Wat is S-Video (Super-Video)?

Inhoudsopgave:

Wat is S-Video (Super-Video)?
Wat is S-Video (Super-Video)?
Anonim

S-video (afkorting van Super - video) is een analoge videoverbindingsstandaard die elektrische signalen over draden verzendt om de originele video weer te geven. Als je een oudere analoge tv of dvd-speler hebt, wil je misschien toch een S-videokabel.

Wat is S-Video?

S-video-technologie verzendt video in standaarddefinitie met een resolutie van 480 pixels of 576 pixels. S-videokabels hebben verschillende toepassingen, waaronder het aansluiten van computers, tv's, dvd-spelers, videocamera's en videorecorders.

S-video is een verbetering ten opzichte van composietvideo, die alle videogegevens (inclusief helderheid en kleurinformatie) in één signaal over één draad draagt. S-video draagt informatie over helderheid en kleur als twee afzonderlijke signalen over twee draden. Door deze scheiding is video die wordt overgedragen via S-video van hogere kwaliteit dan composietvideo.

Image
Image

S-video is ook bekend als componentvideo en Y/C-video.

S-Video-poorten

S-videopoorten zijn rond met meerdere gaten en een enigszins platte bodem. De poorten kunnen vier, zeven of negen pinnen hebben. Net als bij composiet video (de gele draad in een opstelling met drie stekkers), draagt de S-videokabel alleen het videosignaal, dus zijn er nog steeds composiet audiokabels (de rode en witte draden) nodig.

Image
Image

Hoe S-Video werkt

De S-videokabel verzendt video via twee gesynchroniseerde signaal-en-aardingparen, genaamd Y en C:

  • Y is het luma-signaal, dat de luminantie of de zwart-witelementen van de video draagt. Het bevat ook horizontale en verticale synchronisatiepulsen.
  • C is het chromasignaal, dat de chrominantie draagt, het kleurgedeelte van de afbeelding. Dit signaal bevat zowel de verzadigings- als de tintelementen van de video.

Als zowel uw uitvoerapparaat (computer, dvd-speler of gameconsole) als uw invoerapparaat (televisie) een S-videopoort hebben, hebt u alleen een S-videokabel nodig met het juiste aantal gaten aan de elk uiteinde.

S-Video versus HDMI

Nieuwere videostandaarden zoals HDMI verzenden digitale videosignalen in code. Het belangrijkste voordeel van digitale video is dat het signaal niet verslechtert van bron tot bestemming. Het kan ook hogere videoresoluties verzenden.

Als je een apparaat gebruikt waarvoor een S-videokabel nodig is, overweeg dan om je elektronica te upgraden naar modellen die digitale video kunnen verzenden en ontvangen. U verbetert uw video en profiteert optimaal van de high-definition technologie die is ingebouwd in televisies en computermonitoren.

Als je een apparaat met een S-Video-poort wilt aansluiten op een nieuwere HD-televisie of monitor, heb je een S-Video-naar-HDMI-adapter nodig.

Hoe te repareren S-Video die geen signaal vindt

Beide audiovisuele apparaten moeten S-video-poorten of -aansluitingen hebben om verbinding te maken via S-video. Als je denkt dat je alles correct hebt aangesloten, maar je tv nog steeds het S-video-signaal niet kan vinden, probeer dan de volgende stappen voor probleemoplossing:

  1. Druk op Bron of Input op de afstandsbediening van uw tv en zorg ervoor dat u component selecteert.
  2. Controleer de kabel en poorten dubbel om er zeker van te zijn dat ze een compatibel aantal pinnen en gaten hebben.

  3. Zorg ervoor dat uw bronapparaat (computer of gameconsole) de video via de S-video-uitgangspoort verzendt.
  4. Koop een adapter die composiet video, DisplayPort of HDMI omzet in een S-videokabel die op uw tv kan worden aangesloten.

    Als het bronapparaat S-Video gebruikt, maar uw weergaveapparaat geen adapter vindt die S-video converteert naar HDMI of RGB-invoer die kan worden aangesloten op uw tv of computermonitor.

FAQ

    Worden S-Video-kabels nog steeds gebruikt?

    Ja, maar de meeste nieuwere apparaten hebben geen S-Video-poorten meer. De enige reden dat je een S-Video-kabel nodig hebt, is als je een ouder apparaat hebt dat alleen composiet video ondersteunt.

    Hoe sluit ik mijn pc aan op mijn tv zonder S-Video?

    Andere opties voor het aansluiten van uw computer en tv zijn HDMI, DVI, VGA en Thunderbolt.

    Hoe converteer ik DVI naar S-Video?

    Gebruik een DVI-naar-composiet converter. Als je een oude tv of videorecorder hebt die alleen composiet video ondersteunt, heb je iets nodig dat digitale naar analoge signalen omzet.

Aanbevolen: