel warmte genereert als oudere schermtechnologieën. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat pixels daadwerkelijk zijn uitgeschakeld en daarom geen licht uitstralen/stroom gebruiken bij het weergeven van zwart.
  • Het scherm is gevoeliger voor aanraking.
  • Lichtreflectie wordt verminderd omdat er niet zoveel lagen zijn, wat het buiten lezen bij fel licht gemakkelijker maakt.
  • Een hogere verversingssnelheid helpt de reactietijd te versnellen.

Het vervaardigen van de technologie achter Super-AMOLED-schermen is echter duurder. Zoals de meeste technologie zal dit waarschijnlijk veranderen naarmate meer fabrikanten AMOLED integreren in hun tv's, smartphones en andere apparaten.

Hier zijn enkele andere nadelen van AMOLED-technologie:

  • Organische materialen sterven uiteindelijk, dus AMOLED-schermen degraderen sneller dan LED en LCD. Erger nog, de materialen die worden gebruikt om de afzonderlijke kleuren te creëren, hebben een verschillende levensduur, wat een merkbaar verschil in algehele uniformiteit veroorzaakt naarmate de kleuren vervagen (blauwe OLED-films gaan bijvoorbeeld niet zo lang mee als rood of groen).
  • Inbranden van het scherm is een risico bij AMOLED vanwege het niet-uniforme gebruik van pixels. Dit effect wordt nog verergerd als blauwe kleuren uitsterven en rode en groene kleuren achterlaten om de speling op te nemen, waardoor er na verloop van tijd een afdruk achterblijft. Dat gezegd hebbende, heeft dit probleem geen invloed op beeldschermen met een hoog aantal pixels per inch.

Soorten Super-AMOLED-schermen

Sommige fabrikanten hebben aanvullende voorwaarden voor Super-AMOLED-schermen die zijn uitgerust met specifieke functies in hun apparaten.

HD Super-AMOLED is bijvoorbeeld Samsungs beschrijving van een Super-AMOLED-scherm met een high-definition resolutie van 1280x720 of hoger. Een ander voorbeeld is Motorola's Super-AMOLED Advanced, dat verwijst naar schermen die helderder zijn en een hogere resolutie hebben dan Super-AMOLED-schermen. Deze schermen gebruiken een technologie genaamd PenTile om de pixels te verscherpen. Andere zijn Super-AMOLED Plus, HD Super-AMOLED Plus, Full HD Super-AMOLED en Quad HD Super-AMOLED.

FAQ

    Wat is het verschil tussen Super-AMOLED- en Dynamic-AMOLED-schermen?

    Dynamic-AMOLED-schermen zijn Super-AMOLED-schermen die ook HDR10+ ondersteunen, wat zorgt voor kleur en contrast van bioscoopkwaliteit. Dynamic-AMOLED-schermen zijn ook gecertificeerd voor oogcomfort door TUV Rheinland, zodat ze minder blauw licht uitstralen dan OLED-schermen.

    Wat is het verschil tussen Super-AMOLED- en Retina-schermen?

    In tegenstelling tot Super-AMOLED-schermen die LED gebruiken, gebruiken Retina-schermen LCD. Dit schermtype maakt video met een hogere resolutie mogelijk dan traditionele AMOLED's, maar AMOLED-schermen bieden een superieur contrast.

    Wat is het verschil tussen Gorilla Glass en Super-AMOLED?

    Gorilla Glass is een soort transparante bekleding voor AMOLED-schermen. Gorilla Glass geeft geen afbeeldingen weer; zijn functie is puur beschermend.

    Wat is beter, Super LCD of Super-AMOLED?

    Het is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Bij het vergelijken van Super-AMOLED en Super LCD (IPS-LCD), kan de eerste een breder scala aan kleuren weergeven. Super LCD daarentegen biedt scherpere beelden en is beter om buiten te bekijken.

Aanbevolen: