DB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
DB-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DB-bestand is een database-gerelateerd bestand.
  • De meeste kunnen niet handmatig worden geopend, maar worden in plaats daarvan automatisch door verschillende programma's gebruikt.
  • Sommige kunnen worden geconverteerd naar-j.webp" />

Dit artikel legt verschillende soorten DB-bestanden uit, waarvoor ze worden gebruikt en hoe ze worden geopend, en een uitleg van Windows Thumbs.db-bestanden.

Wat is een DB-bestand?

De. DB bestandsextensie wordt vaak gebruikt door een programma om aan te geven dat het bestand informatie opslaat in een soort gestructureerde database-indeling.

Mobiele telefoons kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om gecodeerde applicatiegegevens, contacten, sms-berichten of andere informatie op te slaan.

Andere programma's kunnen DB-bestanden gebruiken voor plug-ins die de functies van het programma uitbreiden, of voor het bewaren van informatie in tabellen of een ander gestructureerd formaat voor chatlogs, geschiedenislijsten of sessiegegevens.

Sommige bestanden met de DB-extensie zijn mogelijk helemaal geen databasebestanden, zoals het Windows Thumbnail Cache-formaat dat wordt gebruikt door Thumbs.db-bestanden. Windows gebruikt deze bestanden om miniaturen van de afbeeldingen van een map weer te geven voordat u ze opent.

Image
Image

Hoe een DB-bestand te openen

Er is een breed scala aan toepassingen voor DB-bestanden, maar dat ze allemaal dezelfde bestandsextensie gebruiken, betekent niet dat ze vergelijkbare gegevens opslaan of met dezelfde software kunnen worden geopend/bewerkt/geconverteerd. Het is belangrijk om te weten waar uw DB-bestand voor is voordat u kiest hoe u het wilt openen.

Telefoons waarop deze bestanden zijn opgeslagen, worden waarschijnlijk gebruikt om een soort applicatiegegevens te bewaren, of het nu gaat om de applicatiebestanden zelf of om persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen in de app of het besturingssysteem.

Sms-berichten op een iPhone worden bijvoorbeeld opgeslagen in een sms.db-bestand in de map /private/var/mobile/Library/SMS/. Ze kunnen gecodeerd zijn en onmogelijk normaal te openen, of ze kunnen volledig zichtbaar en bewerkbaar zijn in een programma zoals SQLite als ze in het SQLite-databaseformaat zijn.

Databasebestanden die door andere toepassingen zoals Microsoft Access, LibreOffice en Design Compiler Graphical worden gebruikt, kunnen soms worden geopend in hun respectievelijke programma of, afhankelijk van de gegevens, worden geïmporteerd in een andere toepassing die deze voor een soortgelijk doel kan gebruiken.

Skype slaat een geschiedenis van chatberichten op in een DB-bestand met de naam main.db, dat tussen computers kan worden verplaatst om het berichtenlogboek over te brengen, maar waarschijnlijk niet rechtstreeks met het programma wordt geopend. Het is echter mogelijk dat u de main.db van Skype kunt lezen met een databasebestandsbrowser.

Afhankelijk van uw Skype-versie kan het main.db-bestand zich op een van deze locaties bevinden:

  • C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Local\Packages\Microsoft. SkypeApp_kzf8qxf38zg5c\LocalState\\main.db
  • C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Roaming\Skype\[Skype-gebruikersnaam]\main.db

Wat zijn Thumbs.db-bestanden?

Thumbs.db-bestanden worden automatisch gemaakt door sommige versies van Windows en in mappen geplaatst die afbeeldingen bevatten. Elke map met een Thumbs.db-bestand heeft slechts één van deze DB-bestanden.

Zie Hoe u beschadigde of beschadigde Thumbs.db-bestanden kunt herstellen als u een kernel32.dll-fout krijgt die verband houdt met een Thumbs.db-bestand.

Het doel van het bestand Thumbs.db is om een gecachte kopie van de miniatuurversies van de afbeeldingen in die specifieke map op te slaan, zodat wanneer u de map met zichtbare miniaturen bekijkt, u een klein voorbeeld van de afbeelding zonder deze te hoeven openen. Dit maakt het heel gemakkelijk om door een map te bladeren om een specifieke afbeelding te vinden.

Zonder het bestand Thumbs.db zou Windows deze voorbeeldafbeeldingen niet voor u kunnen weergeven en zou in plaats daarvan alleen een generiek pictogram worden weergegeven.

Het verwijderen van het DB-bestand zou Windows dwingen om al die miniaturen elke keer dat je ze opvraagt, opnieuw te genereren, wat misschien geen snel proces is als de map een grote verzameling afbeeldingen bevat of als je een trage computer hebt.

Er zijn geen tools meegeleverd met Windows die Thumbs.db-bestanden kunnen bekijken, maar misschien heb je geluk met Thumbs Viewer of Thumbs.db Explorer, die je beide kunnen laten zien welke afbeeldingen in het DB-bestand in de cache staan evenals enkele of alle extraheren.

Hoe Thumbs.db-bestanden uit te schakelen

Het is veilig om Thumbs.db-bestanden zo vaak als u wilt te verwijderen, maar Windows zal ze blijven maken om deze miniaturen in de cache op te slaan.

Een manier om dit te omzeilen is om Mapopties te openen door het control folders commando uit te voeren in het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+ R). Ga dan naar het tabblad View en selecteer Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen.

Image
Image

Een andere manier om te voorkomen dat Windows Thumbs.db-bestanden maakt, is door de DWORD-waarde DisableThumbnailCache te wijzigen in een gegevenswaarde van 1, op deze locatie in het Windows-register:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\

Mogelijk moet u uw computer opnieuw opstarten om de registerwijziging door te voeren.

Als u deze wijziging aanbrengt, stopt Windows met het weergeven van miniatuurafbeeldingen, wat betekent dat u elke afbeelding moet openen om te zien wat het is.

Je zou dan alle Thumbs.db-bestanden moeten kunnen verwijderen die onnodige ruimte innemen. U kunt snel alle Thumbs.db-bestanden verwijderen door ernaar te zoeken of door het hulpprogramma Schijfopruiming te gebruiken (voer het uit vanaf de opdrachtregel met de opdracht cleanmgr.exe).

Als u een Thumbs.db-bestand niet kunt verwijderen omdat Windows zegt dat het geopend is, schakelt u Windows Verkenner naar de detailweergave om de miniaturen te verbergen en probeert u vervolgens opnieuw om het DB-bestand te verwijderen. U kunt dit doen vanuit het View menu wanneer u met de rechtermuisknop op de witte ruimte in de map klikt.

Image
Image

Hoe DB-bestanden te converteren

DB-bestanden die worden gebruikt met MS Access en vergelijkbare programma's kunnen meestal worden geconverteerd naar CSV, TXT en andere op tekst gebaseerde formaten. Probeer het bestand te openen in het programma dat het heeft gemaakt of het actief gebruikt, en kijk of er een optie is om te exporteren of op te slaan als waarmee u de conversie kunt activeren.

Als je DB-bestand niet eens met een normaal programma kan worden geopend, zoals de meeste applicatiebestanden en versleutelde bestanden, dan is er weinig kans dat er een DB-converter is die het bestand in een nieuw formaat kan opslaan.

De Thumbs.db-viewers hierboven kunnen de miniaturen van een Thumbs.db-bestand exporteren en ze opslaan in het JPG-formaat.

Dit bestand heeft niets te maken met DBF-bestanden, ook al lijken ze verwant.

FAQ

    Kan ik een DB-bestand openen in Excel?

    Ja. Selecteer op het tabblad Data Get Data > From Database en kies vervolgens het programma dat u wilt importeren het DB-bestand van. Het importeren van gegevens brengt een permanente verbinding tot stand die kan worden vernieuwd, zodat de database up-to-date blijft als u wijzigingen aanbrengt.

    Kan ik een DB-bestand openen in MySQL?

    Ja. Ga in de MySQL Workbench naar MySQL Connections en voer de database-informatie in. Eenmaal verbonden met de database, ga naar Data Import/Restore en selecteer Import from Self-Contained File.

    Hoe open ik een SQLite-bestand?

    Gebruik een app of webtool waarmee je SQLite-bestanden kunt bekijken en bewerken. Ga bijvoorbeeld naar SQLite Viewer met Google Drive om SQLite-bestanden te openen in de Chrome-browser.

Aanbevolen: