IDX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

IDX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
IDX-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Een bestand met de. IDX-bestandsextensie kan een filmondertitelingsbestand zijn dat bij video's wordt gebruikt om de tekst te bevatten die in de ondertitels moet worden weergegeven. Ze lijken op andere ondertitelformaten zoals SRT en SUB, en worden soms VobSub-bestanden genoemd.

IDX-bestanden worden ook gebruikt voor navigatie-POI-bestanden, maar ze hebben niets te maken met het ondertitelformaat. In plaats daarvan slaan VDO Dayton GPS-apparaten nuttige punten op in het bestand waarnaar het apparaat tijdens een reis kan verwijzen.

Image
Image

IDX is ook een afkorting voor Internet Data Exchange en Information Data Exchange, maar heeft niets te maken met computerbestandsformaten.

Andere IDX-bestanden

Sommige IDX-bestanden zijn slechts algemene indexbestanden die een programma maakt om naar te verwijzen voor snellere functies, zoals het doorzoeken van een groot aantal bestanden. Een specifiek gebruik is als HMI Historical Log Index-bestanden die sommige toepassingen gebruiken om rapporten uit te voeren.

Een ander vergelijkbaar index-gerelateerd bestandsformaat dat deze extensie gebruikt, is Outlook Express Mailbox Index. Het programma Outlook Express slaat een index op van berichten uit een MBX-bestand (Outlook Express Mailbox). Het IDX-bestand is vereist om oudere mailboxen te importeren in Outlook Express 5 en nieuwer.

Hoe IDX Files te openen

Als je weet dat je bestand de ondertitelindeling heeft, moet je eerst beslissen wat je ermee wilt doen. Om de ondertitels samen met een video weer te geven, moet u het IDX-bestand openen in een video-afspeelprogramma zoals VLC, GOM Player, PotPlayer of PowerDVD. Anders kunt u het IDX-bestand bewerken om de ondertitels te wijzigen met een tool zoals DVDSubEdit of Sub title Workshop.

Om bijvoorbeeld de ondertitels in VLC te zien, ga naar Sub title > Add Sub title File om het bestand te zoeken en te selecteren.

Image
Image

Je kunt VLC gebruiken om de ondertitels bij je video te zien op macOS en Linux, maar MPlayer voor Mac en SMPlayer voor Linux werken ook.

De videospeler moet de film mogelijk openen en klaar hebben om af te spelen voordat u het filmondertitelingsbestand kunt importeren. Dit geldt voor VLC en waarschijnlijk vergelijkbare mediaspelers.

Navigatie POI-bestanden worden niet op een computer gebruikt, maar in plaats daarvan via USB naar het VDO Dayton GPS-apparaat overgebracht. U kunt ze echter mogelijk openen met een teksteditor zoals Notepad++ om de coördinaten, POI-naam en type, enz. te zien.

Een paar voorbeelden van programma's die indexbestanden gebruiken, zijn ICQ en ArcGIS Pro. AVEVA's InTouch HMI opent IDX-bestanden die logindexbestanden zijn. Outlook Express gebruikt het IDX-bestand in dat formaat.

IDX0-bestanden zijn gerelateerd aan IDX-bestanden in die zin dat het Runescape Cache Index-bestanden zijn. Net als de andere indexbestanden die hier worden genoemd, worden IDX0-bestanden gebruikt door een specifiek programma, RuneScape, om cachebestanden te bewaren. Ze zijn niet bedoeld om handmatig te openen.

Een IDX-bestand converteren

Omdat er verschillende formaten zijn die deze bestandsextensie gebruiken, is het belangrijk om te herkennen in welk formaat je bestand is voordat je beslist welk programma nodig is om het te converteren.

Filmondertitelingsbestanden worden normaal gesproken geleverd met een dvd- of videodownload. Als dat het geval is, kun je het IDX-bestand converteren naar SRT met een tool als Sub title Edit. Misschien heb je ook geluk met het gebruik van een online converter zoals die van Rest7.com of GoTranscript.com.

Je kunt een IDX-bestand niet converteren naar AVI, MP3 of een ander mediabestandsformaat. Dit komt omdat het bestand een op tekst gebaseerd ondertitelingsformaat is dat geen video- of audiogegevens bevat. Het lijkt misschien zo, omdat het bestand meestal samen met video's wordt gebruikt, maar de twee zijn heel verschillend. Werkelijke video-inhoud (de AVI, MP4, enz.) kan alleen worden geconverteerd naar andere videobestandsindelingen met een videobestandsconverter en het ondertitelbestand kan alleen worden opgeslagen in andere tekstindelingen.

Het is onwaarschijnlijk dat een navigatie-POI-bestand kan worden geconverteerd naar een ander formaat. Dat type IDX-bestand wordt waarschijnlijk alleen gebruikt met het VDO Dayton GPS-apparaat.

Het is moeilijk om zeker te weten of je indexbestand kan worden geconverteerd naar een nieuw formaat, maar de kans is groot dat dit niet kan, of in ieder geval niet zou moeten zijn. Aangezien indexbestanden door specifieke programma's worden gebruikt voor het ophalen van gegevens, moeten ze in het formaat blijven waarin ze zijn gemaakt.

Als u er bijvoorbeeld in geslaagd bent om een Outlook Express Mailbox Index-bestand naar CSV of een vergelijkbare indeling te converteren, kan het programma dat het nodig heeft het niet gebruiken. Hetzelfde concept kan worden toegepast op elk ander bestandsformaat dat de IDX-bestandsextensie gebruikt.

Aangezien sommige indexbestanden echter gewoon tekstbestanden kunnen zijn, kunt u het IDX-bestand mogelijk converteren naar TXT of een op Excel gebaseerd formaat om het als een spreadsheet te bekijken. Nogmaals, dit zou de functionaliteit van het bestand verbreken, maar het zou je de tekstinhoud laten zien. U kunt dit proberen door het bestand in Excel of Kladblok te openen en het vervolgens op te slaan in een van de ondersteunde uitvoerformaten.

Kan het nog steeds niet openen?

Veel bestandsextensies gebruiken dezelfde letters, sommige met slechts een paar herschikt in een andere volgorde. Maar twee extensies die er hetzelfde uitzien, hebben niet noodzakelijk iets gemeen, wat betekent dat ze niet altijd met dezelfde software worden geopend.

Als je bestand niet opent met de bovenstaande suggesties, is de kans groot dat je de bestandsextensie gewoon verkeerd leest.

IDW-bestanden, bijvoorbeeld, lijken veel op de bestandsextensie waarover op deze pagina wordt gesproken, maar het zijn in feite op vectoren gebaseerde tekeningen die zijn gemaakt door het Inventor-programma van Autodesk. Je hebt die software nodig om dat specifieke bestandstype te openen, dus als je het probeert aan te sluiten op de programma's die hierboven zijn gelinkt, kom je niet ver.

Sommige lijken echter een beetje op elkaar, maar openen nog steeds niet op dezelfde manier als hierboven beschreven. Een IX-bestand is een voorbeeld. Het is ook een indexbestand, maar wordt gemaakt en gebruikt door dtSearch.

Er kunnen nog verschillende andere voorbeelden worden gegeven, zoals ID, IDB en IDV. Zorg ervoor dat u de bestandsextensie correct leest. Als je een ander bestand hebt dan wat in dit artikel wordt behandeld, probeer het dan hier op Lifewire of Google te zoeken voor meer informatie over het formaat en om de programma's te vinden die het kunnen openen of converteren.

FAQ

    Is het veilig om IDX-bestanden te verwijderen?

    Ja. Als u IDX-bestanden verwijdert die bij videobestanden zijn opgenomen, wordt de video niet onspeelbaar. Natuurlijk heb je geen ondertitels.

    Waar worden IDX-bestanden voor gebruikt in databases?

    In databasebeheersystemen staat IDX voor index. IDX-bestanden vertegenwoordigen tabellen gesorteerd op sleutelwaarden, die worden gebruikt om gegevens zo snel mogelijk op te halen. Databasesystemen die IDX-bestanden gebruiken, zijn onder andere Advantage, DBISAM, Foxpro/DBase en Informix.

Aanbevolen: