Instagram en Facebook laten gebruikers likes verbergen. Wat zit er voor jou in?

Inhoudsopgave:

Instagram en Facebook laten gebruikers likes verbergen. Wat zit er voor jou in?
Instagram en Facebook laten gebruikers likes verbergen. Wat zit er voor jou in?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Gebruikers kunnen nu likes voor alle berichten verbergen, of alleen voor hun eigen berichten.
  • Likes helpen om sociale media 'verslavender te maken dan sigaretten en alcohol'.
  • Beïnvloeders zijn afhankelijk van likes om hun waarde te bewijzen.
Image
Image

Instagram en Facebook laten je nu "vind-ik-leuks" verbergen, maar wat heeft het voor zin?

Facebook- en Instagram-gebruikers hebben nu twee nieuwe opties. Ze kunnen de like-weergave van hun eigen berichten verwijderen, zodat niemand kan zien hoeveel ze hebben ontvangen. En ze kunnen vind-ik-leuks ook helemaal uitschakelen, zodat de gebruiker ze in geen enkel bericht kan zien.

Maar zal dit enig verschil maken? Als likes als crack zijn voor tieners en volwassenen die op zoek zijn naar validatie, wat heb je dan aan zelfregulering? Er moet toch iets in zitten voor Facebook zelf?

"Ik vermoed dat de reden dat ze zich terugtrekken, is dat ze hebben ontdekt dat genoeg mensen te gevoelig zijn geworden voor likes, tot het punt van fixatie", Eli Holder, oprichter van psychologie- en

Psychologische prikkels

Likes op sociale media dienen vele doelen. Een daarvan is gewoon een manier om een bladwijzer voor een bericht te maken. Een andere is om de maker te laten zien dat je zijn bericht hebt gezien en/of leuk vond. Pas als je aan de andere kant komt, wordt het ingewikkelder.

Volgens een rapport van de Royal Society for Public He alth (RSPH) is "Sociale media beschreven als verslavender dan sigaretten en alcohol", en wordt ze in verband gebracht met verhoogde angst bij jongeren. Likes worden gebruikt als maatstaf voor sociale validatie.

Als likes je andere redenen om te delen volledig vervangen, worden andere, meer intrinsieke motivaties minder dwingend.

"Het aantal likes dat we ontvangen in verhouding tot anderen beïnvloedt zowel onze sociale perceptie als onze zelfperceptie", vertelde Eric Dahan, CEO van influencer marketingbureau Open Influence, via e-mail aan Lifewire. "Als iemand gemiddeld minder likes krijgt dan zijn vrienden, zullen ze zich minder verbonden voelen en minder gewaardeerd worden door hun gemeenschap."

Likes worden ook gebruikt als statistiek voor bedrijven om het succes van promotiecampagnes en het bereik van de shills, of 'influencers' die ze gebruiken, te meten.

"Omdat sociale media nu belangrijke contactpunten zijn waarmee bedrijven en individuen met het publiek kunnen communiceren, zijn 'vind-ik-leuks' een belangrijke maatstaf geworden in hun marketingstrategieën voor sociale media", vertelde blogger Tim Sutton aan Lifewire via e-mail. "Een groot aantal vind-ik-leuks bewijst je geloofwaardigheid, expertise en autoriteit."

Wat zit er in voor Facebook?

Zoals elke verslaving, genieten we ervan, ook al weten we dat het slecht voor ons is. Wat is het nut van sociale media zonder de feedback van vind-ik-leuks? Kunnen we gewoon stoppen met posten?

"Zodra die fixatie [met vind-ik-leuks] plaatsvindt, wordt posten een spel met verwachtingen", zegt Holder. "Als gebruikers niet verwachten dat een bericht goed wordt ontvangen (bijv. niet bergen van likes 'waardig'), zullen ze het niet plaatsen."

Dit zou de reden kunnen zijn achter het semi-intrekken van likes door Facebook. Mensen die ze niet willen, kunnen ze uitschakelen. Tieners met problemen met hun lichaamsbeeld spelen bijvoorbeeld liever niet het validatiespel, terwijl sociale media die lieve likes nodig hebben om hun waarde te bewijzen.

Image
Image

Likes zijn een complex ecosysteem geworden. Als je ze loskoppelt, zou dat verregaande schade toebrengen aan de platforms van Facebook, maar tegelijkertijd heeft het behouden ervan zijn eigen problemen.

"Ik vermoed dat de reden dat ze zich terugtrekken, is dat ze hebben ontdekt dat genoeg mensen te gevoelig zijn geworden voor likes, tot het punt van fixatie", zegt Holder. "Als likes je andere redenen om te delen volledig vervangen, worden andere, meer intrinsieke motivaties minder dwingend."

Dahan is het daarmee eens en voegt eraan toe: "Ik denk dat Facebook verscheurd is over het verwijderen van likes."

"Als ze dat doen, lopen ze het risico de gemeenschap van makers te vervreemden die afhankelijk is van de sociale validatie van likes om hun aanhang te vergroten en hun inhoud aan anderen te valideren. Als ze dat niet doen, lopen ze het risico sommige mensen in hun gewone gebruiker te ontmoedigen base om actief te zijn op het platform."

In sommige opzichten is deze hedging rond de kwestie van vind-ik-leuks zinloos. Het verandert echt niets. Aan de andere kant is het als een uitstekende upgrade naar gebruikersvoorkeuren. Nu kun je kiezen om wel of niet deel te nemen aan de hele "like" ratrace, net zoals je kunt kiezen voor de lichte of donkere modus.

Aanbevolen: