Help voor bekabelde en draadloze thuiscomputernetwerken

Inhoudsopgave:

Help voor bekabelde en draadloze thuiscomputernetwerken
Help voor bekabelde en draadloze thuiscomputernetwerken
Anonim

Volgens een 2015 American Community Survey van het U. S. Census Bureau had 77% van de huizen in de VS een breedbandinternetabonnement. Hoewel u nog steeds bestanden kunt delen tussen uw computers met behulp van externe harde schijven of USB-flashstations, profiteert u van een thuiscomputernetwerk.

Image
Image

Bottom Line

Met een thuiscomputernetwerk kun je bestanden delen via de beschikbare bedrade of draadloze verbindingen tussen computers. Met thuisnetwerken kunnen meerdere gebruikers printers en een internetverbinding delen. Met mobiele apparaten zoals smartphones, tablets of streaming-apparaten en smart-tv's neemt de waarde van een draadloos thuisnetwerk enorm toe.

Een nieuw thuisnetwerk plannen: bedraad versus draadloos

De thuisnetwerker kan kiezen tussen draadloze of bekabelde ontwerpen. Draadloze netwerken zorgen voor meer mobiliteit in en om het huis en zijn vooral handig voor huizen met laptops, smartphones, tablets en smart-tv's of streaming-apparaten. Netwerken met draden of kabels daarentegen kosten meestal minder dan draadloze netwerken, presteren doorgaans sneller en betrouwbaarder en zijn logisch voor desktopnetwerken.

  • Draadloze netwerken zijn de huidige standaard voor thuisnetwerken vanwege de populariteit van draadloze apparaten. Omdat er geen fysieke kabelverbinding nodig is, kunnen veel meer apparaten het netwerk gebruiken en speelt de afstand tussen apparaten meestal geen rol.
  • Bekabelde netwerken vereisen fysieke kabelverbindingen tussen apparaten, dus als u een enkele desktopcomputer met een printer in dezelfde kamer heeft en geen laptop of mobiele apparaten in uw huis, bekabeld netwerk is misschien iets voor jou.

De router: middelpunt van het netwerk

In de meeste thuisnetwerken is een router het middelpunt van het netwerk. Een kabel verbindt de router met de inkomende breedbandinternetservicemodem of -verbinding, of maakt deel uit van de modem. De router maakt verbinding met elk apparaat in het thuisnetwerk (via draad of draadloos) wanneer het verbinding maakt met het netwerk voor lokale communicatie of toegang tot internet heeft. Uw internetprovider kan een router aanbevelen voor gebruik met zijn service of u aanbieden om er een te huren of te verkopen.

Veel, maar niet alle, routers ondersteunen zowel bekabelde als draadloze netwerken. Als je een draadloze router moet kopen, zoek er dan een die de 802.11ac draadloze standaard gebruikt, de meest actuele en snelste routerstandaard. Als u een router aanschaft die geclassificeerd is als 802.11n, 802.11 g of 802.11b, zal de snelheid van uw netwerkverbindingen langzamer zijn - in sommige gevallen veel langzamer. Als u op zoek bent naar een router die ook bekabelde verbindingen afhandelt, zoek dan naar een vermelding van "Ethernet-poorten" of "bekabelde LAN-poorten."

Routers worden geleverd met standaard gebruikersnamen en wachtwoorden. Volg de documentatie die bij uw router is geleverd om die informatie te wijzigen en plak deze vervolgens op de onderkant van de router. Je hebt het misschien nooit meer nodig, maar het zal er zijn als je het nodig hebt.

Internet Service Provider

De meeste thuisnetwerkers willen een internetverbinding delen. Afhankelijk van waar u woont, kunt u kiezen uit verschillende vormen van breedbandinternet (hoge snelheid), waaronder internet via kabel, glasvezel, DSL of satelliet. In sommige gebieden is er misschien maar één optie. In elk geval beta alt u maandelijks servicekosten van de internetprovider voor toegang tot internet.

Winkelen voor een serviceprovider is een evenwichtsoefening tussen kosten en upload- en downloadsnelheden. Als u van plan bent films of tv-programma's te streamen, hebt u een hoge downloadsnelheid nodig. Hoewel Netflix bijvoorbeeld een breedbandverbindingssnelheid van 1,5 megabit per seconde aanbeveelt, vereist het een snelheid van 5.0 Mbps-verbinding voor HD-kwaliteit of een enorme downloadsnelheid van 25 Mbps voor Ultra HD-kwaliteit. Als u een laat model smart-tv bezit, is de downloadsnelheid een belangrijke overweging. Als u echter geen media streamt, kan een lagere downloadsnelheid de meeste netwerktaken aan. Uw serviceprovider biedt waarschijnlijk meer dan één optie en stelt u in staat een wijziging aan te brengen als u later besluit uw serviceplan te wijzigen.

Thuisnetwerkapparatuur kopen

Naast de router en het abonneren op een internetservice, moet u mogelijk extra apparatuur aanschaffen, vooral als uw netwerk draadloos is:

  • Netwerkadapters. De meeste nieuwe computers en alle moderne mobiele apparaten hebben ingebouwde draadloze netwerkmogelijkheden. Als u echter oudere apparatuur heeft die niet zo is uitgerust, moet u mogelijk een netwerkadapter of -kaart kopen om verbinding te maken met dat apparaat.
  • Bereikverlenger of repeater. Als je huis groot is of als je buiten wilt kunnen zitten en toegang wilt hebben tot je netwerk, zal het toevoegen van een range extender het routersignaal versterken tot buiten het gebruikelijke bereik.

Uw thuisnetwerk samenstellen

Nadat je over de benodigde apparatuur beschikt, zou het in elkaar zetten van het thuisnetwerk eenvoudig moeten zijn. De exacte details zijn echter afhankelijk van het ontwerp van het netwerk. Met name draadloze netwerkverbindingen vereisen andere installatiemethoden dan bekabelde.

Stel eerst het netwerkcentrum in - meestal de router - en configureer vervolgens elk van de computers en andere apparaten om één voor één deel te nemen aan het netwerk. Gebruik voor bedrade apparaten een Ethernet-kabel om elk apparaat op de router aan te sluiten. Gebruik een online zelfstudie voor een draadloos thuisnetwerk als hulp bij het samenstellen van een draadloos netwerk.

Veel smartphones en tablets hebben bijvoorbeeld een sectie Instellingen met een Wi-Fi-item. Kijk daar of het apparaat de aanwezigheid van uw draadloze netwerk detecteert. De eerste keer dat u zich aanmeldt bij het nieuwe netwerk, moet u het routerwachtwoord invoeren, waarna uw apparaat automatisch verbinding maakt wanneer het zich binnen het bereik van het netwerk bevindt.

Thuisnetwerkbeveiliging

Een thuisnetwerk aansluiten op internet kan gevaarlijk zijn. Als u toegang heeft tot informatie op het openbare internet, kunnen anderen ook toegang krijgen tot uw gegevens. Gelukkig zijn er verschillende technologieën beschikbaar om uw thuisnetwerk te beschermen tegen hackers, het komt erop neer: iedereen zou netwerkbeveiligingsfuncties op zijn thuisnetwerken moeten installeren.

Routers worden geleverd met beveiligingsfuncties die vaak automatisch worden ingeschakeld. Controleer de documentatie die bij uw router is geleverd om dit te bevestigen. Het is de eerste en meest effectieve verdedigingslinie tegen online aanvallers. Het gebruik van firewalls op afzonderlijke apparaten biedt ook een extra beschermingslaag. In het geval van mobiele apparaten die zich buiten het beveiligde thuisnetwerk bevinden, zijn firewalls en antivirussoftware essentieel.

Problemen met een thuisnetwerk oplossen

Het kan frustrerend zijn om voor de eerste keer een thuisnetwerk te installeren, maar de frustratie gaat voorbij als je de basis begrijpt en je systeem draait. Als je geen zin hebt om je netwerk op te bouwen, schakel dan een dienst in die bij je thuis komt om je netwerk voor je op te zetten.

Zodra je het netwerk met elk apparaat correct hebt geconfigureerd, zou het jarenlang op de achtergrond moeten draaien zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Nadat u bekend bent met netwerken en wat het beste werkt in uw huis, wilt u misschien kijken naar upgrades voor uw thuisnetwerk.

Aanbevolen: