Functies en kenmerken van routers voor thuiscomputernetwerken

Inhoudsopgave:

Functies en kenmerken van routers voor thuiscomputernetwerken
Functies en kenmerken van routers voor thuiscomputernetwerken
Anonim

Breedbandrouters zijn essentieel voor thuisnetwerken, maar hun gebruik is niet beperkt tot het eenvoudig delen van verbindingen. Fabrikanten hebben de afgelopen jaren meer functies toegevoegd.

Als je op zoek bent naar een nieuwe router, zorg er dan voor dat het model dat je kiest de functies ondersteunt die je wilt; deze verschillen aanzienlijk per fabrikant en model.

Single of Dual Band wifi

Image
Image

Tot voor kort bevatten wifi-routers voor thuisgebruik één radio die uitzond op de 2,4 GHz-frequentieband. Toen kwamen 802.11n-routers, die beschikken over een communicatietechnologie genaamd MIMO (multiple in multiple out). Met twee of meer ingebouwde radiozenders kunnen thuisrouters nu communiceren over een bredere frequentieband of over meerdere afzonderlijke banden.

Dual-band wifi-routers ondersteunen meerdere radio's en werken op zowel de 2,4 GHz- als de 5 GHz-band. Deze routers maken het mogelijk om twee draadloze subnetwerken op te zetten en de voordelen van beide soorten te benutten. 5 GHz-verbindingen bieden bijvoorbeeld betere prestaties dan 2,4 GHz-verbindingen, en 2,4 GHz biedt over het algemeen een beter bereik plus compatibiliteit met oudere apparaten.

Traditioneel of Gigabit Ethernet

Image
Image

Veel thuisrouters van de eerste en tweede generatie ondersteunden geen wifi. Deze bedrade breedbandrouters boden alleen Ethernet-poorten, ontworpen om een pc, een printer en misschien een gameconsole aan te sluiten. Om maximaal te profiteren van de technologie, probeerden sommige huiseigenaren hun huizen vooraf te bedraden met een Ethernet-kabel die naar verschillende kamers liep.

Zelfs vandaag de dag, met de populariteit van wifi en mobiele apparaten (waarvan vele geen bekabelde verbindingen ondersteunen), blijven fabrikanten Ethernet integreren in thuisrouters. Ethernet biedt in veel situaties betere netwerkprestaties dan draadloze verbindingen. Veel populaire breedbandmodems maken verbinding met routers via Ethernet, en hardcore gamers geven er vaak de voorkeur aan boven wifi voor hun spelsystemen.

Tot voor kort ondersteunden routers dezelfde 100 Mbps (ook wel 10/100 of Fast Ethernet genoemd) technologie als hun oorspronkelijke voorouders. Nieuwere en duurdere modellen upgraden dat naar Gigabit Ethernet, wat beter is voor videostreaming en ander resource-intensief gebruik.

IPv4 en IPv6

Image
Image

Alle thuisrouters ondersteunen Internet Protocol (IP). Alle nieuwere routers ondersteunen twee verschillende versies van IP: de nieuwere IP versie 6 (IPv6) standaard en de oudere maar nog steeds mainstream versie 4 (IPv4). Oude breedbandrouters ondersteunden alleen IPv4. Hoewel een IPv6-compatibele router niet vereist is, profiteren thuisnetwerken van de beveiligings- en prestatieverbeteringen die het biedt.

Netwerkadresvertaling (NAT)

Image
Image

Als een van de basisbeveiligingsfuncties van thuisrouters, stelt Network Address Translation (NAT)-technologie het adresseringsschema van een thuisnetwerk en de verbinding met internet in. NAT houdt de adressen bij van alle apparaten die op een router zijn aangesloten en alle berichten die ze naar de buitenwereld sturen, zodat de router de antwoorden later naar het juiste apparaat kan sturen. Deze functie wordt een NAT-firewall genoemd omdat deze kwaadaardig verkeer blokkeert, net als andere soorten netwerkfirewalls.

Verbinding en het delen van bronnen

Image
Image

Routers stellen netwerkgebruikers in staat om bronnen zoals printers te delen. De meeste moderne printers zijn netwerkklaar; ze ondersteunen wifi en kunnen verbinding maken met hetzelfde thuisnetwerk als computers en telefoons, die vervolgens taken naar de printer kunnen sturen.

Sommige routers hebben USB-poorten die zijn ontworpen om externe opslagstations aan te sluiten. Andere apparaten op het netwerk kunnen deze opslag gebruiken om bestanden te kopiëren. Deze schijven kunnen ook worden losgekoppeld van de router en naar andere locaties worden getransporteerd als een persoon bijvoorbeeld tijdens het reizen toegang tot de gegevens nodig heeft.

Zelfs zonder USB-opslagfuncties maakt een router het op andere manieren mogelijk om netwerkbestanden tussen apparaten te delen. Bestanden kunnen worden gedeeld met behulp van de netwerkbesturingssysteemfuncties van een apparaat of via cloudopslagsystemen.

Gastnetwerken

Image
Image

Sommige draadloze routers ondersteunen gastnetwerken, dat wordt gebruikt om een speciaal gedeelte van een thuisnetwerk op te zetten voor vrienden en familie die op bezoek zijn. Gastnetwerken beperken de toegang tot het primaire thuisnetwerk, zodat bezoekers niet zonder uw toestemming kunnen rondsnuffelen in de bronnen van het thuisnetwerk. Met name een gastnetwerk gebruikt een aparte beveiligingsconfiguratie en andere wifi-beveiligingssleutels dan de rest van het thuisnetwerk, zodat uw privésleutels verborgen blijven.

Ouderlijk toezicht en andere toegangsbeperkingen

Image
Image

Routerfabrikanten adverteren vaak ouderlijk toezicht als een verkoopargument van hun producten. De details over hoe deze bedieningselementen werken, zijn afhankelijk van het betrokken routermodel. Ouderlijk toezicht van de router heeft de volgende functies:

  • Blokkeer specifieke websites op naam.
  • Beperk de toegang van een kind tot internet.
  • Beperk het aantal uren dat een kind per dag online kan zijn.

Een routerbeheerder configureert instellingen voor ouderlijk toezicht via de consolemenu's. Instellingen worden op elk apparaat afzonderlijk toegepast, zodat de apparaten van een kind kunnen worden beperkt en andere niet. Routers houden de identiteit van lokale apparaten bij aan de hand van hun fysieke (Media Access Control)-adressen, zodat een kind de naam van een computer niet kan wijzigen om ouderlijk toezicht te vermijden.

Omdat dezelfde functies ook nuttig kunnen zijn voor echtgenoten en andere leden van het huishouden, is toegangsbeperking een nauwkeuriger term dan ouderlijk toezicht.

VPN-server- en clientondersteuning

Image
Image

Virtual Private Network (VPN)-technologie verbetert de beveiliging van internetverbindingen en is steeds populairder geworden met de groei van draadloze netwerken. Veel mensen gebruiken VPN's op de werkplek en op mobiele apparaten die verbinding maken met wifi-hotspots, maar relatief weinig mensen gebruiken VPN's thuis. Sommige routers bieden enige VPN-ondersteuning, maar deze functionaliteit is over het algemeen beperkt.

Thuisrouters met VPN bieden doorgaans alleen VPN-serverondersteuning. Hierdoor kunnen leden van het huishouden een VPN-verbinding met thuis opzetten terwijl ze weg zijn. Minder thuisrouters bieden VPN-clientondersteuning, waardoor apparaten in huis VPN-verbindingen kunnen maken wanneer ze internetten.

Als de veiligheid en privacy van draadloze verbindingen thuis een prioriteit zijn, zorg er dan voor dat elke router die je overweegt als VPN-client kan functioneren.

Port Forwarding en UPnP

Image
Image

Een standaard maar minder begrepen functie van thuisrouters, port forwarding, geeft een beheerder de mogelijkheid om inkomend verkeer naar individuele apparaten binnen het thuisnetwerk te leiden volgens de TCP- en UDP-poortnummers in individuele berichten. Veelvoorkomende scenario's hiervoor zijn pc-gaming en webhosting.

TCP staat voor Transmission Control Protocol. UDP staat voor gebruikersdatagramprotocol.

De universele plug-and-play (UPnP)-standaard is ontwikkeld om de manier te vereenvoudigen waarop computers en applicaties poorten gebruiken om met thuisnetwerken te communiceren. UPnP stelt automatisch veel van de verbindingen in waarvoor anders handmatig port forwarding-items op een router moeten worden geconfigureerd. Alle reguliere thuisrouters ondersteunen UPnP als een optionele functie; beheerders kunnen het uitschakelen om volledige controle te behouden over de beslissingen over het doorsturen van poorten van de router.

QoS

Image
Image

Typische thuisrouters bieden verschillende opties om de Quality of Service (QoS) op een thuisnetwerk te regelen. QoS stelt een beheerder in staat om geselecteerde apparaten en applicaties hogere prioriteit toegang te geven tot netwerkbronnen.

De meeste breedbandrouters ondersteunen QoS als een functie die kan worden in- of uitgeschakeld. Thuisrouters met QoS kunnen afzonderlijke instellingen bieden voor bekabelde Ethernet-verbindingen versus draadloze Wi-Fi-verbindingen. Apparaten die prioriteit moeten krijgen, worden normaal gesproken geïdentificeerd aan de hand van hun fysieke MAC-adres. Andere standaard QoS-opties zijn onder meer:

  • Verkeer op individuele TCP- of UDP-poorten kan vaak een hogere of lagere prioriteit krijgen dan andere. Beheerders gebruiken deze instellingen meestal om hogere prioriteit te geven aan netwerkgamers.
  • WMM (Wi-Fi multimedia) QoS detecteert en prioriteert automatisch videostreaming en spraakverkeer op Wi-Fi-verbindingen. Veel routers hebben WMM als een selecteerbare optie; sommige modellen houden WMM standaard ingeschakeld.

Wi-Fi Protected Setup (WPS)

Image
Image

Het concept achter WPS (Wi-Fi Protected Setup) is eenvoudig: thuisnetwerken (met name hun beveiligingsinstellingen) kunnen foutgevoelig zijn om in te stellen, dus alles wat het proces stroomlijnt, bespaart tijd en vermindert fouten. WPS biedt mechanismen om de beveiligingsauthenticatie van Wi-Fi-apparaten te vereenvoudigen door gebruik te maken van een drukknopverbindingsmethode of speciale persoonlijke identificatienummers (PIN's). Dit zijn wachtwoordsleutels die soms automatisch kunnen worden overgedragen via Near Field Communication (NFC). Sommige Wi-Fi-clients ondersteunen WPS echter niet en de beveiliging is een punt van zorg.

Upgradebare firmware

Image
Image

Routerfabrikanten repareren meestal bugs en voegen voortdurend verbeteringen toe aan routerbesturingssystemen. Alle moderne routers hebben een firmware-updatefunctie, zodat eigenaren hun routers na aankoop kunnen upgraden. Een paar routermakers, met name Linksys, gaan een stap verder en bieden officiële ondersteuning aan hun klanten om de standaardfirmware te vervangen door een versie van derden (vaak open source) zoals DD-WRT.

De gemiddelde huiseigenaar geeft er misschien niet veel om, maar sommige tech-enthousiastelingen beschouwen de mogelijkheid om firmware aan te passen als een belangrijke factor bij het kiezen van een thuisrouter.

Aanbevolen: